De juiste garagepoort kiezen: 6 stappen

Banner Appartement - De juiste garagepoort kiezen overzicht

Op zoek naar de perfecte garagepoort? De juiste kiezen is essentieel voor de functionaliteit, veiligheid en esthetiek van je huis. Van sectionale tot kantel- en rolpoorten, ontdek de verschillende opties en technologieën om de ideale poort voor jouw behoeften te vinden.

Stap 1: Meet je garage op

Dé belangrijkste stap: Meet de opening van je garage. Alleen met de juiste afmetingen weet je welke soort garagepoort in je garage-opening past. Zorg voor nauwkeurige metingen, inclusief hoogte en breedte.

Stap 2: Kies de stijl

Kies een stijl die past bij de architectuur van je huis. Maak een keuze tussen alle verschillende stijlen, waaronder traditioneel, modern, rustiek, enzovoort. Vergeet daarbij niet dat kleur een grote rol speelt.

Overweeg eventuele decoratieve elementen, zoals:

 • Ramen
 • Kleurcontrasten
 • Paneelontwerpen
 • Reliëf of gravures
 • Verlichtingselementen
 • Decoratieve scharnieren
 • Decoratieve handgrepen

 

Stap 3: Kies het type garagepoort

1. Sectionale garagepoorten

Deze type garagepoort zal je het meest terugvinden. Een sectionale garagepoort bestaat uit horizontale panelen verticaal worden opgeheven langs rails aan het plafond van de garage. Dit type is populair, omdat ze weinig ruimte in beslag neemt, veilig is en je ze kan isoleren.

Sectionale garagepoorten passen goed bij moderne en hedendaagse huizen vanwege hun strakke en gestroomlijnde uitstraling. Ze zijn geschikt voor garages met beperkte ruimte, omdat ze verticaal openen.

garagepoort

2. Kantelpoorten

Kantelpoorten bestaan uit één massief paneel dat kantelt en omhoog beweegt om de opening van de garage te openen. Ze zijn eenvoudig van ontwerp en hebben geen railsysteem. Ze zijn eenvoudig van ontwerp en vereisen minder onderhoud. Je hebt wel meer ruimte nodig om ze te openen.

Kantelpoorten passen goed bij traditionele en klassieke huizen vanwege hun eenvoudige en tijdloze uitstraling. Ze zijn ideaal voor garages met voldoende ruimte voor het openen van het kantelmechanisme.

garagepoort

3. Rolpoorten

Rolpoorten bestaan uit één groot stuk flexibel materiaal, zoals aluminium lamellen of geïsoleerd staal. Dit stuk materiaal rolt verticaal op boven de opening van de garage. Ze zijn zeer ruimtebesparend en bieden een strakke uitstraling, maar zijn vaak wel duurder dan andere opties.

Rolpoorten zijn geschikt voor moderne en minimalistische huizen vanwege hun strakke en compacte ontwerp. Ze zijn ook handig voor garages met beperkte ruimte omdat ze verticaal worden opgerold en geen extra ruimte nodig hebben voor het openen.

garagepoort

4. Zijwaarts scharnierende garagepoorten (deuren)

Deze poorten draaien open langs zijdelingse scharnieren, vergelijkbaar met traditionele deuren. Ze bieden gemakkelijke toegang tot de garage en kunnen worden geïsoleerd. Deze optie is vaak wel voordelig, maar is niet het handigste type aangezien je ze handmatig opent en sluit.

Zijwaarts scharnierende garagepoorten passen goed bij historische en landelijke huizen vanwege hun traditionele uitstraling. Ze zijn ideaal voor garages met voldoende ruimte aan de zijkanten voor het openzwaaien van de deuren.

garagepoort

5. Schuifpoorten

Schuifpoorten schuiven horizontaal langs een railsysteem om de opening van de garage te openen. Ze zijn vaak groot en zwaar en bieden maximale veiligheid.

Schuifpoorten zijn geschikt voor moderne en luxe huizen vanwege hun indrukwekkende uitstraling en robuuste constructie. Ze zijn ideaal voor garages met brede openingen en voldoende ruimte aan de zijkanten voor het schuiven van de poort.

Garagepoort kiezen - schuifpoort

Stap 4: Kies het materiaal

Garagepoorten zijn meestal gemaakt van deze 4 types materialen:

1. Staal

 • Kenmerken: Staal is een populair materiaal voor garagepoorten vanwege zijn duurzaamheid, sterkte en betaalbaarheid. Het is ook gemakkelijk te onderhouden en biedt goede isolatie.
 • Geschikt voor: Alle typen poorten, inclusief sectionaal, kantel, rol en zijwaarts scharnierend. Ze zijn vooral ideaal voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie met goede isolatie.

 

2. Hout

 • Kenmerken: Houten garagepoorten bieden een warme, natuurlijke uitstraling en kunnen worden aangepast aan verschillende ontwerpen en stijlen. Ze vereisen echter regelmatig onderhoud en zijn meestal duurder dan andere materialen.
 • Geschikt voor: Traditionele en klassieke huizen vanwege hun warme uitstraling. Ze zijn vooral geschikt voor kantel- en zijwaarts scharnierende poorten vanwege hun gewicht en structuur.

