Kleurenpsychologie in je interieur: 9 Kleuren

Banner Appartement - Kleurenpsychologie in je interieur 9 kleuren

De juiste kleurkeuze is belangrijk. Kleur overtuigt, stuurt en doet voelen. Dat heet kleurenpsychologie. Let daarbij wel op dat deze psychologie verschilt per cultuur. Zo staat wit in het Westen voor vrede en rust, terwijl het in het Oosten staat voor rouw en de dood. Ontdek hieronder alle kleuren binnen de kleurenpsychologie volgens de Westerse cultuur, met bijhorend kleuradvies.

 

Kleurenpsychologie: Rood

Rood op zichzelf is een heftige kleur. Deze kleur is intens en interpreteren we zowel positief als negatief. Aan de ene kant staat het voor liefde of iets sensueels. Rood is warm en werkt passie op. Anderzijds kan de kleur je benauwen. De kleur overheerst als je er te veel van gebruikt.

Advies: Wees voorzichtig. Roodtinten ogen ‘s avonds vaak een stuk intenser dan overdag. Voeg rode accenten toe voor een spannend interieur. Ze worden gemakkelijk gecombineerd met kleuren zoals blauw, zwart, grijs en wit. Ben je een echte fan van rood? Maak dan een mooie rode accentmuur. Of gebruik zachtere rode tint zoals bordeauxrood, pastelrood of zalmroze. Deze varianten zijn minder fel en wekken minder sterke gevoelens op.

Kleurenpsychologie: rood interieur

Blauw

Blauw is de kleur van de lucht en zee. Het is een veelgekozen kleur, omdat deze een kalmerend, fris en koel effect heeft. Daarnaast straalt blauw vertrouwen uit. De kleur bevordert je concentratie en productiviteit.

Advies: Blauw is een veilige kleur, die je in elke soort ruimte kan gebruiken. Werk met verschillende tinten. Dankzij de relaxerende eigenschap is lichtblauw geschikt voor slaapkamers, badkamers en thuiskantoren. Daarentegen is marineblauw een klassieke en verfijndere versie. En is die meer geschikt voor accentmuren.

Kleurenpsychologie: blauw interieur

Geel

Geel associëren we met de zon. De kleur brengt energie in ruimtes en trekt snel je aandacht. Geel stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en activeert ons geheugen. In het algemeen is het een heel positieve kleur.

Advies: Dankzij een gele tint krijgt jouw ruimte een uitnodigende sfeer. Daarentegen is volgens kleurenpsychologie geel een kleur die activeert. Een grote hoeveelheid geel voelt té actief voor een rustige ruimte, zoals een slaapkamer of relaxkamer. Gebruik geel bij voorkeur bv. in een speelkamer.

Kleurenpsychologie: geel interieur

Paars

Paars was historisch gezien een kleur die moeilijk te verkrijgen was en daardoor duur. In subtiele hoeveelheden voelt paars luxueus en is ze een knap accent tussen meer neutrale kleuren. Zo maakt een satijnen sierkussen in het paars een mooi contrast tegen een somber interieur (met bv. zwart, grijs en wit). Maar in een sterkere tint én in grote hoeveelheden komt ze snel overweldigend over. De lichtere tinten paars hebben daarentegen een kalmerende werking.

Advies: Gebruik intens paars op een schaarse manier tussen neutrale kleuren. Zo dompel je je ruimte om naar een luxueus vertrek. Of gebruik een lichtpaarse tint om een speelse, maar kalmerende sfeer naar de ruimte te brengen.

Kleurenpsychologie: paars interieur

Oranje

Oranje brengt leven en energie. De kleur heeft spontaan een stimulerend effect op je enthousiasme en levendigheid. De warmte van de kleur straalt vrolijkheid uit. Dankzij de stimulans van extra vrolijkheid, vergroot de kleur je creativiteit.

