5 Eenvoudige doe-het-zelf klusjes voor een mooi resultaat

Banner Appartement - 5 eenvoudige doe-het-zelf klusjes met een mooi resultaat

Renoveren hoeft niet ingewikkeld, groots of duur te zijn. Een eenvoudig doe-het-zelf klusje kan jouw woning volledig transformeren. Met deze 5 klussen krijg je een mooi resultaat.

Klus 1: Geef je woning een nieuw likje verf

Verfris je interieur met een nieuwe lik verf tegen de muur, plafond en/of binnendeuren. Pak in één weekend alle kamers aan of verspreid de schilderwerken over meerdere vrije snipperdagen. Deze klus is betaalbaar en snel, maar heeft een enorm grote impact op de sfeer in de ruimte. Speel met kleur en transformeer de stemming volledig. Of schilder je ruimte opnieuw in dezelfde kleur. Werk verfschilfers en vuile vlekken weg. Zo voelt je kamer weer helemaal fris.

Tip: Minder vrije tijd? Geef een meubel (zoals een kast of tafel) een laagje verf zodat deze beter in je interieur past.

Ondersteunende visual met twee mensen die aan het klussen zijn. Ze hebben elk een verfborstel in hun hand.

Klus 2: Upgrade je verlichting

Vervang je oude lampen door zuinige ledlampen

Ledverlichting is energiezuiniger in tegenstelling tot halogeen- en gloeilampen. Daarnaast is ledverlichting meer geschikt voor intensief dagelijks gebruik. Verouderde gloei- of spaarlampen hebben tijd nodig om op vol vermogen licht uit te stralen. Ledverlichting heeft geen opwarmtijd nodig.

Kies de juiste kleurtemperatuur

Warm wit heeft een oranje-gele tint en geeft je ruimte een gezellig gevoel. Koud wit heeft een blauwe tint. Dit geeft je kamer een kille indruk. Koud wit wordt verkozen in ruimtes waar helderheid belangrijk is, zoals showrooms, tandartspraktijken en laboratoriums.

Investeer in slimme ledverlichting

Heb je een flexibel renovatiebudget? Installeer dan slimme ledverlichting. Zo bedien je jouw lampen met je smartphone, tablet, computer of zelfs stem. Sommige premium merken hebben een gratis app waarin je je routine en beweging door je woning programmeert. Dankzij die automatisatie, heb je altijd licht waar en wanneer je nodig hebt.

Toch een beperkter budget? Begin met een klein aantal slimme lampen. Als het je bevalt, voeg je steeds meer lampen toe aan het slimme netwerk.

Lees meer over slimme mogelijkheden in onze domotica blog.

Ondersteunende visual met drie geometrische lampen.

Klus 3: Vervang je raambekleding

Elk huis heeft raambekleding. Of het nu jaloezieën of (rol)gordijnen zijn. Ze bezorgen je extra privacy en regelen de lichtinval in je kamers. Een verandering van raambekleding kan de sfeer in je ruimte drastisch veranderen. En de raambekleding vervangen is een makkelijkere klus dan je denkt.

Tegenwoordig zijn zwarte, houten jaloezieën een populaire, moderne keuze. De zwarte kleur verduistert goed. Daarnaast hebben ze een strakke look en staan ze mooi in contrast met een druk interieur. Een andere populaire keuze zijn gordijnen. Deze geven je ruimte een klassiek en organisch gevoel. Kies lange gordijnen, bijna van het plafond tot aan de grond, voor een extra luxueuze uitstraling.

Ondersteunende visual met zwarte lamellen.

Klus 4: Fris je stopcontacten en lichtschakelaars op

Opgelet: Met elektriciteit moet je altijd voorzichtig zijn. Schakel steeds de zekering af.

De meeste stopcontacten en schakelaars zijn behandeld met een vlamvertrager, die geel uitslaat na langdurige UV-blootstelling. Maak ze voorzichtig schoon met een vochtig babydoekje. Dit kan wonderen doen.

Toch hardnekkiger vuil? Schakel dan de zekering van het stopcontact of de schakelaar af. Wacht lang genoeg tot er geen stroom meer op staat. Vijs daarna de afdekking los. Laat de afdekking weken in een sopje. Droog de afdekking goed af na het weken. En vijs de afdekking weer vast.

Had schoonmaken geen effect? Vervang dan zelf de afdekkingen of ga voor veilig en huur een elektricien in die dit komt doen.

Ondersteunende visual van een wit stopcontact, dat tegen een muur hangt met een grijs-wit geometrisch patroon.

Klus 5: Opruimen en reorganiseren

Een klus waar je niets nieuws voor in huis moet halen. Maak een weekendje vrij om je volledige huis op te ruimen. Doneer overbodige spullen die je niet meer nodig hebt. Geef ze aan vrienden of aan het goede doel. Of verkoop ze via een tweedehandswebsite.

Ideaal om daarna je ruimte anders in te richten. Die ene zithoek die al jaren op dezelfde plek staat, staat misschien toch functioneler op een andere plaats. Probeer je kameroppervlakte zo goed mogelijk te benutten, met de functionaliteit van elk meubel in je achterhoofd.

 

Ondersteunende visual met een vrouw die op een betegelde trap staat in een hal. Ze heeft schoonmaakspullen en een bezem vast. Ze draagt een schort. Aan de witte muren in de hal, hangen decoratieve lijsten.

Transformeer jouw woning door een of meerdere puntjes aan te pakken en ontdek hoe je kleine veranderingen een groot effect kunnen hebben. Deze doe-het-zelf-klusjes blazen weer nieuw leven in jouw woning. Ga aan de slag en geniet van het prachtige resultaat van je eigen inspanningen!

 

Bronnen: Vtwonen, Livios & Youtube

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Stiasteny, L. (2023, 19 december). 5 Eenvoudige doe-het-zelf klusjes voor een mooi resultaat. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/5-eenvoudige-doe-het-zelf-klusjes-mooi-resultaat