Alle studentenwijken in Antwerpen

Banner Appartement - Alle studentenwijken in Antwerpen

Binnenkort op kot in Antwerpen? Een belangrijke keuze is in welke buurt je op kot wil gaan. Vind hier alle studentenwijken in Antwerpen!

Alle studentenwijken in Antwerpen

Het Eilandje

Het Eilandje ligt tussen het Havenhuis Port of Antwerp-Bruges en het MAS. Het Eilandje was ooit een havengebied in het hartje van Antwerpen. Dankzij haar overgebleven dokken krijg je een maritieme sfeer. Met haar rijke geschiedenis en moderne ontwikkeling biedt het Eilandje een unieke mix van oud en nieuw.

Voor wie?

Het Eilandje is perfect:

 • Als je houdt van musea: Het Museum Aan de Stroom (MAS) houdt verschillende expo’s die regelmatig wisselen. Je ontdekt er altijd iets nieuws.
 • Als je een actieve levensstijl hebt: Fiets of wandel op de grote paden langs het water aan Het Eilandje.
 • Als je houdt van eten: Eet elke dag iets nieuws bij de betaalbare eetcafés of bij een hoogstaand culinair restaurant.
 • Als je graag aan het water woont: Wonen aan het water voelt extra luxe dankzij de mooie en verre uitzichten. Het geeft je een gevoel van rust en ruimte in de stad.
 • Als je graag in het groen woont: Er is heel wat groen voorzien in de infrastructuur van het Eilandje. Daarnaast geniet je van het groene Park Spoor Noord. Ideaal voor barbecues!
 • Als je graag een drankje gaat drinken: Ga uit in een van de gezellige bars en cafés aan het Eilandje. Of ga er gezellig een koffietje drinken. In deze buurt is er altijd wel iets te doen.
 • Als je houdt van een modern kot: De studentenkoten aan Het Eilandje zijn vaak modern en/of recent (gerenoveerd). Zo heb je alle gemakken voor jij – als student – in handbereik (internetverbinding, sportruimtes, …).

 

Studentenwijken in Antwerpen_ Het Eilandje
© Photo by Paul Teysen on Unsplash

 

Het Noord

Het Noord is een opkomende buurt in Antwerpen en ligt tussen Park Spoor Noord en het Sportpaleis. Deze buurt heet ook wel De Damwijk. Hier vind je historische en moderne architectuur. In dit gebied woonden vroeger vooral havenarbeiders. Er zijn tal van nieuwe studentenkot projecten opgestart en dit verandert de industriële wijk in een levendige en diverse wijk.

Voor wie?

Het Noord is perfect:

 • Als je op zoek bent naar een betaalbaar kot: Het Noord is gemiddeld relatief goedkoper dan andere, populairdere studentenwijken in Antwerpen.
 • Als je graag deelneemt aan lokale evenementen: In Het Noord organiseert de lokale gemeenschap heel wat evenementen zoals buurtfeesten, markten en festivals.
 • Als je graag in een opkomende wijk woont: In Het Noord duiken er constant nieuwe cafés, winkels en andere initiatieven op, waardoor je steeds nieuwe zaken ontdekt.

 

Het Schipperskwartier

Het Antwerpse Schipperskwartier ligt tussen het MAS en de straat Klapdorp. Het Schipperskwartier heeft een rijke geschiedenis als oude scheepswijk die bekend staat om zijn unieke mix van cultuur, geschiedenis en levendigheid.

Voor wie?

Het Schipperskwartier is perfect:

 • Als je houdt van cultuur en geschiedenis: Je ziet prachtige architectuur en historische gebouwen in het Schipperskwartier. Daarnaast zijn er culturele evenementen en tentoonstellingen in de buurt.
 • Als je een actieve levensstijl hebt: Wandel of fiets door de smalle straatjes en langs de Schelde.
 • Als je houdt van eten: Het Schipperskwartier heeft een divers culinair aanbod met vele internationale keukens om uit te kiezen.
 • Als je graag in een levendige buurt woont: Het Schipperskwartier heeft een bruisend nachtleven met tal van bars, cafés en clubs.
 • Als je graag in een historische omgeving woont: Wonen in het Schipperskwartier betekent wonen in een wijk met karakter en charme.

 

De Universiteitsbuurt

De Antwerpse Universiteitsbuurt ligt tussen de Sint-Carolus Borromeuskerk en het Begijnhof. De wijk ligt rondom de campussen van de Universiteit van Antwerpen en draait rond het studeerleven. De drank- en eetgelegenheden hebben aangepaste openingsuren die hierop inspelen.

Voor wie?

