Hoe verkoel ik mijn appartement tijdens een hittegolf? 10 verfrissende tips

Verkoel je appartement tijdens een hittegolf

De zomerhitte kan soms genadeloos toeslaan, waardoor ons appartement aanvoelt als een oven. Maar maak je geen zorgen, we hebben een verfrissende set van tips samengesteld om je te helpen je appartement koel te houden tijdens een hittegolf. Terwijl de zon buiten onverbiddelijk schijnt, begrijpen we dat je snakt naar een koele oase waarin je kunt ontsnappen aan de verzengende warmte. Dus haal diep adem, pak een verfrissend drankje en lees verder, want we hebben een aantal eenvoudige tips die je helpen om de temperatuur binnen te doen dalen. Bereid je voor op een zomer vol comfort en verkoeling!

 

Houd de warmte buiten

 1. Sluit overdag de gordijnen: Houd de zon buiten door de gordijnen, jaloezieën of rolluiken gesloten te houden. Dit helpt om de warmte buiten te houden en de kamertemperatuur te verlagen.
 2. Ventileer ‘s nachts: Open ‘s nachts de ramen als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Dit zorgt voor een verfrissende luchtstroom en helpt de warmte in je appartement te verminderen.
 3. Gebruik ventilatoren: Een airco is niet altijd de beste optie. Het heeft veel stroom nodig en zorgt daardoor voor veel warmte. Een ventilator is wat minder zwaar op vlak van stroomgebruik. Plaats ventilatoren in strategische posities om de lucht in beweging te houden. Een plafondventilator of staande ventilator kan helpen om een verkoelend briesje te creëren en de kamertemperatuur te verlagen. 
 4. Maak gebruik van natuurlijke ventilatie: Als je appartement meerdere ramen heeft, creëer dan een luchtstroom door ze tegenover elkaar open te zetten. Dit kan helpen om warme lucht naar buiten te laten en koele lucht binnen te laten.
 5. Verminder warmtebronnen: Beperk het gebruik van warmtebronnen zoals ovens, kookplaten en lampen tijdens een hittegolf. Ze genereren extra warmte en verhogen de temperatuur in je appartement.
 6. Gebruik lichte kleuren en materialen: Kies voor lichte kleuren op muren en meubels, omdat ze minder warmte absorberen. Gebruik ook ademende materialen zoals katoen en linnen voor gordijnen en beddengoed.
 7. Beperk elektronisch gebruik: Schakel elektronische apparaten uit wanneer ze niet worden gebruikt, omdat ze warmte genereren. Beperk ook het gebruik van warmteproducerende apparaten zoals laptops en opladers.
 8. Koel met water: Maak gebruik van water om je appartement te koelen. Hang natte handdoeken voor open ramen of gebruik een vernevelaar om water te vernevelen en een verfrissend effect te creëren.
 9. Creëer een cool zone: Maak een specifieke ruimte in je appartement koeler door een draagbare airconditioner of een ventilator te plaatsen. Dit geeft je een plek om verkoeling te zoeken tijdens de hitte.
 10. Blijf gehydrateerd en neem rust: Zorg goed voor jezelf tijdens een hittegolf. Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en zoek verkoeling in schaduwrijke of koele ruimtes om oververhitting te voorkomen
 11. Hou je gevel koel: Er zijn verschillende manieren om je gevel koel te houden, de ene al wat makkelijker dan de andere. De makkelijkste manier is het plaatsen van een parasol of schaduwdoek. Een meer ingrijpende manier is een groene gevel, waarbij de klimplanten de bakstenen bedekken. De planten zorgen voor een goede isolatie en een natuurlijk schild tegen de warmte.
 12. Denk aan je dak: Ook je dak verdient speciale aandacht. Net zoals een groene gevel, bestaat er ook een groen dak. Zeker voor een plat dak is dit de ideale manier om op een natuurlijke manier isolatielaag aan te leggen. Zet de oppervlakte vol met sedumplanten, mossen en andere kleine groeiers.

 

Zoek de verkoeling op tijdens een hittegolf. Deze vrouw verkoelt haar gezicht met water

Beter slapen tijdens een hittegolf

 1. Hou je kamer donker: Sluit je gordijnen of rolluiken om het zonlicht buiten te houden.
 2. Verluchting is key: Zorg ervoor dat je je kamer goed verlucht op de koudste momenten van de dag. Een hittegolf zorgt op de middag voor de meeste warmte. Doe dit ‘s morgens en ‘s avonds voor 15 minuten.
 3. Ververs je lakens: Berg je winterdons op en vervang het door frisse zomer lakens. Tijdens een hittegolf zweet je tijdens slapen meer dan gewoonlijk, vervang je lakens daarom wekelijks. Goede tip: katoenen lakens zijn ideaal voor warme temperaturen.
 4. Neem een frisse douche: Voor je in bed duikt, spring je best even onder een koude douche. Door je lichaam af te koelen val je sneller in slaap.
 5. Slaap alleen: Door alleen te slapen, blijft je lichaamstemperatuur constant. Het kan voor sommigen van jullie eenzaam aanvoelen, maar deze tip is heel efficiënt. Je hebt meer plaats om je benen en armen te strekken wat voor een betere circulatie zorgt.
 6. Zet je elektrische toestellen uit: Een televisie, een radio of zelfs lampen geven heel wat warmte af. Zet ze helemaal uit, op stand-by is niet voldoende.
 7. Zet een ventilator in je kamer: De frisse lucht zal je lichaam verkoelen in de nacht. Het enige nadeel? Een ventilator maakt heel wat geluid. Doe vooraf je research naar ventilatoren met een laag geluidsniveau.
 8. Verkoel jezelf met ijsblokjes: Vul plastic zakjes met ijsblokjes en leg deze in de holtes van de knieën, ellebogen, bij je lies en in je nek. Dit zorgt voor een kortstondige verfrissing.
 9. Hou je voeten koud: Krijg je het te warm in de nacht? Zet een emmer water naast je bed en dompel je voeten erin.

 

Denk aan jezelf

Vergeet niet goed voor jezelf te zorgen tijdens

een hittegolf. Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken en geef jezelf de broodnodige rust. Zoek verkoeling in schaduwrijke of koele ruimtes om oververhitting te voorkomen. Maar laten we ook niet vergeten om te genieten van de zomer! Maak gebruik van aangename terrasjes in de stad, waar je onder het genot van een verfrissend drankje kunt ontspannen. Of trek de natuur in en geniet van picknicken in het bos, omgeven door rust en koelte. Laat de hittegolf je niet weerhouden om van de zomerse geneugten te genieten, op een manier die veilig en aangenaam is. Proost op een verfrissende en plezierige zomer!

 

Op zoek naar meer praktische tips&tricks voor je woning? Scroll door onze artikels en ontdek het zelf!