Je garage praktisch inrichten in 3 stappen

BANNER ARTIKEL - Je garage praktisch inrichten in 3 stappen

Een garage dient niet alleen voor auto’s, maar ook een belangrijke opbergplaats. Een garage wordt snel een rommetltje… Het loont dus de moeite om even stil te staan bij een praktische inrichting van je garage. Lees hier hoe je je garage praktisch inricht in 3 stappen! Een garage inrichten doe je zo.

Stap 1: Bepaal het doel van de garage

Voor je nadenkt over hoe je de garage wil inrichten, denk je best na over wát er net in moet komen.

Wil je graag plaats hebben voor:

  • een auto (of meerdere)?
  • een fiets (of meerdere)?
  • een ijskast en/of diepvries?
  • een wasmachine en/of droogkast?
  • een werkbank?
  • tuingereedschap?
  • bergruimte voor o.a. kerstversiering, winterkledij, skimateriaal …?

 

Appartement.be hoe garage praktisch inrichten indeling

Of je wilt je garage gebruiken als extra leefruimte, al dan niet gecombineerd met berging voor andere spullen. Voorbeelden van leefruimtes zijn een thuiskantoor, een home cinema, een hobbykamer, … Wat ben je van plan met deze ruimte? Het doel van de garage bepaalt de verdere inrichting.

Van plan om je (hele) garage om te bouwen tot thuiswerkplek? Tips om een home office vorm te geven vind je hier terug.

Stap 2: Meet de ruimte op en deel hem in

Een garage waar een auto moet inpassen is best minstens 3 meter breed en 5 meter diep. Hoe breder en/of dieper de ruimte, hoe meer er zal inpassen. Ook de hoogte van het plafond speelt mee. Daar komen we op terug in stap 3.

Een kleine garage waarin een auto moet staan, heeft hoogstwaarschijnlijk enkel nog plek voor opbergruimte. Gebruik in dat geval hoge stellingskasten. Hierin berg je heel wat spullen in op. Zorg wel dat je vlot kan uitstappen uit de auto. Het is niet de bedoeling dat het portier van de auto amper open kan omdat de kast met tuingereedschap te veel plaats in neemt.

Wanneer je een wasmachine of koelkast in de garage plaatst, moet je ervoor zorgen dat je de toestellen vlot kan gebruiken. Niets zo onhandig als jezelf tussen de auto wringen met een wasmand in de hand of de deur van de koelkast die tegen de autospiegel botst. Toch tegen je auto gebotst? Lees hier hoe je zelf je auto ontdeukt.

Wees realistisch in hoeveel je kwijt kan in de beschikbare ruimte. Heb je een garage van 3 op 6 meter en wil je er verschillende fietsen, de auto en een werkbank plaatsen? Grote kans dat je de auto niet naar buiten krijgt zonder de auto te moeten verplaatsen en dat de werkbank moeilijk bereikbaar is. In dat geval biedt een tuinhuis, carport, kelder of zolder soelaas.

Appartement.be garage praktisch indelen fietsen

Stap 3: Richt de garage in

Wanneer je een zicht hebt op waarvoor je je garage wil gebruiken en hoe de ruimte eruit ziet, ben je klaar voor de eigenlijke inrichting. Daarbij is één vraag van belang: hoe vaak heb ik iets nodig?

Fiets je elke dag naar het werk en gebruik je de auto vooral in het weekend? Zorg er dan voor dat je fiets snel de garage uit kan. Heb je de auto dagelijks nodig? Zorg er dan voor dat er geen fietsen in de weg staan als je naar buiten wilt rijden.

Bewaar spullen die je vaak gebruikt, zoals poetsgerief, tuingereedschap, materiaal voor hobby’s, in een open kast op ooghoogte. Zo kan je er snel bij. Kerstversiering, skilatten etc. bewaar je daarentegen in een gesloten bak in het hoogste deel van de kast. Dan hoef je slechts enkele keren per jaar de ladder boven te halen.

Heb je een hoog plafond in je garage? Bevestig dan rekken aan het plafond voor extra bergruimte. Stockeer hierin je spullen die je niet snel nodig hebt, maar wel wil bewaren.

Qua berging zijn de opties tegenwoordig eindeloos. Van ingemaakte kasten tot eenvoudige stellingkasten, er is voor elk budget iets voorhanden. Denk ook verder dan kasten: haken aan de muur, een peg board, een wandrek, een net aan het plafond, een magnetisch bord, kratten op wielen … Bij IKEA vind je alvast opbergmanieren voor je garage.

Appartement.be garage praktisch inrichten peg board

Door goed na te denken over de inrichting van de garage, zal je merken dat het minder snel een rommeltje wordt. Er zit namelijk logica in én de inrichting is afgestemd op je eigen behoeften en gewoonten. Spullen die je vaak gebruikt, zijn snel bereikbaar. Spullen die je niet vaak gebruikt en toch wil bijhouden, zijn goed opgeborgen.

De juiste garagepoort kiezen? Lees onze tips in dit artikel.

 

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Biets, R. (2024, 5 maart). Je garage praktisch inrichten in 3 stappen. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/praktisch-ingerichte-garage/