Welke kosten komen allemaal kijken bij de aankoop van een huis of appartement? Je denkt waarschijnlijk automatisch aan de (vraag)prijs en hoeveel jij kan bieden, maar daarnaast zijn er nog kosten waarmee je best rekening houdt. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij. Zo vermijd je dat je voor verrassingen komt te staan wanneer je klaar bent om te kopen.
De prijs van de woning
De prijs van een huis of appartement is altijd een vraagprijs. Je kan dus minder bieden of meer bieden dan wat de verkopers vragen. Wanneer het aanbod op de huizenmarkt groter is dan de vraag naar huizen, zal je makkelijker een bod kunnen doen dat onder de vraagprijs ligt. Wanneer er meer vraag is dan aanbod, is er een grotere kans dat kopers overbieden. Wees hier altijd voorzichtig mee: bied nooit meer dan je kan betalen.
Bovenop de prijs die je voor het huis of appartement betaalt komen er nog kosten bij. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent zodat je er rekening mee kan houden voordat je naar de bank stapt voor een lening. Idealiter heb je nog geld achter de hand om de kosten van de verhuis te dekken, voor de aankoop van meubels en zelfs voor onverwachte noodgevallen.
Belastingen ofwel registratierechten bij de aankoop van een woning
Wie een huis of appartement koopt, betaalt daarop belastingen – de zogenaamde registratierechten. Dit komt bovenop de kosten van het huis omdat je belastingen aan de staat betaalt en niet aan de verkoper.
Het tarief van deze belasting verschilt per Gewest. In Vlaanderen geldt een standaardtarief van 12% registratiekosten sinds 1 januari 2022. Naast dit standaardtarief bestaan er ook enkele uitzonderlijke tarieven:
- Koop je nieuwbouw? Dat wordt zwaarder belast, namelijk aan 21%.
- Koop je een enige eigen woning? Dat valt onder het “verlaagde tarief” van 3%.
- Zet je je aan ingrijpende energetische renovatiewerken? Dat wordt minder zwaar belast, namelijk aan 1%.
Alle voorwaarden waaraan je moet voldoen voor het tarief van 3% vind je in dit artikel van de Vlaamse overheid terug. De voorwaarden waaraan je moet voldoen voor het tarief van 1% vind je in dit artikel terug.
Een huis of appartement koop je niet voor een appel of een ei, dus hou er rekening mee dat de registratierechten vaak nog duizenden euro’s extra kosten zijn bovenop de aankoopprijs. Het is niet altijd mogelijk om hiervoor extra geld te lenen bij de bank, dus informeer je hier goed op voorhand over.
Administratieve kosten bij de notaris
Het aankopen van een woning wordt door een notaris vastgelegd in een notariële akte. Daarbij komen nog enkele administratieve kosten kijken. Die betaal je rechtstreeks aan de notaris: hij of zij zorgt ervoor dat het geld dan bij de juiste overheidsinstanties terecht komt. Hierbij een overzicht van die kosten:
- Wanneer je een lening aangaat, moet je ook hier belastingen op betalen. De registratierechten voor de hypotheek bedragen 1% van het bedrag van je lening.
- Verder betaal je 0,3% van het bedrag van je lening voor het hypotheekrecht.
- Een woning aankopen betekent papierwerk voor de notaris, zoals het opvragen van uittreksels uit het register, het indienen van de nodig verzoeken, het recht op geschriften… Reken hiervoor zo’n duizend euro aan kosten.
- Uitgaven aan derden (bijvoorbeeld het aanvragen van stedenbouwkundige informatie) kunnen voorkomen. Het te betalen bedrag is afhankelijk van of er iets aangevraagd moet worden en wat dan juist.
De notaris zelf dient natuurlijk ook betaald te worden. Deze vergoeding wordt een ereloon genoemd en is wettelijk vastgelegd. Het bedraagt een percentage van de aankoopprijs: hoe hoger de aankoopprijs, hoe lager het percentage. Voor de prijs van een gemiddeld huis in Vlaanderen (gemiddeld €320.000 in 2022), betaal je nog zo’n €2.300 aan ereloon.
Wanneer je een woning koopt zonder een lening aan te gaan, vervallen er natuurlijk enkele kosten zoals die van het hypotheekrecht en de registratierechten voor de hypotheek zelf.
Alle kosten berekenen
Met alle informatie in het artikel kan je zelf aan het rekenen gaan. Of je maakt gebruik van één van de tools die het rekenwerk voor jou doet! De rekenmodule van notaris.be geeft een handig overzicht.
Alle kosten in kaart gebracht en klaar om te kopen? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe dat aankoopproces net verloopt.