6 Tips voor een energiezuinige huurwoning

Banner Appartement - 6 Tips voor een energiezuinige huurwoning

Inflatie en stijgende energiekosten zorgen dat we voorzichtig moeten omgaan met ons energieverbruik. Vorig jaar schreven we het artikel: 5 Tips voor een energiezuinige huurwoning. Dit is het vervolg met extra 5 tips om energie te besparen als huurder, want ondertussen zijn er heel wat mogelijkheden bij gekomen.

Energiezuinige huurwoning: verwarming

1. Vermijd warmteverlies

Maak de ruimte op en rond je radiatoren vrij. Verwijder items zoals kledij en boeken die op de radiatoren liggen. Daarnaast maak je je radiatoren ook het best stofvrij. Obstakels zoals meubels, omkastingen en zelfs stof hebben een negatief effect op het rendement. Als je in een huurwoning de omkasting van een radiator verwijdert, bewaar deze dan zeker op een veilige plek. Als je ooit naar een huis of appartement verhuist, ben je verplicht om deze terug te plaatsen voor je de woning verlaat.

2. Verwarm lokaal

Verwarm enkel waar je bent, wanneer je er bent. Verspil geen energie door een volledige verdieping te verwarmen, terwijl je aan tafel in je woonkamer zit. Infraroodverwarming straalt lokale, directe warmte uit vanuit het paneel, terwijl traditionele radiatoren lucht verwarmen. Infrarood heeft minder vermogen (en dus verbruik) nodig om te verwarmen. Zo bespaar je energie.

3. Verwarm slim

Een programmeerbare thermostaat is een effectieve tool om energie te besparen. Analyseer je eigen routine. Stel je thermostaat zo in dat de temperatuur automatisch wordt verlaagd wanneer je niet thuis bent of terwijl je slaapt. Stel hem in op 15 graden als je afwezig bent. En op 19 graden als je aanwezig bent. Dit voorkomt onnodig energieverbruik en zorgt ervoor dat je altijd thuiskomt in een warme omgeving.

4. Installeer radiatorventilatoren

Schaf radiator ventilatoren aan en plaats deze onder je radiatoren. De ventilatoren duwen de opgewekte, verwarmde lucht de ruimte in. Zo verwarmen deze apparaten dat jouw kamer sneller opwarmt. Je plaatst de ventilatoren met de bijgeleverde magneetbeugels.

Energiezuinige huurwoning: radiator, waar een bordje aan hangt. Photo by Unsplash, Kin Lia.

Besparingen in de keuken

5. Vaatwasser

Zet je vaatwasser pas aan als hij vol zit. Kies het eco-programma. Dat verbruikt minder elektriciteit. Voorspoelen hoeft niet, maar veeg er wel de etensrestjes af. Was je af met de hand? Gebruik dan een teiltje i.p.v. de wasbak en spoel je vaat voor met koud i.p.v. warm water.

6. Maak eenpansgerechten

Een van de grootste energieverbruikers is koken. Door op één pit te koken in plaats van drie of vier, bespaar je energie. Zoek online naar lekkere en goedkope eenpansgerechten. Daar zijn talloze, gratis recepten te vinden. Bijvoorbeeld bij Lekker en Simpel.

Energiezuinige huurwoning: Foto van een koppel dat een eenpansgerecht proeft. Het eenpansgerecht staat op het vuur. De man snijdt tomaatjes, terwijl de vrouw hem een lepel met eten geeft. Photo by Unsplash, Jimmy Dean

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je niet alleen genieten van een warme winter, maar ook van je energiezuinige woning. Maak van deze winter een seizoen van comfort en duurzaamheid door bewust om te gaan met energie.

 

👉 Lees deel 1 van dit artikel: 5 Tips voor een energiezuinige huurwoning

 

Bronnen: Milieudefensie, Milieucentraal, Lumiworld (Luminus) & Zetookdeknopom

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Stiasteny, L. (2023, 14 december). 6 Tips voor een energiezuinige huurwoning. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/6-tips-voor-een-energiezuinige-huurwoning