De Universiteitsbuurt is perfect:

 • Als je houdt van een academische sfeer: De buurt heeft cafés met een stimulerende studieomgeving.
 • Als je houdt van eten: Aan eten geen tekort in de Universiteitsbuurt. Fastfood ketens, broodjesbars en cafés.
 • Als je graag centraal woont: De Universiteitsbuurt ligt dichtbij het Centraal Station, de Meir winkelstraat en vele supermarkten.
 • Als je sociaal bent: In deze buurt is netwerken en vrienden maken eenvoudig. Dankzij de vele bars, cafés en ontmoetingsplaatsen dit een bruisende, sociale buurt.

 

De Theaterbuurt

De Theaterbuurt ligt in principe tussen de Begijnenstraat en het Stadspark, maar meestal verwijst men met “Theaterbuurt” naar het hele gebied tussen het ModeMuseum en het Stadspark. Het is een levendige en artistieke wijk in Antwerpen. Hier vind je de iconische theaters en schouwburgen van de stad.

Voor wie?

De Theaterbuurt is perfect:

 • Als je houdt van kunst en cultuur: In de Theaterbuurt is veel te zien op het vlak van tentoonstellingen tot toneelvoorstellingen.
 • Als je houdt van shoppen: Je studentenkot ligt op wandelafstand van de Meir en Wilde Zee. Ideaal om snel te gaan shoppen tijdens je studiepauze.
 • Als je graag centraal woont: In de Theaterbuurt ligt je kot altijd dichtbij waar je moet zijn. Dankzij de (premetro) tram geraak je snel en efficiënt in alle uithoeken van Antwerpen.
 • Als je houdt van eten en drinken: De Theaterbuurt ligt vlakbij de Groenplaats en het historische stadscentrum, waar je een heel grote concentratie aan restaurants en cafés vindt. Vaak gelukkig ook aan betaalbare prijzen!

 

Studentenwijken in Antwerpen_ Meir

 

Het Zuid

Het Zuid is een trendy en hippe wijk in Antwerpen die bekend is om haar kunstgalerijen, musea en bruisende nachtleven. Men noemt de wijk officieel “Zuid-Museum”. De wijk ligt tussen de Zuidersluis en de Amerikalei. Deze wijk combineert een rijke geschiedenis met moderne ontwikkelingen, waardoor het een geliefde plek is voor jonge mensen en studenten. Met zijn charmante straten, stijlvolle cafés en bruisende culturele scene, biedt het Zuid een aantrekkelijke mix van oude charme en moderne flair.

Voor wie?

Het Zuid is perfect:

 • Als je graag in een trendy omgeving woont: Het Zuid trekt veel jonge professionals aan en heeft heel wat koffiebars waar je kan komen studeren in een productieve sfeer.
 • Als je houdt van modern: Het Zuid is een relatief nieuwe wijk met veel vernieuwde studentenkoten. Denk maar aan een eigen inloopdouche, keuken, grote plafonds enz.
 • Als je houdt van eten: Het Zuid heeft veel eetgelegenheden, maar let op dat deze buurt wel duurder kan zijn dan de andere studentenbuurten.

 

Studentenwijken in Antwerpen_Zuid - Photo by Kamilla Isalieva on Unsplash
© Photo by Kamilla Isalieva on Unsplash

Het Middelheim

Middelheim ligt tussen Sportcentrum Wilrijkse Plein en Campus Groenenborger van de Universiteit van Antwerpen. De buurt is groen en rustig en ligt in het zuidwesten van Antwerpen. Deze wijk biedt een rustige en natuurlijke sfeer, ideaal voor studenten die op zoek zijn naar een serene en inspirerende plek om te wonen.

Voor wie?

Het Middelheim is perfect:

 • Als je houdt van groen: Het Middelheimpark ligt middenin de Middelheim wijk.
 • Als je een actieve levensstijl hebt: Ga lekker fietsen of wandelen in het Middelheimpark of bezoek er een van de vele sportscholen in de buurt.
 • Als je beter studeert bij stilte: Middelheim is een rustige omgeving en ligt relatief ver weg van het drukke, Antwerpse centrum.
 • Als je naar school gaat aan de Universiteit Antwerpen (Campus Groenenborger, Campus Middelheim, Campus Drie Eiken).

 

Studentenwijken in Antwerpen_Middelheim - Photo by Ignacio Brosa on Unsplash
© Photo by Ignacio Brosa on Unsplash

 

Voilà, dit waren alle studentenwijken in Antwerpen! Uiteindelijk is Antwerpen relatief klein en geraak je snel van buurt tot buurt met het openbaar vervoer of zelfs te voet. Maak je niet al te druk over waar je terecht zal komen. Je vindt ook heel wat studentenkoten en studentenkamers te huur buiten deze wijken. Vaak hebben die studentenkoten dan een goedkopere huur, want ze liggen niet binnen een populaire wijk.

 

Artikel tips:

 

 

Bronnen: AP, Apen, Kotweb, Student
Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:
Stiasteny, L. (2024, 4 juni). Alle studentenwijken in Antwerpen. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/alle-studentenwijken-in-antwerpen