Cohousing, hoe begin ik eraan?

Cohousing: hoe begin je eraan

Het is je vast niet ontgaan, het leven wordt steeds duurder. De energieprijzen swingen de pan uit en onze  boodschappen kosten 12% meer tegenover vorig jaar. Meer en meer alleenstaanden, maar ook gezinnen maken dan ook de overstap naar cohousing. Maar hoe begin je eraan? Dit artikel helpt je op weg.

 

Wat is cohousing?

Geen idee waar cohousing voor staat? Heel simpel, je gaat samenwonen met andere mensen in een huis of appartement en deelt de kosten. Je roommates zijn mensen die je al kent of onbekenden die je nooit eerder hebt ontmoet. 

Je deelt met deze mensen bepaalde gemeenschappelijke ruimtes in de woning en beschikt over je eigen slaapkamer en al dan niet eigen badkamer. De gemeenschappelijke ruimtes zijn meestal de living, keuken, eetkamer, badkamer, washok, tuin en garage. De focus bij cohousing ligt op de stimulatie van spontane interacties tussen de bewoners.

 

Zijn er nog andere vormen van samenwonen?

Ja hoor, die zijn er zeker! Naast cohousing, zijn er nog andere vormen van samenwonen. Bij de een heb je al wat meer privacy dan de andere. Vooraleer je de stap neemt om te cohousen, kan het handig zijn om ook eens naar deze vormen van samenwonen te kijken.

4 mensen staan in een leefkeuken.

 

  • Leefgemeenschap

Hier leven de bewoners sterk op elkaar afgestemd, in sommige gevallen kan je spreken van een gezinsverband. Vaak is er een verbindend thema binnen de groep zoals religie of een andere vorm van spiritualiteit. Deze vorm komt in België minder vaak voor.

 

  • Woongroep

Ook bij een woongroep leven de bewoners in 1 woning. Deze vorm van samenwonen geeft je net iets meer privacy. De woning is onderverdeeld in kleine units, met minstens 1 gemeenschappelijke ruimte. Wat een woongroep eigen maakt, is de onderlinge organisatie van de bewoners, waarbij sprake is van een gedeelde intentie.

 

  • Gemeenschapshuis

De term gemeenschapshuis is gelijkaardig aan een woongroep. Het verschil ligt in de termijn van het samenwonen. Bij een woongroep ligt het engagement van de bewoners op een langdurige samenwoningsverband, terwijl het in een gemeenschapshuis meer gaat over een tijdelijke bewoning. 

 

  • Kangoeroewoning

Een vierde vorm is een kangoeroewoning. Deze vorm wordt vaak gebruikt in familieverband. De woning bestaat uit 2 delen met aparte voordeuren en een eigen woonruimte, badkamer, keuken en slaapkamer(s). Denk hierbij aan een grotere wooneenheid voor het gezin en een kleiner deel voor bijvoorbeeld de grootouders.

 

  • Co-wonen

Een laatste optie is co-wonen. Dit leunt het meeste aan bij traditioneel gegroepeerd wonen, zoals een appartementsgebouw. Elke bewoner heeft een eigen huis of appartement met keuken, leefruimte, badkamer en slaapkamer. Meestal worden enkel de buitenruimtes (tuin, terras, garage …) gedeeld, maar ook bepaalde binnenruimtes kunnen gedeeld worden (werkatelier of wasruimte). Het is belangrijk dat de gedeelde ruimtes een gemeenschappelijke functie hebben en de bewoners het beheer hiervan zelf dragen.

 

Hoe kom ik in contact met medebewoners?

Nu je meer weet over wat cohousing is en welke andere vormen van samenwonen er bestaan, kan je zoektocht echt beginnen. Maar hoe begin je eraan? Hoe vind ik een roomie? Waar vind ik een cohousingproject? Veel vragen springen op in je hoofd. Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met potentiële medebewoners. De ene al wat laagdrempeliger dan de andere.

4 mensen zitten samen rond een tafel aan het raam. 2 personen lezen een boek en 2 anderen schrijven iets neer op papier.

 

  • Hoor eens rond bij vrienden of kennissen. Kijk eerst in je eigen kringen of er mensen zijn die ook graag alleen willen gaan wonen, maar de kosten niet alleen willen of kunnen dragen. 

 

  • Word lid van een cohousing groep op Facebook. Je vindt per regio een groep terug. Hier plaatsen mensen zowel oproepen voor een nieuwe huisgenoot in een bestaande cohousing woonst, maar ook oproepen van individuen om ergens bij te komen wonen of met anderen samen iets te huren. 

 

  • Neem een kijkje op www.samenhuizen.be. Hier vind je een ruim gamma aan zoekertjes. De site heeft verschillende filteropties om zo jouw ideale cohousing situatie te vinden. Zo kan je opgeven of je als individu of groep een woonst zoekt en in welke regio.

 

  • Een ander platform voor cohousing is Roomies. Op deze website kan je  terecht als huurder en verhuurder. Je vindt er kamers over heel België. Als huurder stel je gemakkelijk filters in om zo een woning naar jouw wensen te vinden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het geslacht en leeftijd van je medebewoners op te geven, of ze al dan niet nog studeren en de mogelijkheid tot een domicilieadres. Als verhuurder plaats je in 3 stappen een kamer online en dat zonder meerkost.

 

  • Er duiken ook steeds meer nieuwbouw cohousingprojecten op. Zowel om te kopen of te huren. Een goed voorbeeld is het cohousingproject Minerve. Je koopt je eigen appartement of woning en je wordt mede-eigenaar van de uitgebreide gemeenschappelijke delen en de tuin. De gemeenschappelijke ruimtes vallen onder een ‘common house’ met een eetzaal, keuken, washok, kinderspeelkamer, logeerkamer, bergruimte en coworking space.

 

Ben je er nog niet helemaal uit? Dit artikel beantwoordt al je vragen omtrent cohousing.

Een groep mensen zitten samen te eten aan een grote tafel.