Klein appartement inrichten – 7 tips

Klein budget of een appartement in het centrum van de stad? Dan is de kans groot dat je klein woont. Een knus appartement is charmant, maar de inrichting is niet altijd makkelijk. Een leuk kastje of een mooie plant staat al snel in de weg. Toch kun je een klein appartement perfect leuk inrichten, zonder de functionaliteit te verliezen. Wij geven je enkele handige tips ter inspiratie:

1. Neutrale basis

Klein appartement inrichten

Een simpele, maar efficiënte truc: kies een neutrale, lichte kleur voor je muren. Lichte kleuren geven de kamer een ruimtelijker gevoel dan donkere kleuren. Fan van kleurtjes? Werk dan met accenten. Geef een muur een accentkleur, kies een meubelstuk in een felle kleur of zorg voor enkele kleurrijke accessoires. Denk eraan dat een accent niet altijd groot hoeft te zijn om impact te hebben. Overdrijf ook niet met: focus je bijvoorbeeld op twee kleuren. Denk ik kleine ruimtes àltijd vanuit het principe less is more.

2. Benut elke centimeter van je klein appartement

Nog ruimte onder het bed? Benutten! Bij winkels als Ikea vind je vast wel wat opbergdozen die perfect onder je bed passen. In een klein appartement kom je heel ver met wat creatief denkwerk. Misschien kan je de vensterbank wel gebruiken als bureau? Of kan je een meubelstuk multifunctioneel inzetten? Denk maar aan een kist die je gebruikt als salontafel en waar je handig dekentjes in opbergt of een krukje dat ook gebruikt kan worden als bijzettafel.

3. Denk in de hoogte

Vergeet de onbenutte ruimte tussen je meubels en het plafond niet. Geen plaats voor een boekenkast? Bevestig enkele planken aan de muur boven je zitbank of TV-meubel. Zijn de keukenkastjes te klein om al je potten en pannen op te bergen? Een rek boven het werkblad biedt extra mogelijkheden. Leuk voordeel: door in de hoogte te werken, doe je de kamer hoger lijken dan ze werkelijk is.

4. Ruimtes visueel afscheiden in je klein appartement

Klein appartement inrichten

Wie een klein woont, heeft vaak de neiging om kamers zoveel mogelijk open te laten. Toch kan het handig zijn om verschillende elementen in je woning visueel af te scheiden. Doe je dat niet, dan lijken de ruimtes in elkaar over te lopen, waardoor het snel rommelig oogt. Je hoeft natuurlijk geen Gyproc-wand te plaatsen tussen de eetkamer en de keuken. Door meubels of planten strategisch te plaatsen maak je makkelijk een afscheiding. Denk maar aan een buffetkast tussen het kook- en het eetgedeelte. Zelfs met een likje verf kan je een ruimte makkelijk scheiden.

5. Optische illusies in je klein appartement

Je kunt geen extra vierkante meters toveren, maar er zijn wel enkele makkelijke optische illusies met een magisch effect. Hang een grote spiegel tegen de muur en je woonkamer lijkt plots dubbel zo groot en veel lichter. Lagen en contrasten werken ook altijd. Leg een paar kussens met contrasterende kleuren of patronen in de zetel of ga voor een tapijt met een andere structuur dan de ondergrond. Zo’n speelse elementen geven de ruimte meer diepte, waardoor ze optisch groter lijkt.

6. Let there be light

Ramen! Lampen! Sfeerverlichting! Een donkere ruimte voelt gegarandeerd kleiner aan dan een lichte ruimte. Zorg er dus voor dat er geen duistere hoekjes zijn in jouw woning en maak optimaal gebruik van het daglicht. Ga voor gezellig sfeerlicht – niets zo ongezellig als witte TL-lampen – en maak ook hier weer slim gebruik van spiegels, door ze zo te plaatsen dat ze het licht weerkaatsen.

7. Opgeruimd staat netjes

Klein appartement inrichten

Last but not least: hou je kamers netjes. Rommel zoals rondslingerende kledingstukken, lege glazen of papieren nemen niet alleen oh-zo-nodige plaats in beslag, ze nemen ook de kalmte weg. Door af en toe een grondige opruimsessie te houden, weg te gooien wat je niet meer gebruikt en te investeren in handige opbergsystemen maak je niet alleen rust in je hoofd, maar ook in de ruimte. Win-win.

Meer inspiratie nodig? Bekijk hier 10 tips voor het verder inrichten van je klein appartement.