Hoe verwelkom je nieuwe buren? (7 tips)

Banner Appartement - Hoe verwelkom je nieuwe buren

Je krijgt nieuwe buren. Spannend. Slechte buren zorgen voor ongemak, maar goede buren zijn goud waard. Hoe verwelkom je hen het best?

Verwelkom je nieuwe buren (4 actieve tips)

Stel jezelf voor

Verwelkom je nieuwe buren door jezelf voor te stellen aan je nieuwe buren. Bel er aan en stel jezelf voor of gooi een briefje met je naam en contactgegevens door hun brievenbus. Wees open en vriendelijk. Een glimlach en een open geven een goede eerste indruk.

Wees attent en behulpzaam

Bied je buren aan om te helpen met kleine klusjes, het tillen van zware dozen en het uitpakken van spullen tijdens het verhuizen. Breng hen een welkomstcadeautje zoals een zelfgebakken cake, een plantje of iets anders dat je nieuwe buren waarderen.

Organiseer een kennismakingsactiviteit

Nodig je nieuwe buren uit voor een aperitief/borrel of een BBQ. Nodig ook andere buren uit zodat de nieuwe buren de andere buren kunnen leren kennen. Op zoek naar iets low-effort? Nodig hen uit voor koffie of thee. Dit is een gemakkelijke en ontspannen manier om elkaar beter te leren kennen.

Geef informatie over de buurt

Verzamel nuttige informatie en insider tips over de buurt (de beste supermarkten, restaurants, apotheken, wandelpaden, openbaar vervoersopties) in een soort van gids. Bezorg deze gids geprint of digitaal aan je nieuwe buren. Laat ze ook weten over lokale evenementen, buurtfeesten of sportactiviteiten waar ze aan kunnen deelnemen.

Wees een goede buur (3 passieve tips)

Respecteer privacy en rust

Hou rekening met de privacy van je buren en vermijd overmatige nieuwsgierigheid. Veroorzaak geen overlast. Hou daarnaast de omgeving schoon en netjes. Dit laat zien dat je geeft om de buurt en je buren.

Regelmatig contact

Blijf contact houden met je buren, ook na de eerste kennismaking. Vraag af en toe hoe het met ze gaat en of ze iets nodig hebben. Nodig ze uit voor de “buurtapp”. Dit is een berichtengroep op platformen zoals Whatsapp of Facebook Messenger, waarop buurtbewoners elkaar updates geven over events of melden als ze iets verdachts zien.

Wees geduldig en begripvol

Geef het tijd. Het duurt even voordat je een sterke relatie opbouwt met je nieuwe buren. Wees geduldig en geef het de tijd om te groeien. Iedereen heeft zijn eigen gewoonten en levensstijl. Wees begripvol en respecteer de verschillen.

 

Verwelkom je nieuwe buren: vrouw verwelkomt haar nieuwe buren een rieten mand met spinazie

 

Bronnen: Ikea, Zimmo

 

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:
Stiasteny, L. (2024, 13 juni). Hoe verwelkom je je nieuwe buren? Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/je-krijgt-nieuwe-buren-wat-nu