Klein appartement inrichten: 8 tips

Banner Appartement - Klein appartement inrichten 8 tips

Klein budget of een appartement in het centrum van de stad? Dan is de kans groot dat je klein woont. Een knus appartement of studio is charmant, maar de inrichting is niet altijd even makkelijk. Een leuk kastje of een mooie plant staat al snel in de weg. Toch kun je een klein appartement perfect leuk inrichten, zonder de functionaliteit te verliezen. Wij geven je 8 handige tips ter inspiratie.

Inhoud

  1. Start met een neutrale basis
  2. Benut elke centimeter van je klein appartement
  3. Kies multifunctioneel meubilair
  4. Gebruik alle verticale ruimte
  5. Scheid ruimtes visueel af in je klein appartement
  6. Maak gebruik van optische illusies in je klein appartement
  7. Vergroot je ruimte met licht, licht en nog eens licht
  8. Hou je ruimte netjes

1. Start met een neutrale basis

Kies een neutrale, lichte kleur voor je muren. Lichte kleuren geven de kamer een ruimtelijker gevoel dan donkere kleuren. Fan van kleurtjes? Werk dan met subtiele accenten. Geef een muur een accentkleur, kies een meubelstuk in een felle kleur of zorg voor enkele kleurrijke accessoires. Denk eraan dat een accent niet altijd groot hoeft te zijn om impact te hebben. Overdrijf ook niet. Focus je bijvoorbeeld op 2 kleuren. In kleine ruimtes geldt àltijd: less is more.

Ga je schilderen? Lees dan zeker ons artikel 9 Veelvoorkomende fouten bij het schilderen

Klein appartement inrichten

2. Benut elke centimeter van je klein appartement

Nog ruimte onder het bed? Benut het! Bij winkels zoals Ikea, of zelfs Action, vind je heel wat opbergdozen die perfect onder je bed passen. Met handige wieltjes! Daarnaast is er een groot aanbod hangsystemen. Het woord klinkt misschien saai, maar dat is het absoluut niet! Dankzij een hangsysteem hang je potten- en pannendeksels boven elkaar aan de binnenkant je keukenkast.

Klein appartement inrichten_8 tips Keuken met verticale storage

3. Kies multifunctioneel meubilair

Je komt in een klein appartement heel ver met creatief denkwerk. Gebruik de brede houten vensterbank als bureau. Benut een design opbergkist voor je fleece dekentjes ook als salontafel. Gebruik die ene oude kruk ook als vintage bijzettafel.

4. Gebruik alle verticale ruimte

Vergeet de onbenutte ruimte tussen je meubels en het plafond niet. Geen plaats voor een boekenkast? Bevestig enkele “zwevende” planken aan de muur boven je zitbank of tv-meubel. Als je te weinig ruimte hebt voor planten, kies dan kleine planten en hang deze boven elkaar tegen de muur. Een bijkomend voordeel: door in de hoogte te werken, doe je de kamer hoger lijken dan ze werkelijk is.

5. Scheid ruimtes visueel af in je klein appartement

Klein appartement inrichten

Vaak hebben we de neiging om kamers zoveel mogelijk open te laten. Toch kan het handig zijn om ruimtes met een andere functie visueel af te scheiden. Doe je dat niet, dan lijken de ruimtes in elkaar over te lopen, waardoor het snel rommelig oogt. Je hoeft natuurlijk geen gipswand te plaatsen tussen de eetkamer en de keuken. Door meubels of planten strategisch te plaatsen, maak je makkelijk een afscheiding. Denk maar aan een buffetkast tussen het kook- en eetgedeelte. Zelfs met een likje verf scheid je je ruimte makkelijk.

Van plan te schilderen in een huurwoning? Lees in ons artikel Is schilderen voor de verhuurder of voor de huurder? of dit wel jouw verantwoordelijkheid is

6. Maak gebruik van optische illusies in je klein appartement

Extra vierkante meters toveren, is helaas niet mogelijk. Maar er zijn wel makkelijke optische illusies met een magisch effect. Hang een grote spiegel tegen de muur en je woonkamer lijkt plots dubbel zo groot en véél lichter. Of werk met verschillende lagen en contrasten. Leg kussens met contrasterende kleuren en/of patronen in de zetel of ga voor een tapijt met een andere structuur dan de ondergrond. Deze speelse elementen geven de ruimte meer diepte. Daardoor lijkt ze optisch groter.

7. Vergroot je ruimte met licht, licht en nog eens licht

Ramen, lampen én sfeerverlichting! Een lichte ruimte lijkt gegarandeerd groter dan een donkere. Zorg ervoor dat er geen duistere hoekjes zijn in jouw woning. Maak optimaal gebruik van het daglicht. Ga voor gezellig warm sfeerlicht – niets zo ongezellig als koudwitte TL-lampen – en maak hier ook weer slim gebruik van een spiegel, door ze zo te plaatsen dat ze het licht weerkaatst.

Klein appartement inrichten_8 tips kamer met spiegel

8. Hou je ruimte netjes

Iets wat de sloddervossen onder ons niet graag horen: hou je woning netjes. Ruim rondslingerende kledingstukken, lege glazen of gebruikte papieren zakdoekjes op. Ze nemen niet alleen oh-zo-nodige plaats in beslag, ze nemen ook de kalmte weg. Hou regelmatig een opruimsessie. Doneer of gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Investeer in handige (verticale) opbergsystemen Zo creëer je rust in je hoofd en rust in de ruimte. Win-win.

Klein appartement inrichten

Meer inspiratie nodig? Bekijk hier 10 tips voor het verder inrichten van je klein appartement

 

Bronnen: BetterHomes&Gardens, Camber, DecorMatters & Dimehouse

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

N. (2024, 4 januari). Klein appartement inrichten: 8 tips. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/klein-appartement-inrichten-tips