Het verloop van de aankoop van een woning in 3 stappen

Hoe verloopt de aankoop van een woning? - Appartement.be

Ben jij van plan een woning te kopen maar heb je geen idee hoe dit in zijn werk gaat? Wij hebben het proces rond de aankoop van een woning duidelijk samengevat.

Aankoop van een woning: Een bod uitbrengen

Heb je je droomwoning gevonden? Dan is de volgende stap een bod uitbrengen. Tegenwoordig moet je dit niet meer schriftelijk doen. Een e-mail of SMS versturen is ook toegelaten.

Bied je toch graag schriftelijk? Denk dan zeker aan volgende zaken:

 • Je moet het adres, de prijs, de geldigheidsduur van het bod, … vermelden.
 • Het bod dat je uitbrengt, bindt jou aan de verkoper voor de duur die je hebt opgegeven.
 • Gaat de verkoper akkoord en ondertekent hij/zij het bod, dan is de verkoop definitief. Het bod kan je op dat moment niet meer intrekken.

Heb je de perfecte woning gevonden, maar beschik je niet over het gevraagde bedrag? Dan kan je de verkoper vragen of je een optie mag nemen op het huis. Dat betekent dat de verkoper de woonst binnen een bepaalde periode niet aan iemand anders zal verkopen (dit is vaak één of twee weken). De verkoper heeft de mogelijkheid om een borgsom te vragen. Zo weet hij/zij dat jij het zeker meent. Mocht je later het huis toch niet kopen, dan geldt deze borg als schadevergoeding.

TIP: een optie zet je best op papier.

compromis sluiten

Aankoop van een woning: Verkoopvoorwaarden opmaken

Nadat je bod is goedgekeurd moeten de verkoopvoorwaarden vorm krijgen. Je kan dit meestal een maand na de aanvaarding verwachten. Zodra jij en de verkoper het eens zijn over de verkoopmodaliteiten, wordt de voorlopige of onderhandse verkoopovereenkomst – ook wel compromis genoemd – opgesteld. Het woord ‘voorlopig’ is erg misleidend. De overeenkomst is namelijk net definitief én bindend voor beide partijen.

Wat vind je onder andere terug in een verkoopovereenkomst?

 • het kadastraal inkomen van je woning;
 • de verhuisdatum;
 • de vermelding of de verkoop aan btw onderworpen is;
 • je burgerlijke status;
 • de opschortende voorwaarden (eventueel);

Aankoop van een woning: Authentieke akte

Als je de authentieke akte – ook wel de notariële akte genoemd – laat opstellen, kunnen zowel jij als de verkoper niet meer afwijken van het compromis. De notaris zal deze akte maximaal 4 maanden na de compromis opstellen. Dit betekent het verlijden van de akte.

Je kan samen met de verkoper een notaris kiezen of elk apart een notaris onder de arm nemen. Bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst, spreek je samen met de verkoper een datum af waarop jullie de authentieke verkoopakte zullen tekenen.

Wat doet een notaris precies?

Een notaris controleert of de overeenkomst voldoet aan al de voorwaarden. Hij/Zij moet aanwezig zijn wanneer je de notariële akte tekent en zorgt ervoor dat alles volgens de wet verloopt. Vervolgens betaal je de aankoopsom en ben je de eigenaar van de woning. Alvast proficiat met de aankoop van een woning!

Wanneer ontvang je de sleutel?

Het liefst ontvang je zo snel mogelijk de sleutel om nog eens een kijkje te nemen en misschien al kleine werken uit te voeren. Wanneer de notariële akte wordt verleden, ontvang je als koper de huissleutel. Houd er rekening mee dat er tussen het ondertekenen van het compromis en het verlijden van de akte maximaal 4 maanden kan zitten. Indien de verkoper langer in het huis wil blijven, heb jij het recht om daarvoor huur te vragen.

sleutel ontvangen

Wens je toch eerder de sleutel? Dan kan je onderlinge afspraken maken met de verkoper. Maak met de verkoper duidelijke afspraken en zet deze op papier. Wat kan je best noteren in deze onderlinge afspraak?

 • de staat van de woning op dit moment;
 • afspraken rond eventuele schadegevallen;
 • informatie over de brandverzekering;
 • het overnemen van de meterstanden;

En tot slot: verhuizen maar! Na de aankoop van je woning is het tijd om in te pakken. Heb je onze tips & tricks al bekeken voor een vlotte verhuis?

verhuizen