Home office inrichting: 6 tips

Home office inrichten - 6 tips - Appartement.be

Thuiswerken raakt meer en meer ingeburgerd. Wie in eerste instantie zomaar een plek in huis heeft gekozen als home office, zal zien dat het de moeite loont om even stil te staan bij een duidelijke inrichting. Ontdek hier de 6 tips die van jouw thuiswerkplek een ergonomisch én esthetisch geheel maken.

Ergonomie is key

Het allerbelangrijkste bij het thuiswerken is een ergonomische bureau. Ga dus minstens voor een bureaustoel die je rug ten goede komt. Dat betekent dat die verstelbaar moet zijn in de hoogte, maar ook aan de armleuning en de rugsteun. Natuurlijk wil het oog – en je interieur – ook wat! Gelukkig zijn er tegenwoordig vele stijlvolle opties. Het is perfect mogelijk om het nodige comfort voor je lijf te voorzien zonder te moeten inboeten op vlak van stijl.

Het je verder al gekeken naar een verhoogje voor je laptop en/of toetsenbord, een extra scherm of een ergonomische computermuis die de spierspanning verlaagt? Als je deze hulpmiddelen in dezelfde kleuren koopt, bijvoorbeeld mat zwart, hoogglans wit of een pasteltint, ziet je home office eruit als een mooi geheel.

Home office appartement ergonomie tip

Het belang van licht

De voorkeur gaat naar een plek bij het raam. Je scherm staat best dwars op het raam, om reflecties te vermijden. Is je raam zuidgericht? Voorzie dan gordijnen.

Raam aan je bureau of niet: het is sowieso een goed idee om voldoende licht te voorzien. Een lamp aan het plafond die de kamer goed verlicht in combinatie met een kleiner lampje op je bureau is ideaal. Merk je dat je nood hebt aan meer licht? Dan kan je nog een staande lamp voorzien die je naast je bureau zet.

Verlichting kan je ruimte veel warmte en uitstraling geven. Twijfel dus niet om je bureaulamp van een prachtige kap te voorzien. Dat past helemaal binnen de interieurtrend van 2023 waar je kiest Bold & Beautiful!

Home office appartement licht tip

Hou een aparte werkruimte praktisch

Kan een extra slaapkamer, de garage of het tuinhuis dienstdoen als thuiswerkplek? Fantastisch! De kunst is om deze kamer de perfecte mix van home en office te maken. Een te groot thuisgevoel kan ervoor zorgen dat je snel afgeleid bent. Een exacte kopie van je kantoor is dan ook weer niet nodig.

Een goede tip om de balans te vinden is om het praktisch te houden. Kijk naar wat je écht nodig hebt om te kunnen werken. Een grote oppervlakte op je bureau, veel bergruimte of een professionele achtergrond voor online vergaderingen? Het is verleidelijk om te denken dat je fotoalbums, boekencollectie of een tv-scherm handig zijn om het geheel wat gezelliger te maken, maar in de realiteit zal het eerder voor afleiding zorgen. Enkele persoonlijke elementen toevoegen kan natuurlijk wel (zie tip 6).

Home office appartement praktisch tip

Alternatief voor kleine ruimtes

Niet iedereen heeft een aparte kamer om vanuit te werken. Bekijk eens of een hoge kast met schappen in je leefruimte of slaapkamer dienst kan doen als afsluitbaar kantoor. De onderste schappen zullen waarschijnlijk uit de kast moeten (daar komt je bureaustoel immers te staan) maar de bovenste schappen gebruik je als bureau en opbergplek voor je werkspullen. Hetzelfde effect bereik je door enkele planken aan de muur te monteren. Een aparte kast heeft dan weer het voordeel dat ze afgesloten kan worden.

Geen hoge kast? Geen nood! De eettafel, de slaapkamer of zelfs het aanrecht doen in vele huishoudens dienst als thuiswerkplek. Als je het slim aanpakt, hoeft dit geen obstakel te zijn voor je interieur. Tip 5 vertelt er je alles over.

Home office appartement kleine ruimtes tip

Voorzie specifieke opbergruimte

Wie een aparte kamer voorhanden heeft, kan de deur na z’n werkdag dichttrekken en zo sneller overschakelen van werk naar privé. Als je home office zich bevindt aan de eettafel, in je slaapkamer of aan het aanrecht, gaat dat niet zo vlot. De oplossing: ruim op na je werkdag.

Belangrijk is voldoende en specifieke opbergruimte te voorzien. Maak een lade of plank leeg waar je steeds je werkgerief kan achterlaten. Een kast die gesloten kan worden, is hiervoor ideaal want dan is de rommel uit het zicht. Te weinig ruimte? Een mooie houten krat of een geweven mand waar je elke avond je laptop, computermuis, toetsenbord… inlegt zal een goede afsluiter zijn van je werkdag. Zo’n details zijn ook bonuspunten voor je interieur!

Na het opruimen kan je het aanrecht en de eettafel opnieuw gebruiken waarvoor ze dienen. Is het geen optie om dit dagelijks te doen? Doe het dan op zijn minst wanneer het weekend begint, zodat je dat zonder zicht op je werk kan doorbrengen.

Home office appartement opbergruimte tip

De home in home office

Je bent niet op kantoor in je home office. Dat heeft z’n nadelen, maar zeker ook z’n voordelen! Je huis is een plek waar je je thuis voelt, dus je home office zou dat ook moeten zijn. Zorg er dus voor dat je dat thuisgevoel wel degelijk kan opwekken.

Durf daarom te investeren in dat tikkeltje meer. Schaf mooie balpennen aan, brand een geurkaars naast je laptop, print je leukste (reis)foto’s af en geef ze een plekje aan de muur, voorzie een stijlvolle karaf met matching glazen… Je kan een stapje verder gaan en investeren in een coffee corner. Plaats een tafeltje of bar cart met daarop je koffiemachine, inclusief mooie kopjes, fraaie lepeltjes en lekkere koekjes. Zo kan je in je home office genieten van een heerlijke pauze. Ook toegestaan met thee of eender welk ander drankje!

Hou in de gaten dat het niet te huiselijk wordt (zie tip 3). Hou het dus bij de praktische basis (wat heb je écht nodig om te kunnen werken?) en breidt dat uit met één of twee leuke persoonlijke elementen.

Home office appartement persoonlijk kaars tip

Home office appartement persoonlijk koffie tip

Even tijd steken om je home office op orde te brengen zal z’n vruchten afwerpen. Je brengt er namelijk heel wat uren per dag door. Dan is het aangenaam dat je thuiswerkplek niet alleen goed is ingericht, maar ook nog eens een mooi onderdeel van je interieur wordt!

Geïnspireerd geraakt, maar weet je niet goed waar te beginnen? Neem een kijkje op ons Pinterestbord voor de leukste en meest stijlvolle ideeën!