Ben je van plan om een huis of appartement te kopen? Dan is een hypothecaire lening of woonlening onmisbaar. Lees snel verder en kom te weten hoe je een hypothecaire lening afsluit, hoeveel je kan lenen en met welke bijkomende kosten je rekening moet houden.
Hoe een hypothecaire lening aangaan?
Het kopen van een huis of appartement is een spannende stap in je leven, maar het kan ook een financiële uitdaging zijn. Gelukkig zijn er hypothecaire leningen om je te helpen die droomwoning te bemachtigen. Voor je zo’n lening afsluit zijn er wel een paar dingen die je moet weten.
Het verkrijgen van een hypothecaire lening in België begint met het vinden van de juiste bank. Zo vergelijk je best de rentetarieven, voorwaarden en services van verschillende banken. Het is mogelijk dat je eigen bank je iets meer voordelen biedt, omdat je al langer klant bent.
Zodra je een bank hebt gevonden, dien je een aanvraag in en leg je enkele documenten voor zoals bewijs van inkomen en bankafschriften. De bank zal met deze info je financiële situatie bepalen en berekenen hoeveel geld je kan lenen.
Hieronder een overzicht van de documenten die je doorgaans voorlegt:
- Bewijs van inkomen (zoals loonstrookjes of belastingaangiften)
- Bankafschriften
- Bewijs van identiteit (zoals een paspoort of identiteitskaart)
- Bewijs van woonplaats (zoals een energierekening)
- Een kopie van de koopovereenkomst
Hoeveel geld lenen?
Hoeveel geld je leent, hangt af van verschillende factoren waaronder je maandelijks inkomen, de waarde van je woning volgens een officiële schatting en de rentevoet en looptijd van je lening.
Over het algemeen raden ze aan om niet meer dan 30% van je maandelijks inkomen aan hypotheeklasten te besteden. Dit helpt ervoor te zorgen dat je financieel comfortabel blijft en voldoende middelen overhoudt voor andere uitgaven.
Ben je benieuwd naar het bedrag dat je kan lenen? Er zijn verschillende simulators die je een schatting geven van dit bedrag zoals op Hypotheekwereld.
Extra kosten van een hypothecaire lening
Naast het lenen van het geld, zijn er ook bijkomende kosten waarmee je best rekening houdt bij het aangaan van een hypothecaire lening.
Hieronder een overzicht van enkele extra kosten die je moet betalen:
- Notariskosten: Bij het kopen van een huis moet je een notaris inschakelen. De notariskosten omvatten onder andere de registratierechten, het opstellen van de akte en administratieve kosten. Deze kosten variëren op basis van de aankoopprijs van het huis.
- Schattingskosten: Voordat een lening kan worden goedgekeurd, moet de waarde van het pand worden bepaald. Dit gebeurt meestal door een onafhankelijke schatter. De kosten voor deze schatting zijn voor rekening van de koper.
- Dossierkosten: Sommige kredietverstrekkers brengen dossierkosten in rekening voor het verwerken van je leningaanvraag. Deze kosten dekken administratieve
- Registratiekosten: wanneer je een hypotheeklening afsluit, moet je daarnaast een vergoeding betalen om de hypotheek bij de overheid te registreren.
- Verzekering: De meeste banken eisen bovendien dat je een hypotheekverzekering afsluit.
Wil je een volledig overzicht van de extra kosten? Bekijk dan onze lijst van 11 kosten die je moet kennen bij het aangaan van je hypothecaire lening.
Heb je zelf al een tijdje een woonlening en wil je de rente herbekijken? Lees dan ons handig artikel over je woonlening herzien.