12 effectieve tips tegen inbraak van je huis of appartement

Banner Appartement - 12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

Een inbraak wil elke huiseigenaar en huurder vermijden! Met de juiste beveiligingsmaatregelen kun je je huis of appartement aanzienlijk beschermen tegen indringers. Hier zijn 10 praktische tips om je woning veiliger te maken en het risico op inbraak te verminderen.

1. Installeer beveiligingscamera’s

Plaats camera’s op strategische locaties rond je huis of appartement, zoals bij de voordeur, achterdeur en toegangspunten tot de tuin. Moderne beveiligingscamera’s zijn een krachtig afschrikmiddel en bewaken je eigendom.

Je moet een camera die als doel heeft om plaatsen te bewaken en misdrijven vast te stellen steeds officieel aangeven bij de politie. Ook moet die voorzien zijn van een pictogram zodat voorbijgangers weten dat ze gefilmd kunnen worden. Enkel wanneer je een camera binnen installeert, moet dit niet. Een deurbel met videocamera moet niet geregistreerd worden voor de duidelijkheid.

Hoe je bewakingscamera’s kan aangeven vind je terug op de website van de politie.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

 

2. Bescherm je ramen

Een inbraak gebeurt vaak via deuren of ramen. Versterk deze zwakke plekken met stevige raamsloten en veiligheidsglas. Daarnaast bestaat er tegenwoordig ook inbraakwerende raamfolie. De folie verstevigt je raam, waardoor inbrekers deze heel moeilijk kunnen breken en je zo de inbraak vertraagt. Opgelet: Het raam kan nog steeds breken, maar de kostbare tijd die ze kwijt zijn, ontmoedigt inbrekers en verhoogt de kans dat ze effectief betrapt worden.

Heb je een schuifraam? Steek dan een stevige houten stok in de opening onderaan als het gesloten is, zodat het onmogelijk is om het raam open te schuiven – ook als het slot geforceerd zou worden. 

Ook rolluiken vertragen een inbraak. Tegenwoordig heb je modellen op de markt die blokkeren wanneer ze opgetild worden. Hierbij zorgen speciale veren dat het rolluik niet makkelijk (of zelfs niet) uit de geleider getrokken kan worden. Bij klassieke rolluiken heb je wel nog het gevaar dat ze er gewoon uitgetild worden. Al betekent het nog altijd meer werk voor de inbreker en dus meer kans om betrapt te worden.

3. Versterk je buitendeuren

Stevig is dé eigenschap die een inbraakwerende buitendeur moet hebben. Zowel in materiaal als in slot zorgt een stevige deur voor een hogere beveiliging. Je hebt zowel stalen deuren als houten deuren (waar dan stalen platen in de binnenkant zijn verwerkt). Daarnaast zijn er ook inbraakwerende binnendeuren voor appartementengebouwen.

Zorg ervoor dat je je buitendeuren uitrust met stevige sloten en, indien het binnen je budget past, onzichtbare scharnieren. Overweeg verder het gebruik van een meerpuntssluiting. Hierbij sluit het slot in je deur dan op meerdere plekken, waardoor het bijna onmogelijk te forceren valt bij een inbraak.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

 

4. Gebruik tijdschakelaars voor de lichten

Laat je huis er bewoond uitzien, zelfs als je er niet bent. Stel timer verlichting of tijdschakelaars in zodat ze automatisch inschakelen tijdens de avonduren, waardoor je potentiële inbrekers afschrikt.

Ga je een avondje weg of een week op vakantie? Stel je de timers dan zo in dat ze elke avond rond zonsondergang automatisch de lampen inschakelen. Ze blijven een paar uur branden om de indruk te wekken dat er mensen thuis zijn.

Extra tip: Sluit een luide radio aan op een tijdschakelaar als je weg gaat, zo lijkt het alsof er iemand thuis is.

5. Investeer in een alarmsysteem tegen inbraak

Wanneer een inbreker probeert binnen te dringen, reageert een alarmsysteem onmiddellijk door een luid alarm te activeren. Dit harde geluid dient niet alleen om de indringer af te schrikken, maar het trekt ook de aandacht van buren en omstanders, die mogelijk kunnen ingrijpen of de autoriteiten kunnen waarschuwen.

