Woningkwaliteitsnormen: 5 zaken om rekening mee te houden

Woning kwaliteitsnormen - Appartement.be

Verhuur jij een woning of ben je van plan een woning te kopen of huren? Zorg er in beide gevallen zeker voor dat de woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. Maar wat zijn deze normen nu precies?

De woningkwaliteitsnormen zijn kwaliteitseisen waaraan iedere woning, zowel zelfstandige (zoals een appartement, …) als niet-zelfstandige woningen (kamers), in Vlaanderen moeten voldoen. Deze normen gaan over veiligheid, woningkwaliteit en gezondheid.

Belangrijk: Als je een woning wilt verhuren, moet deze woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoen. Indien dit niet het geval is, ben jij hiervoor strafbaar.

Welke woningkwaliteitsnormen bestaan er?

woningkwaliteitsnormen

Een woningonderzoek (ook wel conformiteitsonderzoek genoemd), geeft aan of een woning voldoet aan alle normen. De controle gebeurt ter plaatse door een woningcontroleur die het onderzoek aan de hand van een technisch verslag uitvoert.

Maar waaraan moet een woning eigenlijk voldoen volgens deze kwaliteitsnormen? Om het makkelijker te maken, delen we de normen op in 5 groepen:

1. Gezondheid

Ten eerste is de toevoer van drinkbaar water een vereiste, net als de mogelijkheid om goed te verluchten en voldoende verlichting te hebben. Verder mogen vochtproblemen niet aanwezig zijn.

2. Veiligheid

Zorg er voor dat je trappen veilig zijn, net als de toegang tot je woning en je gas- en verwarmingsinstallaties. Daarnaast moeten elektrische installaties voor verlichting en voor het gebruik van elektrische apparaten voldoende aanwezig zijn en verkeren in een veilige staat. Daarnaast is CO-gevaar uitgesloten en zijn rookmelders voldoende aanwezig.

Lees hier meer over rookmelders en het aantal dat nodig is in jouw woning.

3. Structurele stabiliteit van het gebouw

Het dak moet stevig en stormbestendig zijn. Dit geldt ook voor de buitenmuren, (dragende) binnenmuren en vloeren.

4. Een minimum aan comfort

Eerst en vooral moet er een kookgelegenheid aanwezig zijn, waar men drinkbaar water kan consumeren. Al je wanden, plafonds en vloeren zijn correct afgewerkt en ook je ramen en deuren zijn in goede staat.

Daarnaast zijn minimale sanitaire voorzieningen zoals een badkamer met een goed werkend toilet, bad of douche, stromend water en een aansluiting op een afvoerkanaal zonder geurhinder, allemaal in de woning te vinden.

5. Minimale energetische prestaties

De woning moet ruim genoeg zijn, zowel in plafondhoogte als in oppervlakte. Vervolgens zijn dubbele beglazing en een minimale dakisolatie een vereiste.

Woningkwaliteitsnormen

Oppervlaktenormen

Buiten de normen in verband met de kwaliteit van de woning, zijn er ook oppervlaktenormen. Jouw woning moet namelijk ruim genoeg zijn. Wat de precieze oppervlakte is, hangt af van jouw type woning.

Een zelfstandige woning heeft een minimale oppervlakte van 18 vierkante meter.

Een kamer is uiteraard kleiner en heeft een minimale oppervlakte van 12 vierkante meter. Indien er in de kamer een  douche, bad of keuken aanwezig zijn, moet je de oppervlakte telkens verhogen met 3 vierkante meter per functie. Een kamer met keuken moet dus bijvoorbeeld 15 vierkante meter zijn.

(Ver)Huur je een studentenkamer? Dan gelden er andere normen. Hier volstaat een oppervlakte van 12 vierkante meter namelijk wel. Ook wanneer er een keuken of bad/douche in aanwezig is.

Op de website van Wonen Vlaanderen vind je meer info over de normen en kan je terecht met eventuele vragen.