Tiny houses: kleinschalig wonen verovert Vlaanderen

Tiny house: kleinschalig wonen

Tiny houses, een term die je waarschijnlijk kent van vakantiehuisjes of guesthouses. Maar wist je dat deze trend steeds populairder wordt als effectieve woonvorm? Er is een groeiende interesse in kleinschalig wonen of microwonen als alternatieve woonvorm, waarbij je kiest voor een minimalistische levensstijl. Je woont in een compacte, vaak zelfgebouwde woning tussen de 18m2 en 50m2. Deze opkomende trend biedt niet alleen financiële voordelen, je kan er ook heel wat ecologische voordelen uithalen. In dit artikel gaan we dieper in op wat de term tiny houses inhoudt, de wetgeving, de vereiste vergunningen en andere praktische zaken waarbij potentiële bewoners rekening mee moeten houden.

 

Waarvoor staat de term tiny houses?

Tiny houses worden gekenmerkt als een alternatieve woonvorm waarbij mensen in kleine, betaalbare en volledig zelfvoorzienende woningen leven. Deze woningen hebben een oppervlakte tussen de 18m2 en 50m2, die worden gebouwd met het oog op efficiëntie, minimalisme en duurzaamheid. De prijzen liggen aanzienlijk lager dan die van normale woningen, meestal tussen de 25.000 en 100.000 euro.

Ondanks de beperkte ruimte biedt het een comfort van een normale woning, zij het op kleinere schaal. Bij het ontwerpen is het belangrijk om creatief om te gaan met de beschikbare ruimte en goed na te denken over de indeling. Ze kunnen variëren van eenvoudige hutten op wielen tot ingenieus ontworpen architecturale hoogstandjes, waarbij slimme opbergoplossingen en multifunctionele meubels de norm zijn. Bovendien hebben tiny houses een veel kleinere ecologische voetafdruk dan standaard woningen en kunnen ze worden gebouwd met duurzame materialen.

Naast een permanente woning, kan een tiny house ook dienen als een vakantiehuis, een gastenverblijf of als een zorgwoning. Stido is gespecialiseerd in modulair bouwen en biedt een groot aanbod op jouw maat.

 tiny house bij zonsondergang

 

Voor -en nadelen

Voordelen:

  1. Financiële voordelen: De kosten liggen over het algemeen lager dan bij traditionele woningen. Ze zijn betaalbaar in termen van aanschafprijs en onderhoudskosten, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor mensen met een beperkt budget.
  2. Milieuvriendelijkheid: De ecologische voetafdruk ligt aanzienlijk lager door het kleine formaat. Ze vereisen minder energie en materialen tijdens de bouw en hebben meestal een lager energieverbruik voor verwarming en koeling. Bovendien moedigen ze duurzaamheid en minimalisme aan.
  3. Mobiliteit en flexibiliteit: Veel tiny houses zijn op wielen gebouwd, waardoor ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Dit biedt de mogelijkheid om van locatie te veranderen, wat handig kan zijn voor mensen die graag hun leefomgeving willen veranderen of voor degenen die op zoek zijn naar tijdelijke verblijfplaatsen.
  4. Eenvoudig onderhoud: Het kleinere formaat betekent minder ruimte om schoon te maken en te onderhouden. Dit kan zorgen voor minder tijd en inspanning die nodig is om de woning in goede staat te houden.

 

Nadelen:

  1. Beperkte ruimte: Een van de grootste uitdagingen van wonen in een tiny house is de beperkte ruimte. Het kan een aanpassing vergen om te leven in een compacte omgeving, vooral als je gewend bent aan meer ruimte en opslagmogelijkheden.
  2. Mogelijke wettelijke beperkingen: In sommige gebieden kunnen er beperkingen zijn op het permanent wonen in een tiny house, vooral op specifieke locaties zoals landbouwgrond. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving met betrekking tot tiny houses in jouw specifieke regio.
  3. Beperkte voorzieningen: Vanwege de beperkte ruimte kunnen sommige voorzieningen in een tiny house ook beperkt zijn. Bijvoorbeeld, je moet mogelijk concessies doen op het gebied van keukenapparatuur, opslagruimte of badkamervoorzieningen.
  4. Privacy: De intimiteit en privacy in een tiny house kunnen uitdagend zijn, vooral als er meerdere mensen in dezelfde ruimte wonen. Het is belangrijk om te overwegen of je comfortabel bent met de beperkte privacy die gepaard gaat met deze woonvorm.

 

De voor -en nadelen die verbonden zijn aan het wonen in een tiny house zijn subjectief en kunnen verschillen van persoon tot persoon. Het hangt af van de individuele voorkeuren, levensstijl en behoeften.

 

Hoe zit het met vergunningen?

Een tiny house wordt volgens de regelgeving ruimtelijke ordening beschouwd als een constructie. De aanwezigheid van wielen of de mogelijkheid om de constructie eenvoudig af te breken, is hier niet relevant. Principieel is het plaatsen en gebruiken van tiny house als woning dus vergunningsplichtig. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een hoofdverblijfplaats of een tweede verblijf.

In sommige gevallen kan een tiny house tijdelijk worden geparkeerd in iemands tuin zonder dat er een vergunning nodig is, op voorwaarde dat het niet in gebruik is en niet zichtbaar is vanaf de openbare weg. Als je een vaste locatie wil, moet je contact opnemen met de stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente om te bepalen waar je specifiek mag staan.

Permanent wonen in een tiny house op landbouwgrond is niet toegestaan, dit kan alleen in woongebieden. Tiny houses die zich bevinden op agrarisch gebied kunnen mogelijks wel vergund worden onder de vorm van hoevetoerisme, mits ze deel uit maken van een leefbaar landbouwbedrijf.

 

Een man een kind voor de deur van hun tiny house

 

Verplichte domiciliëring

Als je in Vlaanderen wil wonen, moet je voldoen aan bepaalde minimale eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. De woonoppervlakte voor één persoon moet minimaal 18 m2 zijn en de hoogte mag niet lager zijn dan 2,20m. Een tiny house dat kleiner is dan deze afmetingen voldoet niet aan de normen. Daarnaast moet een tiny house beschikken over een bad/douche-, keuken- en toiletfunctie, die droog en vorstvrij bereikbaar zijn.

 

Op zoek naar andere betaalbare woonvormen? Cohousing is een goed alternatief om zelfstandig te wonen en toch niet de volledige kosten alleen te dragen.