cohousing vs. coliving

Er zijn de laatste jaren heel wat alternatieve woonvormen ontstaan. Zo zijn in Vlaanderen cohousing en coliving populaire woonvormen. Beide concepten bevatten gemeenschappelijke delen met private ruimtes. In dit artikel ontdek je de verschillen tussen cohousing en coliving en de voordelen van beide. 

Cohousing

Bij cohousing woon je samen met meerdere gezinnen of personen onder hetzelfde dak en deel je minstens één gemeenschappelijke ruimte, zoals een keuken, eetkamer of tuin. Het onderhoud van deze ruimte wisselt doorgaans af tussen alle inwonenden. 

Cohousing is perfect wanneer je veel belang hecht aan sociale verbondenheid en een gevoel van gemeenschap. Zo koken en eten mensen vaak samen in de gemeenschappelijke keuken of eetruimte. Bij cohousing is het belangrijk dat er interactie is tussen alle inwoners. 

Voordelen van cohousing

Eén van de belangrijkste voordelen is het gevoel van gemeenschap en saamhorigheid. Bewoners ontwikkelen vaak nauwe banden met andere inwoners, wat eenzaamheid tegengaat en het sociale netwerk versterkt.

Cohousing biedt ook praktische voordelen zoals een gedeelde kinderopvang, oppas voor huisdieren en andere gedeelde taken zoals koken, was of kuisen. Je kan dus vaak op je medebewoners rekenen. Hierdoor is het een aantrekkelijke woonvorm voor vrienden, gezinnen of oudere volwassenen.

Een ander voordeel is het financiële en ecologische aspect. Door bepaalde ruimtes en middelen te delen, verminderen bewoners hun ecologische voetafdruk. Het is ook kostenbesparend: je deelt de kosten waardoor de huur vaak minder is.  

Ben je van plan om te gaan cohousen en heb je nood aan extra info? Lees dan ons artikel over hoe je aan cohousing begint. 

cohousing vs. coliving

Coliving

Coliving is de “light” versie van cohousing. Bij coliving heb je een afzonderlijk huis of appartement met een eigen woonruimte, keuken en eetruimte. Er is een minimum aan gemeenschappelijk delen waarbij je vaak enkel over een gezamenlijke tuin, terras of garage beschikt. Je hebt dus meer privacy en bent meer afgesloten van je buren. 

Samen barbecueën of aperitieven met je buren in de gemeenschappelijke tuin, haalt het gevoel van gemeenschap toch wat naar boven. Met coliving heb je het beste van beide werelden. 

Voordelen van coliving

Ook bij coliving heb je het financiële aspect als voordeel. Door bepaalde kosten te delen zoals het onderhoud van de tuin, worden de maandelijkse kosten gedrukt. Omdat je enkel een tuin of terras deelt met andere bewoners, heb je vaak meer privacy dan bij cohousing. 

Een ander voordeel is dat je zelf beslist over je eigen woonruimtes. In tegenstelling tot cohousing ben je niet afhankelijk van iemand anders om te koken, een was in te steken of op te ruimen. 

cohousing vs. coliving

Cohousing vs. Coliving: alle verschillen op een rijtje

Hoewel cohousing en coliving een aantal overeenkomsten vertonen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. 

Een van de belangrijkste verschillen is de rolverdeling. Bij cohousing zijn bewoners gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de gemeenschappelijke delen zoals keuken, speelruimte of woonruimte. Bij coliving heeft ieders zijn aparte woonruimte en is het onderhoud van het gemeenschappelijke deel vaak voor een derde partij.

Een ander verschil is de mate van besluitvorming. Bij cohousing nemen bewoners samen beslissingen over de gemeenschappelijke ruimtes. Bij coliving hebben bewoners vaak minder inbreng in het beheer van gemeenschappelijke delen. 

Tot slot verschillen de doelstellingen van cohousing en coliving. Cohousing bevordert het gemeenschapsgevoel en stimuleert duurzaam wonen, terwijl coliving een betaalbare en flexibele woonmogelijkheid aanbiedt en sociale interactie stimuleert.

 

Wil je meer weten over de alternatieve woonvormen in Vlaanderen? Ontdek in dit artikel meer info over de mogelijkheden van nieuwe woonvormen