Feng Shui: creëer harmonie en rust in je slaapkamer

Dankzij Feng Shui toe te passen in haar slaapkamer kan de vrouw goed slapen in haar bed.

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en mentale welzijn. Als je moeite hebt om tot rust te komen in je slaapkamer, kan het tijd zijn om de principes van Feng Shui toe te passen. Feng Shui, een oude Chinese praktijk, richt zich op het creëren van harmonie en balans in onze leefomgeving. In dit artikel zullen we het begrip Feng Shui verkennen, de oorsprong ervan, waarom het zo populair is en hoe je het kunt toepassen om je slaapkamer tot een oase van rust te maken. 

 

Wat is Feng Shui?

Feng Shui, letterlijk vertaald “wind en water”, is een eeuwenoude Chinese filosofie die streeft naar het creëren van een harmonieuze omgeving die positieve energie (chi) aantrekt en bevordert. Het gaat uit van het idee dat onze fysieke omgeving invloed heeft op ons welzijn en geluk. Door de energiestoten in onze leefruimtes in balans te brengen, kunnen we meer harmonie, geluk en welvaart ervaren.

De methode vindt zijn oorsprong in het oude China; waar het werd gebruikt om de optimale plaatsing van gebouwen en begraafplaatsen te bepalen. Het is gebaseerd op de principes van yin en yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de kompasrichtingen.

 

De populariteit van Feng Shui

In de afgelopen decennia is Feng Shui uitgegroeid tot een wereldwijde trend, omdat mensen op zoek zijn naar manieren om harmonie in hun drukke levens te brengen. Het biedt een holistische benadering van het inrichten van ruimtes, waarbij rekening wordt gehouden met de energieën, vormen, kleuren en materialen die de sfeer beïnvloeden.

Rustgevende kleuren materialen worden gebruikt in deze ruimte om via Feng Shui harmonie en rust te creëren.

 

Feng Shui in je slaapkamer

Om Feng Shui in je slaapkamer toe te passen, moet je beginnen met het creëren van een rustgevende en evenwichtige omgeving. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

 • Bedplaatsing: plaats je bed zodanig dat je vanuit bed de deur kunt zien zonder recht voor de deur te liggen, dit creëert een gevoel van veiligheid en controle.
 • Symmetrie: zorg voor symmetrie in je slaapkamer door bijvoorbeeld twee nachtkastjes aan beide zijden van het bed te plaatsen, dit bevordert evenwicht en harmonie.
 • Opruimen en minimaliseren: houd je slaapkamer vrij van rommel en overbodige spullen, een opgeruimde ruimte zorgt voor een opgeruimde geest.
 • Kleuren en materialen: kies zachte kleuren zoals pastel kleuren, gebruik natuurlijke materialen zoals hout en katoen om een rustgevende sfeer te creëren.
 • Vermijd elektronica:  televisies en computers kunnen de energiestroom verstoren en zorgen voor onrustige nachten.
 • Natuurlijk licht: zorg voor voldoende natuurlijk licht en frisse lucht in de slaapkamer. Open de ramen regelmatig en gebruik lichte gordijnen om het licht binnen te laten stromen.
 • Aangename geur: gebruik geurige planten of essentiële oliën zoals lavendel of kamille voor een ontspannende sfeer.
 • Spiegels: hang spiegels strategisch op om het licht te reflecteren en de energie in de kamer te vergroten, maar vermijd spiegels die je vanuit je bed kunt zien.
 • Gebruik een hoofdeinde: plaats een stevig hoofdeinde achter je bed. Dit biedt een gevoel van stabiliteit en ondersteuning, wat belangrijk is voor een goede nachtrust.
 • Zorg voor een goede balans: Plaats decoratieve objecten, zoals boeken, beeldjes of planten, in paren om evenwicht en harmonie te bevorderen. Dit kan ook gelden voor kussens, nachtkastjes en andere meubelstukken.
 • Gebruik sfeerverlichting: Kies voor zachte en gedempte verlichting in plaats van fel licht. Bedek fel licht met lampenkappen of gebruik dimmers om de intensiteit aan te passen. Dit helpt een ontspannen sfeer te creëren.

 

Door de principes van Feng Shui toe te passen, kun je je slaapkamer omtoveren tot een rustgevende en harmonieuze ruimte. Het creëren van een gebalanceerde omgeving zal niet alleen je slaapkwaliteit verbeteren, maar ook een positieve invloed hebben op andere aspecten van je leven. Dus waar wacht je op? Begin vandaag nog met het toepassen van een Feng Shui in je slaapkamer en ervaar de voordelen van een harmonieuze toevluchtsoord voor een goede nachtrust en welzijn.

 

Ben je helemaal verkocht aan Feng Shui? Westwing helpt je verder met de inrichting van je woonkamer.

Benieuwd naar meer interieur tips & tricks? Ontdek de woontrends van 2023 en geef jouw woning een make-over.