Je woonlening herzien: hoe begin je eraan?

Woonlening herzien

Heb je in de laatste jaren een woonlening afgesloten? Dan is het misschien wel interessant om je lening te herzien. In dit artikel ontdek je waarom je je lening zou herzien, wat de kosten zijn en enkele belangrijke aandachtspunten.

Waarom je woonlening herzien? 

Koos je voor een woonlening met variabele rentevoet, dan is het niet nodig om je lening te herzien. De rentevoet van je lening past zich namelijk automatisch aan de huidige tarieven aan. 

Wanneer je koos voor een vaste rentevoet is dit waarschijnlijk wel een slimme beslissing. 

Er zijn verschillende redenen waarom je zou overwegen je lening te herzien: 

  • Een verandering in rentetarieven waardoor je leenovereenkomst misschien niet meer de voordeligste optie is. 
  • Sinds je de lening aanging, is je financiële situatie misschien veranderd waardoor je bijvoorbeeld kan onderhandelen over betere voorwaarden of lagere betalingen. 
  • Er zijn daarnaast misschien ook nieuwe leningen op de markt die een betere deal bieden dan je huidige leningovereenkomst.

Bijkomende kosten

Bij een herfinanciering moet je wel rekening houden met extra kosten, ook wanneer je bij dezelfde bank blijft. Kies je toch om naar een andere bank over te schakelen, komen er vaak nog meer kosten bij. Hieronder een overzicht van deze extra kosten afhankelijk van je situatie: 

Herfinanciering door je eigen bank 

Wanneer je de lening herfinanciert bij je eigen bank, hou je best rekening met extra notariskosten en dossierkosten voor het aangaan van je nieuwe woonlening. Daarnaast worden er eventueel ook extra kosten in rekening gebracht voor de schuldsaldoverzekering. En in het geval dat je een gedeelte van je woonlening vervroegd terugbetaald, betaal je een wederbeleggingsvergoeding ter waarde van maximaal 3 maanden interest.  

Herfinanciering door een andere bank 

Bij een herfinanciering door een andere bank heb je de notariskosten voor het opzeggen van de lening bij je oude bank en notariskosten, hypotheek- en registratiekosten voor het aangaan van een nieuwe lening. Daarnaast worden er eventueel ook extra kosten in rekening gebracht voor de schuldsaldoverzekering en andere producten zoals nieuwe kredietkaarten. Als laatste kan de bank vragen om de woning opnieuw te schatten. Hiervoor hou je best rekening met schattingskosten en bijkomende dossierkosten. 

Wil je nog meer info over de bijkomende kosten? Lees dan volgend blogartikel over de kosten van de herfinanciering van een hypothecaire lening.

Woonlening herzien

Je woonlening herzien: de belangrijkste stappen

Herfinancieren is niet van vandaag op morgen geregeld. Het is nodig dat je jezelf goed informeert en afwegingen maakt aan de hand van je huidige situatie. Hieronder alvast enkele richtlijnen om je op weg te helpen bij het herzien van je woonlening: 

  • Vergelijk je eigen rente met de huidige marktrente 
  • Ga de duur van de leningovereenkomst na en bekijk of dit nog past bij je huidige financiële situatie. 
  • Bekijk de bijkomende kosten van een herfinanciering. Hou hierbij ook rekening met eventuele boetes voor vervroegde aflossing of afsluitkosten. 
  • Bekijk welke financieringsaanbiedingen allemaal beschikbaar zijn en welke het beste passen bij jouw situatie. 
  • Ga ook eens praten met een andere bank en bekijk wat het voordeligste is voor jou: overstappen of onderhandelen met je huidige bank. 

 

Weet je nog steeds niet waar te beginnen? Stel dan een hypotheekadviseur aan. Deze geeft je met veel plezier raad over je lening in duidelijke mensentaal. 

 

Benieuwd naar de veranderingen op vlak van wonen dit jaar? We hebben alle woningveranderingen van 2023 voor jou op een rijtje gezet.