5 Tips voor een energiezuinige huurwoning

Energiezuinige huurwoning

In tijden van stijgende energieprijzen denkt iedereen wel eens aan manieren om te besparen. Wanneer je een woning of appartement huurt, kan je niet zomaar grote veranderingen doorvoeren. In dit artikel vind je 5 handige tips voor een energiezuinige huurwoning.

Energiezuinige huurwoning: verwarming

De eerste tip die je ongetwijfeld al eens hebt gehoord is om je verwarming een graad lager te zetten. Ja hoor, hiermee bespaar je wel degelijk enkele euro’s op je energiefactuur. Daarnaast zet je de verwarming beter nog wat lager wanneer je gaat slapen, zo’n 15 graden is ideaal. Zet de verwarming ook lager wanneer je niet thuis bent. Zo voorkom je dat de huurwoning opwarmt op de verkeerde momenten. 

Verwarm daarnaast enkel de kamers waar je het meeste komt zoals je woonkamer. Zet de verwarming bijvoorbeeld uit in je slaapkamer of werkkamer, vergeet hierbij niet de deuren te sluiten. 

Verder kan je radiatorfolie plaatsen achter de verwarming. Hiermee vermijd je warmteverlies via de buitenmuren van de huurwoning en benut je de warmte van je radiator effectiever. Bovendien bespaar je direct op gasverbruik. 

Ook de temperatuur van je cv-ketel verlagen is een optie voor een energiezuinige huurwoning. In de meeste gevallen staat de cv-temperatuur op 80 graden. Wanneer je huurwoning goed geïsoleerd is, blijft het ook warm bij een temperatuur van 60 graden. 

Energiezuinige huurwoning

Besparen via je interieur 

Ook via elementen in je interieur kan je energiezuiniger wonen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van ledverlichting, verduisterende gordijnen en tochtstrips. 

Voor een energiezuinige huurwoning kies je best voor energiezuinige lampen. Vervang bestaande lampen door ledverlichting en verbruik 85% minder dan een halogeenlamp en 90% minder dan een gloeilamp. Daarnaast schakel je best alle verlichting uit wanneer je de ruimte of woning verlaat. 

Ook met het hangen van verduisterende of dikke gordijnen bespaar je op energie. De dikke stof van de gordijnen werkt als extra warmte-isolatie. Zo houd je de ruimte lekker warm in de winter en zelfs frisser in de zomer. Let er wel op dat het gordijn niet voor een verwarming hangt. Dit kan warmte op één plek houden en ervoor zorgen dat de ruimte rondom niet verwarmt. 

Het plaatsen van tochtstrips aan je deuren is ook een optie. Met het bevestigen van deze strips houd je tocht en koude tegen, zeker bij kamers die je niet verwarmt. Je kan tochtstrips online aankopen via Hubo, Gamma of Brico

Besparingen in de badkamer 

Niet de leukste tip, maar wel eentje voor in het lijstje: korter, minder of kouder douchen helpt met besparen. Wanneer je korter en kouder doucht, bespaar je heel wat liters warm water en dus ook gas. 

Minder douchen of kouder water gebruiken is natuurlijk niet voor iedereen aangenaam. Zie je deze tip niet echt zitten, maar wil je toch besparen? Dan is een waterbesparende douchekop misschien wel iets voor jou! Deze heeft een lager waterverbruik dus je kan toch iets langer onder de douche blijven staan. 

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door zonder dat de straal zijn kracht verliest. Je verbruikt zo gemiddeld 40% minder water. Met deze duurzame investering bespaar je dus op energie en geld. 

Energiezuinige huurwoning

Besparingen in de keuken

In de keuken zit de grootste besparing in het uitschakelen van elektrische toestellen.  Elektrische huishoudtoestellen die uitgeschakeld zijn, maar nog in het stopcontact zitten, kunnen nog steeds een klein beetje energie verbruiken. Je kan de stekker van bepaalde apparaten dus beter uit het stopcontact trekken.

Een binnenkopper is natuurlijk koken mét deksel. Zo warmt je water twee tot drie keer sneller op, wat minder verbruik betekent. Ka-ching!

Energiezuinige huurwoning: wassen en drogen

Als laatste kan je ook besparen in het huishouden via je wasmachine. Je verlaagt je energieverbruik door te wassen op lagere temperaturen. Wanneer je wast op 30°C, bespaar je ongeveer de helft vergeleken met een wasprogramma op 40°C. 

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je propere was op te hangen aan een wasrek. 

Energiezuinige huurwoning

 

Woon je in een huurwoning met energielabel D, E of F? Weet dan dat jouw huurbaas dit jaar de huurprijs niet (of slechts gedeeltelijk) mag indexeren.