 

3. Aluminium

 • Kenmerken: Aluminium is licht van gewicht, roestbestendig en vereist weinig onderhoud. Je vindt aluminium poorten in verschillende afwerkingen en kleuren.
 • Geschikt voor: Moderne en hedendaagse huizen vanwege hun strakke en moderne uitstraling. Ze zijn geschikt voor sectionale, rol- en zijwaarts scharnierende poorten vanwege hun lichte gewicht.

 

4. Kunststof (PVC)

 • Kenmerken: Kunststof garagepoorten zijn betaalbaar, licht van gewicht, duurzaam en roestbestendig. Ze zijn ook gemakkelijk te onderhouden en verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen.
 • Geschikt voor: Alle typen poorten, maar ze worden vaak gebruikt voor sectionale en rolpoorten vanwege hun lichte gewicht en duurzaamheid.

 

Stap 5: Kies de isolatie

Kies de juiste isolatie op basis van deze factoren:

1. Gebruik van de garage

Als je de garage gebruikt als werkruimte, een fitnessruimte, of voor andere doeleinden waar comfort belangrijk is, maakt isolatie van de garagepoort een groot verschil in het comfortniveau.

2. Materiaal van de garagepoort

Niet alle materialen zijn van nature geïsoleerd. Materialen zoals staal en aluminium zijn van nature niet erg isolerend, maar je isoleert ze met polyurethaanschuim of polystyreenschuim.. Houten garagepoorten bieden van nature meer isolatie dan metalen poorten, maar deze verbeter je ook met extra isolatiematerialen.

3. Type isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar voor garagepoorten, waaronder polyurethaanschuim, polystyreenschuim en reflecterende folie. Polyurethaanschuim is een van de meest effectieve isolatiematerialen vanwege zijn hoge isolatiewaarde en dichtheid.

Overweeg het gewenste isolatieniveau voor je garagepoort. Sommige fabrikanten bieden garagepoorten met verschillende isolatieniveaus, variërend van standaard tot hoogwaardige isolatieopties.

4. Kosten

Hou rekening met de kosten van geïsoleerde garagepoorten. Hoe hoger het isolatieniveau, hoe duurder je poort zal zijn. Overweeg dus goed de investeringskosten tegenover de energiebesparing.

Stap 6: Kies de technologieën

Tegenwoordig zijn er heel wat technologieën die het gebruik van je garagepoort vergemakkelijken. Overweeg de aankoopkosten tegenover het gemak dat je van de toegevoegde functie krijgt.

 • Afstandsbedieningen: Dit is een standaardfunctie bij de meeste garagepoorten. Hiermee open of sluit je de garagepoort vanuit je auto. Lekker gemakkelijk!
 • Wifi-connectiviteit: Hiermee bedien je je poort via een smartphone-applicatie. Openen, sluit en controleer hem vanaf elke locatie met een internetverbinding.
 • Smart home integratie: Sommige garagepoorten integreer je met smart home systemen zoals Amazon Alexa, Google Assistant of Apple HomeKit. Zo bestuur je je poort met spraakbediening.
 • Geautomatiseerde schema’s: Je stelt in dat je garagepoort op bepaalde tijden automatisch opent of sluit.
 • Beveiligingsfuncties: Veiligheidssensoren voorkomen dat de poort sluit wanneer er een obstakel voor de sensor staat.
 • Beveiligingscamera’s: Sommige garagepoorten hebben een ingebouwde camera of ondersteunen de aansluiting van externe beveiligingscamera’s. Hiermee bekijk je live videostreams van je garage.
 • Toegangscontrole en digitale sleutels: Hiermee verleen je virtuele toegang aan familieleden, vrienden of bezorgers via hun smartphones. Zo hoef je geen fysieke sleutels uit te delen.
 • Geavanceerde verlichtingsopties: Geïntegreerde LED-verlichting die automatisch in- of uitschakelen bij het openen en sluiten van de poort, waardoor je beter zicht hebt in de garage.

 

Let op: Niet alle soorten en materialen van poorten zijn compatibel met deze technologieën. Vraag dit dus goed na bij je garagepoort installateur. Daarnaast is er een veiligheidsbeperking: het is niet altijd mogelijk om je poort vanop afstand te sluiten. Stel iemand zou op dat moment juist binnen- of buiten rijden of stappen terwijl je de poort sluit. Openen zou wel altijd gaan.

5 tips bij het kiezen

 1. Kies een veilige poort
 2. Ga voor gebruiksgemak
 3. Kies voor een goed, kwaliteitsvol merk
 4. Ga voor isolatie als je garage inpandig is
 5. Kies een poort die bij je huis past

 

Je garage praktisch inrichten? Lees hier hoe je dit aanpakt in drie stappen. 

garagepoort

Met een breed scala aan opties en technologieën, is de perfecte garagepoort kiezen cruciaal voor jouw huis. Wees verstandig bij het type, materiaal en technologieën te selecteren die het beste bij jouw behoeften passen en zorg ervoor dat jouw garagepoort niet alleen functioneel is, maar ook past bij de stijl en het karakter van je huis.

Ga je binnenkort op uitstap in Antwerpen en wil je je wagen op een veilige plaats kwijt? Lees dan dit artikel over openbare parkings in Antwerpen.

Bronnen: I-door & livios.be