Ga je een woning huren? Dan moet je rekening houden met enkele nieuwe verantwoordelijkheden, denk maar aan je huurdersaansprakelijkheid. Maar wat is huurdersaansprakelijkheid precies? En hoe kan je je ervoor verzekeren?

Wat is huurdersaansprakelijkheid?

Huurdersaansprakelijkheid betekent dat je als huurder aansprakelijk bent voor schade die je toebrengt jouw huurwoning. Aan het einde van je overeenkomst ben je verplicht om je huurwoning terug te geven in de oorspronkelijke staat – dus de staat waarin ze zich bevond toen jij er introk. Dat wordt gecontroleerd op basis van de plaatsbeschrijving, die werd opgemaakt aan het begin van jouw huurtermijn.

De schade die je toebrengt aan je woning kan natuurlijk variëren in omvang en bijgevolg ook in prijs. Heb je een tegel beschadigd? Dan kost je dat gegarandeerd heel wat minder dan wanneer er een brand heeft gewoed in je appartement. Tenzij je kunt bewijzen dat je niet schuldig bent, ben jij aansprakelijk voor de schade die aan je huurwoning wordt toegebracht tijdens jouw huurtermijn. Dat betekent dus ook dat jij moet opdraaien voor de schade aan de huurwoning.

Huurdersaansprakelijkheidsverzekering

Huurdersaansprakelijkheid

Om je te behoeden voor grote kosten door mogelijke schade, kan je een verzekering nemen die je kosten dekt: een brand- of woningverzekering. Zo’n brand- of woningverzekering dekt jouw huurdersaansprakelijkheid. Dat betekent dat de verzekering de financiële gevolgen van een schadegeval mee opvangt. Daarnaast beschermt zo’n brandverzekering ook jouw eigen inboedel en dekt ze niet alleen brandschade, maar kan ze ook ook waterschade en schade door inbraken, blikseminslagen, rook en dergelijke dekken. Sinds 2019 is het voor zowel huurder als verhuurders verplicht om een brandverzekering af te sluiten.

Een voorbeeld ter illustratie:

Je komt thuis na een nachtje stappen en ziet dat je de kraan vergat dicht te draaien voor je vertrok. De parketvloer in je appartement is zwaar beschadigd door het water, maar ook jouw eigen spullen in de ruimte liepen schade op. Een brand- of woningverzekering vergoedt in dat geval zowel de schade aan de vloer waarvoor jij aansprakelijk bent, als de schade aan jouw eigen huisraad.

Meestal is het afsluiten van een brand- of woningverzekering als verplicht opgenomen door de woningeigenaar in het huurcontract. Er bestaan enorm veel verschillende brand- en woningverzekeringen. Wat de verzekering precies dekt, is afhankelijk van waar je de verzekering afsluit.

Nog geen ervaring met verzekeringen? Op de website www.verzekeringen.be vind je alle info over verschillende soorten verzekeringen.