Klein terras inrichten: hoe pak je het aan?

Een gebouw met een klein terras op elk verdiep.

De lente is volop aan de gang. De temperaturen stijgen, de zon schijnt, de vogeltjes fluiten en planten komen in bloei te staan. Niets leuker dan buiten in je tuin genieten met het zonnetje op je snoet. Maar wat als je een klein terras of stadsbalkon hebt? Geen paniek, ook met enkele vierkante meter maak je in een handomdraai een oase van rust. Richt jouw terras in met deze handige tips&tricks en benut de ruimte ten volste.

 

Richt jouw terras optimaal in:

Werk in de hoogte

Laat geen ruimte verloren gaan en benut ook de lege muren. In plaats van alles op de grond te plaatsen, kan je ook veel kwijt aan je muren en bedek je tegelijk de kale plekken. Wat dacht je van een kruidenrekje voor aan de muur? Maak een selectie van je favoriete kruiden voor in de keuken. Munt, tijm, rozemarijn of citroengras zijn ideaal om te kweken op je terras. Hang bloempotten aan een haakje en laat de planten zweven langs de muur. Of plaats een aantal plankjes waar je decoratie op kwijt kan. 

 

Zorg voor verlichting 

Maak gebruik van verschillende lichtbronnen zoals wandverlichting, lampionnen, lantaarns of kaarsen. Ga voor warm licht om een knusse sfeer te creëren. Zo kan je tot in de late uurtjes buiten genieten van het mooie weer, met de zonsondergang op de achtergrond. Doe eens wat zotter en experimenteer met kleuren en texturen voor de lampenkappen en lampionnen,  dat geeft een extra touch. Nog een handige tip! Heb je buiten geen stopcontact of heb je een terras met veel zonlicht? Dan is solar tuinverlichting iets voor jou. 

Appartement.be - vrouw verpot plant

Vleugje groen    

Maak van jouw terras een gezellige jungle met een mooie selectie van terrasplanten. Hou wel rekening met de hoeveelheid zon en schaduw op je terras, als je planten uitkiest. Combineer al dat groen met mooie bloempotten of plantenbakken en breng wat kleur op je terras. Ohgreen heeft een prachtige selectie aan bloempotten. Geen groene vingers? Geen probleem, kunstplanten zijn een perfect alternatief. Zo heb je een heel jaar door een groen terras. Bij Ikea vind je een ruime keuze aan kunstplanten.

 

Compacte meubels 

Heb je een beperkte ruimte op je terras? Denk dan goed na over de omvang van meubels. Grote, robuuste meubels die veel plek in nemen, zullen niet de beste keuze zijn voor jou. Kies voor compacte meubels zoals klapstoelen en een klaptafel, die eenmaal dichtgeklapt weinig plaats innemen. Een andere optie zijn multifunctionele tuinmeubels die je op verschillende manieren kan gebruiken. Een houten krukje kan dienen voor zowel een zitplaats als een tafeltje. Je voorziet ook makkelijk extra bergruimte met een zitbank, daar kan je steeds je kussen en dekens in kwijt. Appartement.be - klaptafel en stoelen op een klein terras.

Buiten is binnen

Creëer eenheid met binnen. Trek je interieur door naar buiten om extra ruimte te creëren. Gebruik dezelfde kleuren en decoratie zoals in je woonkamer, richt je op 1 stijl voor samenhorigheid. Wil je extra gezelligheid toevoegen aan je buitenruimte, voeg dan tuin accessoires toe zoals vazen, tapijten, sierkussens of zachte dekentjes. Combineer verschillende texturen en kleuren door elkaar, maar zorg dat het geen kakofonie wordt. 

 

Op zoek naar meer interieur inspiratie? Bekijk de woontrends van 2023 en geef jouw woning een make-over met deze tips&tricks.