Banner Appartement - Kleinschalig wonen - tiny house

Tiny house, de woonvorm trend die steeds populairder wordt. Kleinschalig wonen – ook wel microwonen genoemd – is alternatieve woonvorm, waarbij je kiest voor een minimalistische levensstijl. Je woont in een compacte, vaak zelfgebouwde woning tussen de 18 m² en 50 m². Deze woonvorm biedt financiële en ecologische voordelen. Wat is een tiny house, wat zegt de wetgeving (vereiste vergunningen en andere praktische zaken)?

Wat is een tiny house?

Een tiny house is een alternatieve woonvorm waarbij mensen in kleine, betaalbare en vaak volledig zelfvoorzienende woningen leven. Deze woningen hebben een oppervlakte tussen de 18 m² en 50 m². Men bouwt een tiny house met het oog op efficiëntie, minimalisme en duurzaamheid. De prijzen liggen aanzienlijk lager dan die van normale woningen, meestal tussen de 25.000 en 100.000 euro.

Ondanks de beperkte ruimte biedt het een comfort van een normale woning, op kleinere schaal. Bij het ontwerpen is het belangrijk om creatief om te gaan met de beschikbare ruimte en goed na te denken over de indeling. Ze variëren van eenvoudige hutten op wielen tot ingenieus ontworpen architecturale hoogstandjes, waarbij slimme opbergoplossingen en multifunctionele meubels de norm zijn. Bovendien hebben tiny houses een veel kleinere ecologische voetafdruk dan standaard woningen en bouwt men ze vaak met duurzame materialen.

Naast een permanente woning, dient een tiny house (soms) ook als een vakantiehuis, een gastenverblijf of een zorgwoning. Er zijn heel wat woningbouwers gespecialiseerd in modulair bouwen op maat. Voorbeelden zijn: Ecohuis, Ernesto en Stido.

 tiny house bij zonsondergang

 

Wat zijn de voordelen?

  1. Financiële voordelen: Lagere kosten dan bij traditionele woningen. Ze zijn betaalbaar in termen van aanschafprijs en onderhoudskosten, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor mensen met een beperkt budget.
  2. Milieuvriendelijkheid: De ecologische voetafdruk ligt aanzienlijk lager door het kleine formaat. Ze vereisen minder energie en materialen tijdens de bouw en hebben meestal een lager energieverbruik voor verwarming en koeling. Bovendien moedigen ze duurzaamheid en minimalisme aan.
  3. Mobiliteit en flexibiliteit: Veel tiny houses zijn op wielen gebouwd, waardoor ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Dit biedt de mogelijkheid om van locatie te veranderen, wat handig kan zijn voor mensen die graag hun leefomgeving willen veranderen of voor degenen die op zoek zijn naar tijdelijke verblijfplaatsen.
  4. Eenvoudig onderhoud: Het kleinere formaat betekent minder ruimte om schoon te maken en te onderhouden. Dit kan zorgen voor minder tijd en inspanning die nodig is om de woning in goede staat te houden.

 

Wat zijn de nadelen?

  1. Beperkte ruimte: Je woont uiteraard in een beperkte ruimte. Het vergt soms aanpassingen om te leven in een compacte omgeving, vooral als je gewend bent aan meer ruimte en meer opslagmogelijkheden.
  2. Mogelijke wettelijke beperkingen: In sommige gebieden gelden er beperkingen op het permanent wonen in een tiny house, vooral op specifieke locaties zoals landbouwgrond. Wees op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving in jouw regio.
  3. Beperkte voorzieningen: Vanwege de beperkte ruimte zijn sommige voorzieningen ook beperkt zijn. Bijvoorbeeld, je moet mogelijk concessies doen op het gebied van keukenapparatuur, opslagruimte of badkamervoorzieningen.
  4. Privacy: De intimiteit en privacy kunnen uitdagend zijn, vooral als je met meerdere mensen in dezelfde ruimte woont. Het is belangrijk om te overwegen of je comfortabel bent met de beperkte privacy die gepaard gaat met deze woonvorm.

 

Wat zegt de Vlaamse wetgeving?

Wat zijn de voorwaarden?

  • Voor tinhouses en mobiele woonzorgwoningen gelden oppervlaktenormen en woningskwaliteitsnormen: deze vind je in ons artikel Woningkwaliteitsnormen volgens de wetgeving.
  • De tiny house heeft een maximale oppervlakte van 50 m² en valt onder de vergunningsplicht van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO). Er is geen onderscheid tussen een hoofdverblijfplaats of een tweede verblijf.
  • Een tiny house op wielen valt onder de reglementering rond woonwagens. Verplaats je hem vaak, dan valt hij onder roerend goed. Blijft hij een lange tijd ergens staan, dan is hij wel vergunningsplichtig.
  • De mobiele zorgunit is een ondergeschikte wooneenheid van een woning, is tijdelijk en verplaatsbaar. Een mobiele zorgunit heeft geen vergunningsplicht en een melding van de zorgunit is voldoende. Lees alle voorwaarden op de website van Vlaanderen: Zorgwonen zonder zorgen.

 

Welke premies kan ik krijgen?

Als eigenaar:

 

Als verhuurder:

 

Als huurder:

 

Verplichte domiciliëring

Als je in Vlaanderen wil wonen, moet je voldoen aan bepaalde minimale eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. De woonoppervlakte voor één persoon moet minimaal 18 m² zijn en de hoogte mag niet lager zijn dan 2,20 meter. Een tiny house dat kleiner is dan deze afmetingen voldoet niet aan de normen. Daarnaast moet een tiny house beschikken over een bad/douche-, keuken- en toiletfunctie, die droog en vorstvrij bereikbaar zijn.

 

Een man een kind voor de deur van hun tiny house

 

Op zoek naar andere betaalbare woonvormen? Cohousing is een goed alternatief om zelfstandig te wonen en toch niet de volledige kosten alleen te dragen.

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Dillen, E. (2024, 1 februari). Kleinschalig wonen: tiny house. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/tiny-houses/