Notariskosten: wat mag dat kosten?

Notariskosten: wat mag dat kosten?

Het is zo ver, je staat op het punt je eerste woning aan te kopen. Naast de aankoopprijs komen er nog een hele boel andere kosten bij kijken. Een van die kosten zijn de notariskosten. Maar hoeveel betaal je nu exact aan de notaris? We lijsten het even voor je op.

 

Wat zijn notariskosten?

Notariskosten zijn vergoedingen die een notaris in rekening brengt voor het verlenen van de diensten bij de overdracht van een eigendom. De notaris is een onpartijdige en officiële getuige van de verkooptransactie en zorgt voor de correcte afhandeling van alle juridische aspecten.  We zeggen dan wel notariskosten, maar slechts een klein is voor de notaris zelf. De notariskosten omvatten verschillende elementen: de registratiekosten, het ereloon van de notaris, de administratieve kosten en BTW.

  • Registratiekosten

Bij de aankoop van een woning moet de verkooptransactie worden geregistreerd bij het bevoegde registratiekantoor. De registratiekosten worden berekend op basis van het aankoopbedrag  en verschillen naargelang het type onroerend goed. In Vlaanderen bedragen de registratiekosten voor een eerste woning, 3% van de aankoopprijs. Voor een tweede eigendom bedraagt het tarief 12% van de aankoopprijs. In Brussel en Wallonië bedragen de registratiekosten 12,5% voor een eerste woning. Heb je al een nieuwe woning aangekocht en is je eerste woning nog niet verkocht? Dan heb je 2 jaar de tijd om de verkoop in orde te maken, zo kan je toch genieten van het verminderde tarief. De notaris maakt deze kost over aan de overheid.

Bij een nieuwbouw geldt er een andere regeling. De registratiekosten worden berekend op de waarde van de grond en de BTW (21%) op de waarde van de gebouwen. Op een bestaande woning betaal je geen BTW.

  • Ereloon van de notaris

Het ereloon van de notaris omvat slechts 1% van de verkoopprijs. Dit percentage is degressief: hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage. De erelonen zijn bij wet vastgesteld, er kan dus niet worden onderhandeld. Je betaald slechts 1 keer een ereloon. Werken er meerdere notarissen aan de akte, dan verdelen zij het ereloon.

 

Hoeveel bedragen notariskosten?

 

  • Aktekosten en BTW

Naast de kosten voor het opstellen van de registratiekosten, rekent de notaris ook administratieve kosten aan. Deze kosten dekken de administratieve taken die de notaris moet uitvoeren. Het opstellen van de notariële akte is een cruciale stap bij de aankoop van een huis of appartement. De notaris zorgt ervoor dat de akte correct en volgens de geldende wetgeving wordt opgesteld. De kosten voor het opstellen van de akte variëren meestal afhankelijk van de prijs van het onroerend goed. Deze kost is niet wettelijk vastgesteld en kan verschillen van notaris tot notaris.

    • Opzoekingen: fiscaal, stedenbouwkundig, kadastraal, hypothecair, …
    • Attesten: bodem, hypotheek, …
    • Kosten voor de neerlegging van de akte
    • Kosten voor de hypothecaire inschrijving
    • Diverse kosten: dossier, postzegels, kopieën, …

Bovendien is er ook 21% BTW van toepassing op deze administratieve kosten en de erelonen. Dit percentage moet de notaris overmaken aan de overheid

 

Wil je graag vooraf een idee hebben van de aankoopkosten? Bereken de notariskosten via de berekeningsmodule.

 

Naast de notariskosten, zijn er nog heel wat andere kosten die bij een aankoop komen kijken. We geven je een hele lijst met mogelijke kosten.