Bespaar water met een regenwaterput

Banner Appartement - Voordelen en nadelen van regenwaterput

Water is iets kostbaar dat we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Drinkbaar water wordt steeds duurder, en het is daarom essentieel dat we bewuster omgaan met ons waterverbruik. In dit artikel zullen we de voordelen en nadelen van een regenwaterput bespreken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen voordat u er een installeert.

Voordelen van een regenwaterput 

Het installeren van een regenwaterput biedt veel voordelen, zoals waterbesparing, milieuvriendelijkheid, kostenbesparing en onafhankelijkheid van gemeentelijke watervoorzieningen. 

 • Waterbesparing: Het grootste voordeel is de grote besparing op leidingwater. Je kan regenwater gebruiken voor het besproeien van je tuin, het doorspoelen van het toilet, het wassen van je wagen en zelfs voor het wassen van kleding. Hierdoor verspil je geen kostbaar drinkwater voor taken die niet per se schoon water vereisen.
 • Milieuvriendelijk: Door regenwater te gebruiken om je tuin te sproeien, verminder je de druk op drinkwaterbronnen. Daarnaast kan de installatie van een regenwaterput wateroverlast verminderen. Door langere droge periodes en zware regenval, is er vaker wateroverlast. De installatie van een regenwaterput vangt een deel van dit regenwater op waardoor de riolering minder belast wordt. 
 • Kostenbesparing: Hoewel de initiële kosten van van de installatie variëren, verdien je de kost op lange termijn terug door de besparingen op je waterrekening
 • Onafhankelijkheid: Met een regenwaterput bent je ook minder afhankelijk van de watervoorziening van de gemeente. Dit kan vooral nuttig zijn in tijden van droogte of wanneer er waterrestricties van kracht zijn.
 • Minder slijtage bij huishoudelijke toestellen: Regenwater bevat minder kalk dan leidingwater waardoor huishoudelijke toestellen zoals je wasmachine minder snel slijten.

Op de website van Premiezoeker van de Vlaamse overheid kan je terecht om te bekijken of je recht hebt op een subsidie voor de installatie van een regenwaterput. 

Voordelen regenwaterput

Nadelen van een regenwaterput 

Het is belangrijk om voor de installatie van een waterput ook rekening te houden met de nadelen, zoals hoge kosten, ruimtevereisten en onderhoud

 • Hoge kosten: Het installeren van een regenwaterput is duur. Je zult niet alleen een watertank moeten aanschaffen, maar ook een put graven en het hele systeem laten installeren. De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de grootte van de put en de complexiteit van het systeem.
 • Ruimte nodig: Regenwaterputten nemen veel ruimte in beslag, zowel bovengronds als ondergronds. Voor de installatie van een kunststof regenwatertank, is het ook belangrijk om een tuin te hebben met een geschikte grond voor de graafwerken. Een alternatief is om een waterreservoir binnenshuis te installeren, maar deze zijn soms esthetisch onaantrekkelijk.
 • Onderhoud: Regenwaterputten vereisen regelmatig onderhoud om schoon te blijven en goed te functioneren. Dit omvat het reinigen van het systeem om sedimentophoping te voorkomen en het inspecteren van de pomp en filters. Een jaarlijks onderhoud is zeker aan te raden. 

Werking regenwaterput 

De werking van een regenwaterput is vrij eenvoudig en kan worden onderverdeeld in verschillende stappen:

 1. Regenwater opvangen: Het regenwater wordt, door de regenwaterafvoer van je woning, opgevangen in een bovengrondse of ondergrondse waterdichte tank. 
 2. Filtratie: Het water loopt eerst door een filtersysteem die vaste delen zoals bladeren en andere onzuiverheden verwijderen. 
 3. Opslag regenwater: Het regenwater komt na filtratie n de regenwaterput terecht. Deze put kan variëren in grootte, afhankelijk van de behoeften van het huishouden of de toepassing. 
 4. Overloop en afvoer: Er worden ook mogelijkheden voorzien om overtollig water uit de regenwaterput naar de riolering af te voeren wanneer deze vol zit. Ook wanneer de put leeg is, worden er systemen voorzien om binnenshuis over te schakelen op leidingwater. 
 5. Pomp- en distributiesysteem: Door middel van een pomp zal het opgeslagen regenwater via een tweede circuit afgevoerd worden naar de wc of het wasmachine. Er kunnen daarnaast filters en drukregelaars worden gebruikt om de waterkwaliteit en de waterdruk te optimaliseren voor de specifieke toepassingen.

Regenwaterput

Het gebruik van een regenwaterput biedt dus verschillende voordelen, waaronder het verminderen van de afhankelijkheid van kostbaar leidingwater, het verminderen van de belasting van de riolering en het verminderen van de kans op overstromingen door regenwater af te voeren. Het is een milieuvriendelijke manier om regenwater te benutten en kan helpen om de watervoorziening te behouden, vooral in droge of waterarme gebieden.