Je garage praktisch inrichten in 3 stappen

Appartement.be hoe garage praktisch inrichten

Een garage wordt niet alleen gebruikt om een auto in te zetten, maar is voor veel mensen ook een belangrijke opbergplaats. Het gevaar hierbij is dat het door de jaren heen een rommeltje wordt… Het loont dus de moeite om even stil te staan bij een praktische inrichting van je garage. Zo kan je de ruimte optimaal gebruiken!

Of je nu voor het eerst een garage hebt of die van jou al jaren gebruikt wordt: met deze 3 stappen slaag je erin een praktische indeling te creëren!

Stap 1: het doel van de garage bepalen

Voor je nadenkt over hoe je de garage wil inrichten, denk je best na over wát er net in moet komen.

Wil je graag plaats hebben voor

  • een auto (of meerdere)?
  • een fiets (of meerdere)?
  • een ijskast en/of diepvries?
  • een wasmachine en/of droogkast?
  • een werkbank?
  • tuingereedschap?
  • bergruimte voor onder andere kerstversiering, winterkledij, skimateriaal …?

 

Appartement.be hoe garage praktisch inrichten indeling

Je kan er voor kiezen om je garage in te richten als extra leefruimte. Bijvoorbeeld een thuiskantoor, een home cinema, een hobbykamer … al dan niet gecombineerd met berging voor andere spullen. Denk goed na wat je met deze ruimte van plan bent. Het doel van de garage zal namelijk de verdere inrichting bepalen.

Van plan om je (hele) garage om te bouwen tot thuiswerkplek? Tips om een home office vorm te geven vind je hier terug.

Stap 2: de ruimte opmeten en indelen

Een garage waar een auto moet inpassen is best minstens 3 meter breed en 5 meter diep. Hoe breder en/of dieper de ruimte, hoe meer er zal inpassen. Ook de hoogte van het plafond speelt mee. Daar komen we op terug in stap 3.

Een kleine garage waarin een auto moet staan, zal hoogstwaarschijnlijk enkel nog plek hebben voor opbergruimte. Maar zelfs enkele stellingkasten kunnen al heel wat spullen opbergen. Zorg wel dat je vlot kan uitstappen uit de auto. Het is niet de bedoeling dat het portier van de auto amper open kan omdat de kast met tuingereedschap te veel plaats in neemt.

Wanneer je een wasmachine of koelkast in de garage plaatst, moet je ervoor zorgen dat je de toestellen vlot kan gebruiken. Niets zo onhandig als jezelf tussen de auto wringen met een wasmand in de hand of de deur van de koelkast die tegen de autospiegel botst.

Wees bij het indelen realistisch in hoeveel je kwijt kan in de beschikbare ruimte. Heb je een garage van 3 op 6 meter en is het plan om er verschillende fietsen, de auto en een werkbank te plaatsen? Grote kans dat je de auto niet naar buiten krijgt zonder de auto te moeten verplaatsen en dat de werkbank moeilijk bereikbaar is. In dat geval kunnen een tuinhuisje, een carport of eventueel de kelder of zolder soelaas bieden.

Appartement.be garage praktisch indelen fietsen

Stap 3: de inrichting uitwerken

Wanneer je een zicht hebt op waarvoor je je garage wil gebruiken en hoe de ruimte eruit ziet, kan je overgaan tot de eigenlijke inrichting. Daarbij is één vraag van belang: hoe vaak heb ik iets nodig?

Fiets je elke dag naar het werk en gebruik je de auto vooral in het weekend? Zorg er dan voor dat je fiets snel de garage uit kan. Heb je de auto dagelijks nodig? Zorg er dan voor dat er geen fietsen in de weg staan als je naar buiten wilt rijden.

Spullen die je vaak gebruikt, zoals poetsgerief, tuingereedschap, materiaal voor hobby’s, kan je bewaren in een open kast, op ooghoogte. Zo kan je er snel bij. Kerstversiering, skilatten … kunnen dan weer in een gesloten bak in het hoogste deel van de kast bewaard worden. Dan hoef je slechts enkele keren per jaar de ladder boven te halen.

Heb je een hoog plafond in je garage? Bekijk dan de optie om rekken aan het plafond te bevestigen voor extra bergruimte. Ook hier kan je spullen stockeren die je niet snel nodig hebt, maar toch wil bewaren.

Qua berging zijn de opties tegenwoordig eindeloos. Van ingemaakte kasten tot eenvoudige stellingkasten, er is voor elk budget iets voorhanden. Denk ook verder dan kasten: haken aan de muur, een peg board, een wandrek, een net aan het plafond, een magnetisch bord, kratten op wielen … Bij IKEA kan je alvast inspiratie opdoen voor opbergers.

Appartement.be garage praktisch inrichten peg board

Door goed na te denken over de inrichting van de garage, zal je merken dat het minder snel een rommeltje wordt. Er zit namelijk logica in én de inrichting is afgestemd op je eigen behoeften en gewoonten. Spullen die je vaak gebruikt zijn snel bereikbaar. Spullen die je niet vaak gebruikt en toch wil bijhouden, zijn goed opgeborgen.

Wil je naast een praktisch ingerichte garage ook een trendy uitziende ruimte? De woontrends van 2023 zijn in dit artikel voor je samengevat.