10 onmisbare attesten voor de verkoop van je woning

Attest

Verkoop je binnenkort je woning? Denk dan vooral aan de nodige attesten die je moet voorleggen aan de koper. Lees snel verder en ontdek de 10 belangrijkste attesten voor de verkoop van je huis of appartement.

Asbestattest 

Het asbestattest is verplicht sinds 23 november 2022. Tegen 2032 moet iedere eigenaar over een asbestattest beschikken voor de verkoop van een woning ouder dan 2001. Ook bij de verhuur van een woning ben je verplicht het asbestattest te bezorgen aan de huurder. 

Kom te weten hoe je het asbestattest aanvraagt in ons artikel over het verplicht asbestattest

Attest voor de stookolietank 

Wordt je woning verwarmd met mazout? Dan laat je de stookolietank nog controleren voor de verkoop van je woning.

Tijdens deze controle bekijkt een erkend technicus of milieudeskundige of de stookolietank nog voldoet aan de verplichtingen van onderhoud en kwaliteit. Na de controle ontvang je een certificaat dat je ook voorlegt aan de koper of huurder van je woning. 

Ontdek hier de voorwaarden en procedure voor de controle van je stookolietank. 

Bodemattest 

Met het bodemattest toon je aan of de bodem waarop je woning is gebouwd niet verontreinigd is. Het attest kan steeds per post of digitaal aangevraagd worden bij de OVAM

Energieprestatiecertificaat (EPC) 

Het energieprestatiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Je bent verplicht een EPC-certificaat te hebben voor zowel de verkoop als verhuur van het gebouw.

De score bevat een energielabel van een F tot een A+. Naast deze score geeft het EPC ook tips en aanbevelingen om het label van de woning te verbeteren.

Dit is zeker handig wanneer het gebouw een slecht energielabel krijgt (label E of F), want vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een aangekochte woning met label E of F te laten renoveren binnen de 5 jaar na aankoop. Je woning moet dan minstens een EPC-score D behalen. 

Ontdek in ons artikel over de woningveranderingen van 2023 wie allemaal moet voldoen aan de renovatieplicht en welke financiële steun je kan aanvragen. 

Neem alvast een kijkje op de EPC-wegwijzer van de Vlaamse overheid en bekijk of je woning al een EPC-label heeft, welke score het gebouw heeft en hoeveel EPC-attesten er eventueel nodig zijn. 

Informatie over de erfgoedwaarde

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om de koper te melden of de woning voorkomt in het inventaris van onroerend erfgoed of het gebouw beschermd is.

Kadastraal uittreksel

In het kadastraal uittreksel vind je alle informatie over het bouwjaar van het gebouw, de oppervlakte, ligging en grenzen van het perceel en het kadastraal inkomen. Je vraagt een kadastraal uittreksel makkelijk aan via de website van de FOD Financiën

Keuringsattest van de elektrische installatie

Sinds 1 juli 2008 ben je verplicht een keuringsattest van de elektrische installatie voor te leggen aan de koper. Het keuringsattest kan zowel positief als negatief zijn. Bij een negatief attest moet de koper de elektrische installatie zo snel mogelijk in orde brengen en een herkeuring aanvragen. 

Bij elke ingebruikstelling, wijziging, uitbreiding of verzwaring moet de elektrische installatie gekeurd worden. Een erkende organisatie zoals Vinçotte voert de elektrische keuring uit en bezorgt jou het verslag. 

Postinterventiedossier (PID) 

Voor de verkoop van een woning met een bouwjaar na 2001 is het verplicht een postinterventiedossier voor te leggen. In dit dossier vind je alle informatie terug over de gebruikte bouwmaterialen en de technische gegevens over de structuren van het gebouw. 

Voor een gebouw met een bouwjaar voor 2001 dat ondertussen gerenoveerd is, is een PID ook verplicht. Hiervoor neem je best eerst even contact op met de aannemer die de renovatie uitvoerde. 

Stedenbouwkundig uittreksel 

Het stedenbouwkundig uittreksel bevat alle info over je woning en de bijhorende grond, van vergunningen tot mogelijke bouwovertredingen. Het uittreksel overhandig je aan de koper en mag niet ouder zijn dan 1 jaar op het moment van de verkoop. Vraag het stedenbouwkundig uittreksel tijdig zelf of via je notaris aan bij het gemeentehuis. 

Overstromingsgevoeligheid 

Verkoop je een woning dat zich in een overstromingsgevoelig gebied bevindt? Dan meld je dit ook verplicht aan de koper. Je vindt alle info zelf makkelijk terug via waterinfo.be waar je documenten over een bepaald perceel opzoekt en downloadt. Deze informatie vermeld je daarnaast ook altijd op immowebsites of andere zoekertjes.