Advies: Deze explosieve kleur trekt de aandacht. De kleur wekt positieve associaties bij ons op volgens kleurenpsychologie, maar net zoals bij rood en geel, is oranje heftig en heeft het geen relaxerend effect. Gebruik oranje enkel in ruimtes waar je actief bent en vermijd passieve ruimtes zoals slaapkamers en kinderkamers.

Kleurenpsychologie: oranje interieur

Groen

Groen is ongetwijfeld een veelzijdige, positieve kleur die we associëren met de natuur. De kleur staat voor groei, vernieuwing en balans. Muntgroen staat voor frisheid en gezondheid, terwijl blauwgroen meer rust biedt.

Advies: Met groene breng je de natuur in huis. Heb je een huis met tuin of balkon? Trek het frisse gevoel van buiten dan door naar de kamer die ernaast ligt. Doe dit met een groene accentmuur of ga voor subtielere groene accenten (sierkussens, fleece dekentjes, planten etc.). Dankzij groen creëer je een oase van rust in jouw woning.

Kleurenpsychologie: groen interieur

Bruin

Bruin ademt warmte, comfort en natuur. De bruine tinten associëren we met de aarde. Het geeft een gevoel van stevigheid, eenvoud en geruststelling. Dankzij die gevoelens vinden we bruin tijdloos en klassiek.

Advies: Combineer bruin met neutrale kleuren zoals beige-, wit- of grijstinten. Zo heb je volgens de kleurenpsychologie een gebalanceerd en rustgevend kleurenpalet. Doordat bruin zo veelzijdig is, past de kleur in elke kamer van je huis. Complimenteer het aardse bruin met levendige, organische groene planten.

Kleurenpsychologie: bruin interieur

Wit

Wit staat voor pure vrede. Wit is de kleur van maagdelijkheid en eenvoud. Vandaar is het een populaire keuze voor bruidsjurken. De witte kleur is neutraal, tijdloos en weerspiegelt licht in je ruimte, waardoor deze groter oogt.

Advies: Dé kleur die uit geen enkel interieur mist. Dankzij de neutraliteit en tijdloosheid voegt wit rust en ruimte toe. Het is de meest flexibele kleur in het kleurenpalet. Je gebruikt hem zonder zorgen in eender welke kamer. Let wel op een volledig witte kamer, aangezien dit je een koel en steriel “ziekenhuisgevoel” kan geven.

Kleurenpsychologie: wit interieur

Zwart

Zwart is een sterke kleur. Volgens kleurenpsychologie staat zwart voor autoriteit, elegantie, sereniteit en luxe. Net zoals wit, is zwart een tijdloze kleur die bij eender welke andere kleur past. Zwart is enorm trendy en wordt geassocieerd met moderne technologie. Heel wat elektronische gadgets hebben een zwarte afwerking om het een moderne uitstraling te geven.

Advies: Maak een statement met zwart. Zwart wordt een steeds populairdere kleur. De eenvoud en autoriteit geeft kleurrijke en chaotische interieurs een gestroomlijnd gevoel. De kleur zorgt voor een mooi contrast. Of vloeit mooi samen met een neutraal kleurenpalet (beige-, wit- en grijstinten).

Kleurenpsychologie: zwart interieur

 

We hopen dat je waardevolle inzichten hebt gekregen over het gebruik van verschillende kleuren in je interieur. Onthoud dat kleur een krachtig middel is om sfeer, emoties en stijl in een ruimte te creëren. Het belangrijkste is dat je kleuren selecteert die passen bij jouw persoonlijke smaak, de functie van de ruimte en de gewenste sfeer. Experimenteer, wees creatief en maak van je woning een plek die echt bij jou past.

 

Op zoek naar kleurinspiratie? Lees ons artikel over Woontrends 2024 en de Pantone kleur van 2023 (Viva Magenta)

 

Bronnen: Dako, DutchWalltextileCo., Liek Crossmedia, Wijzonol & Yowpillow

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Stiasteny, L. (2023, 26 december). Kleurenpsychologie in je interieur: 9 Kleuren. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/kleurenpsychologie-in-je-interieur-9-kleuren