Een tweede verblijf kopen van A tot Z

Banner Appartement - Vakantiewoning kopen en verhuren

De aankoop van een tweede verblijf is voor veel mensen een droom. Een gezellige chalet in de Ardennen, een zonnig appartement aan de Belgische kust of een historisch herenhuis in Brugge is voor hen de perfecte manier om even weg te trekken van de dagelijkse sleur en volledig te ontspannen. Voordat je de stap zet om een tweede verblijf te kopen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Definitie tweede verblijf

Een tweede verblijf, ook wel bekend als een tweede woning of vakantiewoning, is een onroerend goed dat een persoon of huishouden bezit naast hun primaire woning. Het wordt meestal gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals vakanties of weekenduitstapjes. De eigenaar is er niet gedomicilieerd (aangezien het niet om de primaire gezinswoning gaat). Als eigenaar van een tweede verblijf heb je vaak de flexibiliteit om je eigendom te gebruiken wanneer je maar wilt en kun je er ook voor kiezen om het te verhuren om extra inkomsten te genereren.

Een tweede verblijf kan verschillende vormen aannemen, zoals een huisje, appartement, chalet, villa, of een ander type woning, en het kan zich op verschillende locaties bevinden, zowel in binnen- als buitenland. In dit artikel spreken we over tweede verblijven binnen België.

tweede verblijf appartement.be

Kosten tweede verblijf

Heb je het financiële plaatje al goed bekeken bij je zoektocht naar een extra huis of appartement? In eerste instantie moet je kijken naar aankoopprijs van de woning. Er komen echter nog wat kosten bij kijken, dus wees voorbereid. Bovenop de aankoopprijs van de woning, komen nog kosten voor registratierechten, de notaris… Een volledige opsomming van alle kosten die komen kijken bij de aankoop van een woning vind je in dit artikel terug.

Als de nieuwe woning nood heeft aan wat opfrissing kan je daar best rekening mee houden vanaf het begin. Een likje verf past waarschijnlijk nog wel in je budget, maar als je graag een nieuwe keuken wilt zetten of een zwembad wilt toevoegen, lopen de kosten hoger op. Hou dus het totale kostenplaatje, inclusief renovatieplannen, goed in het oog.

Naast de initiële kosten van het verwerven van een tweede verblijf, zijn er ook maandelijkse uitgaven waarmee rekening moet worden gehouden. Deze lopende kosten omvatten zaken als

  • onroerende voorheffing
  • verzekeringen (bijvoorbeeld brand- en aansprakelijkheidsverzekeringen)
  • nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas, maar ook wifi
  • en indien van toepassing, gemeenschappelijke kosten als je in een appartementengebouw woont

Het is dus belangrijk om deze uitgaven te budgetteren en ze in overweging te nemen bij het plannen van de financiën voor je tweede verblijf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Belastingen tweede verblijf in België

Bij de aankoop van je vakantiewoning zal je in de eerste plaats extra registratierechten moeten betalen. Ligt de woning in Vlaanderen dan gaat het om 12% voor een tweede verblijf. In Wallonië bedraagt het tarief 12,5%.

Je betaalt ook onroerende voorheffing (een jaarlijkse belasting op onroerend goed) voor je tweede huis of appartement. De onroerende voorheffing wordt berekend op basis van de kadastrale inkomen (KI) van het onroerend goed. Het KI is een geschatte huurwaarde die aan het eigendom wordt toegekend en wordt bepaald door de Administratie van het Kadaster. Het tarief van de onroerende voorheffing kan variëren tussen de verschillende gewesten en gemeenten.

Daarnaast heffen heel wat steden en gemeenten een lokale belasting op een tweede verblijf. De bedragen variëren. Zo betaal je in De Haan €550 per jaar en in Oostende het dubbele, namelijk €1.000. Informeer vooraf hoeveel de tweedeverblijfstaks bedraagt. Deze info vind je steeds terug in het gemeentereglement.

Vergeet ook niet om je tweede verblijf aan te geven bij de belastingen. Ook als je je woonst niet verhuurd hebt, dien je belastingen te betalen! Je moet het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen noteren op je belastingaangifte en dat wordt vermenigvuldigt met factor 1,4 (dus met 40%). Op de website van de FOD Financiën vind je alle details.

tweede verblijf appartement.be

Verhuren tweede verblijf

Overweeg je om je tweede verblijf te verhuren om extra inkomsten te genereren? Hier zijn enkele opties:

  • Kortetermijnverhuur: je kunt je tweede verblijf verhuren aan vakantiegangers via platforms zoals Airbnb of Booking.com. Zorg ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten en belastingverplichtingen.
  • Langetermijnverhuur: verhuur je tweede verblijf aan huurders voor langere periodes, wat meer stabiliteit kan bieden dan kortetermijnverhuur.
  • Professionele verhuurbeheerders: overweeg om het beheer van je verhuuractiviteiten uit te besteden aan een professioneel verhuurbeheerbedrijf om het proces soepeler te laten verlopen.

Het verhuren van je tweede verblijf biedt zowel voordelen als nadelen. Eén van de duidelijke voordelen is de potentiële extra inkomsten die je kunt genereren. Door je tweede verblijf te verhuren, kun je helpen om de kosten van de aankoop, het onderhoud en de belastingen te dekken, en mogelijk zelfs winst maken. Bovendien kun je je eigendom benutten wanneer je er zelf geen gebruik van maakt, waardoor je investering nog waardevoller wordt.

Aan de andere kant kunnen er nadelen zijn, zoals de zorg voor huurders, het beheren van advertenties en boekingen en de slijtage van je eigendom als gevolg van verhuur. Ook kunnen er belastingverplichtingen en wettelijke vereisten zijn waaraan je moet voldoen bij verhuur. Het is belangrijk om zorgvuldig af te wegen of de voordelen van verhuur opwegen tegen de nadelen en of het past bij je persoonlijke situatie en doelstellingen met betrekking tot je tweede verblijf.

Klaar om de stap te zetten? Lees hier alles over het verloop van de aankoop van een woning!