Antwerpse nieuwe website en renovatiemarkten: antwerpenrenoveert.be

Banner Appartement - Nieuwe website en renovatiemarkten - antwerpenrenoveert.be

Alle woningen in Vlaanderen moeten tegen 2050 een EPC-label A hebben. Dit is de renovatieverplichting. Maar hoe doe je dat? Stad Antwerpen organiseert 12 renovatiemarkten van 20 april tot en met 30 mei voor haar inwoners. De Antwerpse inwoners mogen al hun renovatievragen aan adviseurs stellen. Tegelijkertijd ontdekken ze ook het belang van renoveren. Vind alle info terug op www.antwerpenrenoveert.be.

Nieuwe website www.antwerpenrenoveert.be

Vlaanderen vraagt aan alle woningeigenaars om tegen 2050 een energielabel A te halen. Om dat te bereiken, moeten nog heel wat huizen en appartementen aangepakt worden. Dat jaartal lijkt misschien ver weg, maar verbouwen kost tijd en geld. Door zich nu al goed te informeren, gebruik te maken van het advies en de financiële ondersteuning, kunnen eigenaars hun verbouwingen spreiden in de tijd en ze betaalbaar houden.

Sinds 1 januari 2023 geldt er al een renovatieverplichting. Wie een huis met een slecht energielabel koopt, moet dit verplicht energetisch renoveren binnen een bepaalde tijd. Om Antwerpenaren bij te staan bij die verbouwingen, ontwikkelde stad Antwerpen een website waarop een stappenplan en een overzicht van alle vormen van ondersteuning te vinden zijn.

Schepen voor leefmilieu Tatjana Scheck vertelt:

“De Vlaamse doelstelling voor de energiezuinigheid van gebouwen heeft een grote impact op iedereen die een huis of appartement bezit in Antwerpen. Daarom willen we als stad iedereen bereiken die vragen heeft over energetisch renoveren. Op www.antwerpenrenoveert.be vinden bewoners een overzicht van de financiële hulp die ze kunnen aanvragen en een handig stappenplan om met hun woning een energielabel A te halen. Ze vinden er ook een lijst van adviseurs die hen kunnen helpen met vragen over energie, renoveren en zelfs vergroenen en ontharden.”

Check je EPC en stappenplan

Op www.antwerpenrenoveert.be vinden huiseigenaars de online tool ‘Check je huis’. Het resultaat geeft hen een inschatting van hun EPC-label, een overzicht van de nodige verbouwstappen richting energielabel A en een inschatting van verbouwkosten en besparingen. Wie verdere vragen heeft, kan via de site advies op maat aanvragen.

Omdat 70% van de Antwerpenaren in appartementsgebouwen woont, vinden ook appartementsbewoners en verenigingen van mede-eigenaars uitgebreide informatie op de site over bijvoorbeeld de renovatie van de gemeenschappelijke delen. Zij vinden er ook een overzicht van de op maat gemaakte financiële ondersteuning.

Ook verhuurders van appartementen of huizen in Antwerpen die willen weten wat de renovatieverplichting voor hen inhoudt, kunnen er terecht voor informatie en advies.

Huurders tot slot vinden op de gloednieuwe website heel wat energiebesparingstips en contactinfo voor gratis energieadvies aan huis.

Meer weten over alle woningscores en peilen? Bekijk ze in ons artikel: Hoe scoort jouw woning? Alle woning scores en peilen opgesomd

antwerpenrenoveert.be - Frederik Beyens - passief woning
©Frederik Beyens

Bezoek een van de 12 renovatiemarkten

Op Antwerpen Renoveert markten krijgen inwoners de kans om al hun verbouwvragen voor te leggen aan adviseurs.

Schepen voor leefmilieu Tatjana Scheck zegt:

“Omdat we weten dat elke renovatie anders is, komen de adviseurs vanaf 20 april tot eind mei naar elk district om zoveel mogelijk Antwerpenaren te woord te staan. Op de renovatiemarkten kan je vrijblijvend binnenstappen om je te informeren, op maat van je plannen advies te vragen, of te luisteren naar inspirerende sprekers. Wie met kinderen komt, kan rekenen op een kinderhoek en een schattentocht.”

Groenexpert en gratis bomen

Daarnaast kunnen Antwerpenaren op de renovatiemarkten ook bij een groenexpert advies inwinnen om hun perceel groener te maken en regenwater te recupereren en hergebruiken. Antwerpenaren met een tuin die plaats hebben voor een boom, krijgen advies over welk type boom het goed zou doen in hun tuin. Als extra deelt de stad dit jaar 2000 gratis bomen uit, die onder andere op de markten gereserveerd kunnen worden, en in het najaar afgehaald kunnen worden.

Praktisch

Het overzicht van alle renovatiemarkten is te vinden op www.antwerpenrenoveert.be.

Wie zeker wil zijn van een gesprek met een adviseur ter plekke, boekt dat best vooraf via die website!

antwerpenrenoveert.be - Stad Antwerpen - adviseur
©Stad Antwerpen

Bron: Pers Antwerpen

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Stiasteny, L. (2024, 28 maart). Antwerpse nieuwe website en renovatiemarkten: antwerpenrenoveert.be. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/antwerpenrenoveert-nieuwe-website