BANNER ARTIKEL Het asbestattest volgens de wetgeving

Bij de verkoop van je woning ben je verplicht om een asbestattest voor te leggen. Wat is asbest, hoe herken je het en wat als je woning asbest bevat? In dit artikel kom je er alles over te weten.

Wat is asbest?

Asbest is een schadelijke stof. Het is een natuurlijk mineraal dat men gebruikte in bouwmaterialen vanwege zijn hittebestendigheid en sterkte. Het is echter enorm gevaarlijk voor de gezondheid omdat het bij inademing ernstige longziekten kan veroorzaken.

Er zijn tekenen om asbest zelf te herkennen, maar je laat een gebouw best controleren door een erkend asbestlabo of expert. Je kan asbest niet herkennen met het blote oog met 100% zekerheid.

Hoe herken je asbest?

Als je asbest gaat controleren, bescherm jezelf dan met een FP3-stofmasker en handschoenen. Zorg dat het masker goed aansluit.

 • Controleer de bouwperiode van je woning: men gebruikte asbest tussen de jaren 1945 en 2001.
 • Raadpleeg documenten: welke producten en fabrikanten staan er op de facturen?
 • Bekijk de materialen: er bestaan meer dan 3.500 soorten asbestmaterialen. Sommige asbestproducten kan je herkennen, maar vaak is asbest er onzichtbaar in verwerkt. Laat je woning dus zeker nakijken of lees het bestaande asbestattest.
  • Golfplaten.
  • Onderdakplaten.
  • Leien in asbestcement.
  • Pluizig koord aan een kachel.
  • Imitatie natuursteen aan een kachel, vensterbanken, dorpels, de vloer etc.
  • Glasallen cementen panelen in keukenkastjes, deuren, raampartijen etc.
  • Witte puntjes en witte vlekken op of in het materiaal.
 • Dek beschadigde asbestmaterialen af met tape zodat er geen stoffen meer vrijkomen.
 • Liggen er asbesthoudende materialen op de grond? Maak ze schoon met natte doeken terwijl je veiligheidskledij draagt. Breng dit nadien naar het containerpark.

 

Let op: Gebruik nooit een stofzuiger om asbestmaterialen op te zuigen! Dit verspreidt de schadelijke stoffen in de lucht.

Het asbestattest - asbest herkennen

Voor wie is het asbestattest verplicht? 

Alle huis- en appartementeigenaren van een gebouw met bouwjaar voor 2001 die hun woning willen verkopen, zijn verplicht om een asbestattest te hebben.

Alle huis- en appartementverhuurders van een gebouw met bouwjaar voor 2001 zijn verplicht om dit voor te leggen:

 • Als je een nieuw huurcontract afsluit, ben je verplicht om een kopie van het asbestattest aan de huurder(s) te bezorgen.
 • Bij een lopend huurcontract, bezorg je je huurders een kopie van het asbestattest maximaal één maand na de datum die op het attest vermeld staat.

 

Alle werkgevers zijn verplicht om een asbestinventaris op te maken. In de asbestinventaris staat een lijst van alle asbesthoudende materialen in het bedrijfsgebouw of werkzone. De inventaris mag je (tot nu toe) zelf opmaken, maar dit laat je best doen door een expert.

Op basis van de asbestinventaris moet je een risicoanalyse uitvoeren en een beheerplan opstellen.

Tegen 2032 moet elk gebouw dat gebouw is voor het jaar 2001 een asbestattest hebben.

Wat met gebouwen met bouwjaar na 2000? 

Asbesthoudende materialen gebruiken in gebouwen is verboden na 2000. In principe mogen deze gebouwen geen asbest bevatten en is een asbestattest opstellen niet verplicht.

Daarentegen is een postinterventiedossier opstellen wel verplicht. In dit dossier vind je alle informatie terug over de bouwmaterialen die je gebruikte.

Hoe vraag je een asbestattest aan? 

 1. Contacteer een gecertificeerde asbestdeskundige of expert. Weet je niet meteen waar je een asbestdeskundige vindt? De Vlaamse overheid stelde een lijst samen met gecertificeerde asbestdeskundige. Raadpleeg de lijst en maak een afspraak.
  Of geef volmacht aan notaris, gebouwbeheerder of zelfs een makelaar om het asbestattest op te maken. Maak je een afspraak bij je gekozen partij.
 2. Hierna voert de asbestdeskundige het asbestonderzoek uit. Tijdens dit onderzoek maakt de deskundige een inventaris op met een beschrijving van alle materialen die een risico kunnen vormen bij het gebruik van de woning. Daarnaast neemt de asbestdeskundige ook stalen af die een testlabo zal analyseren.
 3. Na het onderzoek van de stalen, ontvang je een attest van de asbestdeskundige. Het attest heeft een standaard geldigheidstermijn van 10 jaar. Raadpleeg het attest via de Woningpas.

 

Wat is de kostprijs van een asbestattest?

De kostprijs wordt bepaald door de asbestdeskundige zelf aan de hand van verschillende factoren:

 • De oppervlakte van de te inspecteren woning
 • De ouderdom van het gebouw
 • Het aantal monsterafnames en bijkomende laboanalyses

 

Bij de meeste partijen vraag je op voorhand een offerte aan, maar hieronder vind je al een richtprijs:

 • Appartement: €420,- incl BTW en 2 staalnames
 • Woning tot 500m²: €540,- incl BTW en 2 staalnames
 • Woning vanaf 500m²: €690,- incl BTW en 2 staalnames
 • Bijkomende stalen kosten €40,-/staal

 

Voor het afleveren van het attest vraagt de OVAM een bijdrage van 50 euro die wordt doorgerekend aan de klant.

De woning is niet-asbestveilig, wat nu?

Wanneer je woning niet-asbestveilig verklaard wordt, zijn er enkele acties die je kan ondernemen. De acties worden opgedeeld in vijf categorieën en zijn mee opgenomen in het asbestattest: dringend verwijderen, dringend maatregelen nemen, verwijderen, maatregelen nemen en zorgvuldig beheren.

Om asbest te verwijderen schakel je best een gecertificeerde deskundige in. Deze experts hebben speciale apparatuur en specifieke stappen die ze volgen om het asbest op een veilige manier te verwijderen. Bovendien bescherm je jezelf tegen de schadelijke stoffen die vrijkomen bij het verwijderen van asbest.

Het asbestattest - asbest golfplaten

 

Bronnen: Antwerpen, Belgium, Vlaanderen

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Luyckx, S. (2024, 4 april). Het asbestattest volgens de wetgeving. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/het-verplichte-asbestattest