Handige checklist voor de bezichtiging van een huis of appartement

Checklist bezichtiging huis

Bij het kopen van een huis of appartement spelen verschillende factoren een rol. Je bent waarschijnlijk op zoek naar een woning in een bepaalde buurt en met een bepaald aantal slaapkamers. Toch zijn er heel wat zaken waar je best op kan letten bij de bezichtiging waar je in eerste instantie niet aan denkt. Hierbij vind je een handige checklist voor het bezichtigen van een huis of appartement!

Maak een wishlist met je eigen wensen

Eerst en vooral is het slim om je eigen wensen op een rijtje te zetten. Hoeveel slaapkamers zoek je? Moet er een tuin zijn of net niet? Heb je een garage nodig? In welke buurt wil je wonen? Daarnaast kan je nadenken over zaken die eerder details lijken, maar die voor jou wel belangrijk zijn. Misschien heb je nood aan een (extra) kamer waar je van thuis uit kunt werken, een grote keuken, een inloopkast, een terras waar een ligstoel op past, veel daglicht, een apart toilet in de gang… 

Als je je wensen op papier hebt gezet, kan je ze nog eens kritisch overlopen en verdelen in ofwel de categorie “moet aanwezig zijn” ofwel de categorie “mag aanwezig zijn”.

Voorbereiding bezichtiging

Zorg dat je dit lijstje goed voor ogen houdt bij een bezichtiging. Soms kan je overweldigd worden door een mooie woning, maar vergeet je dat die eigenlijk aan veel eisen die je hebt niet voldoet. Het is natuurlijk van belang dat je steeds met een open blik kijkt en in oplossingen denkt, want de kans dat je een huis bezichtigt dat exact aan al je voorwaarden voldoet is eerder klein. Geen garage aanwezig, maar wel voldoende plaats voor een carport en een tuinhuis? Dat kan ook werken!

Over sommige zaken valt dan weer niet te twisten. Als je belang hecht aan veel licht doorheen de dag en het appartement is gericht naar het noorden, zal de zon niet ineens wel door jouw ramen schijnen.

De technische kant: EPC, isolatie, dak

Ook de technische kant van een huis bezichtigen is nodig. Als je hier zelf weinig kennis van hebt, kan je iemand met ervaring meevragen. Dat kan een familielid of vriend zijn die reeds gekocht heeft, of een professional. Een architect meevragen naar de bezichtiging kost geld maar kan je kosten besparen achteraf.

Als je een huis of appartement gaat bezichtigen, let je best op de volgende zaken.

De EPC-waarde: een energieprestatiecertificaat vertelt je hoeveel energie de woning verbruikt. Hoe slechter de score, hoe meer je zelf nog zal moeten isoleren en/of hoe hoger de energiekosten. Op de website van de Vlaamse overheid vind je meer informatie over wat een goede EPC-score is.

De isolatie: is er isolatie aanwezig in de muren (spouwmuurisolatie) of rond de buitenmuren? Zo ja, hoe dik is die isolatie? Is er dubbel (of driedubbel) glas aanwezig? Zijn de vloer en het dak geïsoleerd? Verder kan je ook kijken naar kieren (zijn deze afgesloten om tocht te voorkomen?) en of er folie achter de verwarmingselementen hangt. De afwezigheid van bepaalde isolatie betekent waarschijnlijk hogere kosten voor je energierekening of een meerkost voor het plaatsen ervan. Hou hier dus rekening mee wanneer je naar de totale prijs van de woning kijkt.

Het dak: ook het dak en de dakgoten zijn jouw aandacht waard. Met een ladder naar boven klimmen zal bij de meeste bezichtigingen geen optie zijn, maar het dak bekijken vanop een afstandje geeft je ook al informatie. Heb je twijfels over de staat van het dak? Dan kan je overwegen om een dakinspectie te laten uitvoeren. Dir kost je extra geld, maar het kan hopelijk ook kosten besparen wanneer er gebreken ontdekt worden voor de verkoop plaatsvindt.

Eventuele vochtproblemen: hou je ogen open voor zichtbare plekken, scheuren of verkleuringen op de muren. Dit kan namelijk wijzen op vochtproblemen. Die komen het vaakst voor in de keuken, badkamer en kelder – maar ook in andere kamers. Verder kan je vochtproblemen herkennen aan losse plinten, loskomend behangpapier, vochtdruppels en muffe geurtjes. Wanneer er (veel) luchtverfrisser gebruikt wordt in een woning die te koop staat, ben je best extra op je hoede.

De ramen en deuren: open de ramen en deuren eens die je tegenkomt. Gaat dit vlot? Het vervangen van ramen of deuren is namelijk een grote kostenpost, waar je liever van op de hoogte bent voor je effectief een bod doet.

In de meeste gevallen zal je foto’s en filmpjes mogen maken wanneer je een huis of appartement bekijkt dat te koop staat. Dit kan handig zijn om later opnieuw te bekijken, zeker als er meerdere bezichtigingen op de planning staan.

Bezichtiging dak

Denk ook aan de buurt bij een bezichtiging

Naast je eigen wensen en de eigenlijke staat van het huis of het appartement, zijn er nog factoren waarmee je rekening dient te houden bij het bezichtigen. De buurt, en bij uitbreiding de buren, zijn zeker de moeite om even bij stil te staan. Maak een wandeling, knoop een gesprek aan, bezoek de buurt eens ‘s avonds… Stoot je op druk verkeer, werken in de buurt, een treinverbinding? Zijn er scholen, parkeerplaatsen, supermarkten, een oprit voor een snelweg aanwezig? Ook dat kan meespelen in de beslissing om al dan niet te kopen.

Durf aan de verkopers vragen of bijbouwen een optie is. Kan je je huis of eventueel appartement in de toekomst uitbreiden of wordt hier geen vergunning voor gegeven?

Bij de aankoop van een appartement vraag je best ook naar de gemeenschappelijke kosten. Is water, gas en elektriciteit apart voor iedereen? Wat zijn de gemiddelde onderhoudskosten voor het gebouw, de lift, de garagepoort? Hoe wordt de betaling voor het licht in de gang geregeld? Komt er een poetsvrouw of een tuinman langs of wordt er met een beurtrol gewerkt om deze klusjes zelf te doen? Durf achter exacte bedragen te vragen zodat je je een goed beeld kan vormen van de totale kosten per maand of jaar.

 

Bezichtiging appartement

Vaak duurt een bezichtiging niet lang. Goed voorbereid zijn is dus van cruciaal belang om het meeste uit je tijd te halen! Bezichtiging voorbij en klaar om een bod te doen? Lees hier hoe dat in z’n werk gaat.