Cohousing: al je vragen beantwoord

Cohousing appartement - Appartement.be

Wat is cohousing? Misschien heb je er al van gehoord, maar weet je niet wat het concreet inhoudt? Hieronder vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen en worden de voor- en nadelen uitgebreid besproken.

Wat is cohousing?

Cohousing is een vorm van wonen. Het woord zegt het zelf: je gaat samen (co) met anderen wonen (housing). Dat kan kopen of huren zijn. Medebewoners zijn niet enkel je partner of je gezin, maar vaak een grotere groep alleenstaanden of gezinnen. Om van cohousing of gemeenschappelijk wonen te spreken, moeten er minstens twee huishoudens minimaal één leefruimte delen en daarnaast over minstens één aparte leefruimte beschikken.

Welke gemeenschappelijke ruimtes gedeeld worden, hangt af van project tot project. Het kan gaan van enkel de tuin tot alle ruimtes buiten de slaapkamer en badkamer. De meeste cohousingprojecten zitten tussen deze twee uitersten in: de tuin, de garage en het washok zijn meestal gemeenschappelijk terrein. Er bestaan ook vormen waarbij de bewoners fietsen of auto’s delen.

Wanneer je in een cohousingproject stapt, zijn deze zaken op voorhand bepaald. Cohousing betekent namelijk niet dat medebewoners zomaar in je keuken komen binnenvallen als jij dat niet wilt! De mate van privacy wordt met alle bewoners besproken en vastgelegd.

Wat zijn de voordelen en de nadelen?

Het grootste voordeel is dat je bepaalde kosten kunt delen. Denk maar aan wasmachines en droogkasten, tuingereedschap zoals een grasmaaier of een heggensnoeier en grotere investeringen zoals een zwembad. Ook de kosten van je woning op zich kunnen lager uitkomen wanneer je het met een grote groep mensen aankoopt.

Verder beschik je vaker over meer ruimte door alle gemeenschappelijke delen. De tuin is groter dan bij een klassiek huis, er zijn gedeelde zitruimtes die je bijvoorbeeld zelf voor een feest kan gebruiken… Ook het sociaal contact is een factor die mensen over de streep trekt om te gaan cohousen. Je woont vaak met verschillende generaties onder een dak. Er is dan altijd wel iemand om je pakje aan te nemen van de postbode, even te babysitten op je kind of een brood mee te nemen van de bakker.

Cohousing_voordelen_nadelen

Wie niet gesteld is op te veel sociaal contact, kan beter twee keer nadenken over gemeenschappelijk wonen. Je hebt uiteraard je aparte leefruimtes en voldoende privacy wanneer je dat wilt, maar cohousen betekent samen met andere huishoudens leven én gezamenlijk instaan voor het beheer. De kans dat jullie elkaar wekelijks moeten spreken is dan ook reëel.

Daarom is het belangrijk om op dezelfde golflengte te zitten als je medebewoners. Laat jij het geld graag rollen, terwijl de rest eerder zuinig is? Houden jullie van een net onderhouden tuin en zien de anderen de buitenruimte liever ongemoeid? Welke verplichtingen moet iedereen nakomen en is dat haalbaar voor jullie? Wees kritisch voor je eraan begint en denk goed na of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Wat zegt de wetgeving over cohousen?

Cohousing valt onder de term ‘gemeenschappelijk wonen’. Daaronder vallen ook kangoeroewonen en zorgwonen, maar dat staat nog los van cohousen. Officieel is er een verschil tussen co-wonen (berging, wasplaats en/of tuin worden gedeeld) en cohousing (minstens de ruimte waar huishoudens eten wordt gedeeld), maar in de praktijk worden deze termen door elkaar gebruikt.

Sinds 2019 is een officiële definitie van gemeenschappelijk wonen opgenomen in de Vlaamse Codex Wonen. Verder bestaat er in België (nog) geen éénduidig wetgevend kader rond cohousing. In de praktijk komt het er dus op neer om zelf afspraken te maken en alles duidelijk op papier te zetten. Het is aangeraden om hiervoor juridische bijstand in te schakelen.

Cohousing_wetgeving

Waar vind ik concrete cohousingprojecten?

Cohousing wordt steeds populairder als woonvorm, dus er komen steeds meer projecten bij. Een overzicht van bestaande projecten of projecten die in de steigers staan vind je hier terug. Het gaat om cohousingprojecten waar je zowel kan kopen als huren.

Het aanbod is natuurlijk lang niet zo groot als op de reguliere woonmarkt. Vind je geen (toekomstig) project in je buurt maar voel je het toch kriebelen om het uit te proberen? Start je eigen project op! Juridisch advies inwinnen is hiervoor een vereiste. Je wilt namelijk niet voor verrassingen komen te staan.

Weet je niet goed waar te beginnen? We geven hier een overzicht over de verschillende woonvormen die bestaan en je vindt tips om in contact te komen met gelijkgezinden. Ook organisaties zoals samenhuizen.be helpen je graag verder met je vragen. Op hun website vind je info die jou op weg kan zetten.

Cohousing_projecten