2019: Nieuwe regels voor appartementseigenaars

Appartement

De start van het nieuwe jaar brengt ook nieuwe regels voor appartementseigenaars met zich mee. Zo kunnen eigenaars vanaf  1 januari 2019 sneller belangrijke renovatiewerken uitvoeren en versoepelen de regels voor appartementsmede-eigendom. Wordt het samenwonen nu makkelijker? We zetten de nieuwe maatregelen voor jou op een rij:

Nieuwe regels voor renoveren en heropbouwen

In het Vlaamse straatbeeld valt het op dat veel gebouwen toe zijn aan een grondige renovatie. Een groot deel van onze appartementsgebouwen is verouderd en zijn niet energiezuinig gebouwd. Om renovaties sneller te laten verlopen, wordt de wetgeving rond appartementsrecht versoepeld.

Belangrijke renovatiewerken sneller uitvoeren

Tot nu toe was er een drievierdemeerderheid nodig om een knoop door te hakken bij renovatiewerken. Die meerderheid werd vaak moeilijk bereikt, waardoor de nodige renovaties op de lange baan werden geschoven. Vanaf nu moet er nog maar twee derde van de mede-eigenaars akkoord zijn om bijvoorbeeld de hal een nieuw likje verf te geven.

Nieuwe regels voor afbreken en heropbouwen

Een appartementsgebouw mocht tot vandaag pas afgebroken worden en opnieuw opgebouwd als alle eigenaars het daarover eens waren. Nu volstaat een viervijfdemeerderheid als er een probleem is met de veiligheid of hygiëne van een gebouw of wanneer renovatiewerken buitensporig duur zouden zijn. Er bestaat dus geen kans meer dat één eigenaar een volledige heropbouw kan tegenhouden als die noodzakelijk is voor de gezondheid of veiligheid van de bewoners.

Niet akkoord als mede-eigenaar? Dan kan je afstand door van het eigendom, tegen de betaling van de prijs van het appartement.

Nieuwe regels voor bijdragen

Nieuwe regels

Verplichte bijdrage aan reservefonds

Vanaf 1 januari 2019 moeten appartementseigenaars verplicht een bijdrage leveren aan het reservefonds: een apart bedrag dat opzijgezet wordt om grote eenmalige kosten te kunnen betalen. Is er nood aan ingrijpende renovatiewerken? Dan kan dat bekostigd worden met dat reservefonds. Dankzij die maatregel moeten mede-eigenaars bij een grote investering niet plots het volledige bedrag ophoesten.

Wie niet mee betaalt, beslist ook niet mee

Volgens het principe ‘de gebruiker betaalt’, mag iemand die niet bijdraagt aan de kosten aan gemeenschappelijke delen daar ook niet meer over meestemmen. Stel: de bewoner van het appartement op het gelijkvloers betaalt niet mee voor de lift, dan mag hij/zij ook niet meestemmen over veranderingen of renovaties aan de lift.

Minder conflicten tussen mede-eigenaars

Met de versoepeling van de regels voor appartementsmede-eigenaars hoopt men het aantal ruzies tussen die eigenaars de verminderen en het samenwonen aangenamer te maken voor iedereen.

Verhuurders mogen daarnaast vanaf 1 januari 2019 drie maanden huurwaarborg vragen, in plaats van twee. Lees hier er hier alles over.

Lees het Vlaams Woninghuurdecreet voor meer informatie.