Sluit je alarmsysteem aan op een professionele meldkamer. Als het alarmsysteem wordt geactiveerd, stuurt het automatisch een signaal naar de meldkamer, die 24/7 bemand is met getrainde operators. Deze professionals reageren snel op noodsituaties door de juiste hulpdiensten te alarmeren, zoals de politie of brandweer, en indien nodig contact met jou op te nemen. 

Een alarmsysteem biedt gemoedsrust, vooral als je vaak van huis bent of als je in een gebied woont waar inbraken vaker voorkomen. Maar net als een bewakingscamera moet je ook een alarmsysteem aangeven bij de politie!

6. Snoei struiken en bomen tijdig

Grote struiken en bomen bieden de ideale schuilplaatsen voor indringers. Snoei regelmatig je struiken en bomen om het zicht rondom je huis te verbeteren. Zo maak je het moeilijker voor inbrekers om onopgemerkt dichtbij te komen.

Felle lampen met bewegingssensoren verhogen ook de zichtbaarheid van je woning. Inbrekers gaan in het donker aan het werk. Plaats lampen met bewegingssensoren strategisch rondom je woning. Zo verras je ongewenste gasten wanneer ze dichterbij komen, waardoor ze ontmoedigd worden om verder te gaan met de inbraak.

Let op: Berg alle grote voorwerpen naast je huis op in je tuinhuis of garage. Dieven stapelen tuinmeubels op elkaar om tot de eerste verdieping te komen. Of gebruiken stevige vuilniscontainers.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

 

7. Maak gebruik van smart home technologie

Moderne technologie maakt heel wat mogelijk qua beveiliging.

  • Slimme sloten. Vergrendel en ontgrendelen deze sloten vanop afstand via je smartphone. Geef je gasten (tijdelijke) toegangscodes van deze sloten, zodat je de controle houdt over wie toegang heeft tot je huis.
  • Slimme deurbellen met camera’s. Zie wie er voor je deur staat en communiceer met bezoekers vanop afstand. Ontvangt real-time meldingen op je smartphone wanneer iemand aanbelt of wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Reageer direct, of het nu gaat om een verwachte pakketbezorger of om het identificeren van verdachte activiteiten.
  • Slimme bewakingscamera’s met sensoren voor deuren en ramen, bewegingsdetectoren en glasbreuksensoren. Beheer ze via een app op je smartphone, waardoor je je hele huis bewaakt en beheert vanop afstand.

 

Let op: Ontkoppel stopcontacten die je buiten hebt of schakel deze uit via je zekering. Als een inbreker een beetje water giet over het stopcontact, is er kortsluiting in je huis. Wat betekent dat je camera of verlichting niet meer werkt (tenzij hier aparte batterijen in zitten)!

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

 

8. Wees slim op sociale media

Een week naar Griekenland? Leuk! Een verlengd weekend Ardennen? Gezellig! Laat het aan je vrienden weten, maar plaats het liever niet op sociale media wanneer je weg bent. Inbrekers gebruiken deze informatie namelijk om te weten wanneer je niet thuis bent. Let dus op met het openbaar maken van je vakantieplannen.

Wacht dus ook met het delen van vakantiefoto’s totdat je weer terug bent. Op deze manier minimaliseer je het risico dat onbevoegden op de hoogte zijn van je afwezigheid en daarvan profiteren.

9. Reken op je buren en buurtwacht

Sluit je aan bij een BIN, een buurtinformatienetwerk. Burgers, lokale autoriteiten en politie werken samen om elkaar om de veiligheid van hun buurt te verbeteren. Als burger rapporteer je verdachte zaken, zoals vandalisme of inbraak, aan de politie en een coördinator. Vervolgens stuurt de politie een patrouille en/of meld de politie dit aan alle BIN-leden. 

Je buren hoeven niet je beste vrienden te worden, maar het is natuurlijk fijn dat je directe buren een oogje in het zeil houden als jij weg bent. Vraag aan je buren om 2 keer per week je brievenbus te legen. Post die blijft liggen is namelijk een teken van een onbewoonde plek. Zelfs als je lichten ‘s avonds automatisch aangaan met een tijdschakelaar, brengt het mensen met slechte bedoelingen op de hoogte van jouw afwezigheid.

Extra tip: Bescherm ook jouw buren. Als je iets ziet, meld dit aan de politie op het nummer 101.

10. Schakel de politie in

Geen goed contact met je buren? Of nood aan extra gemoedsrust als je op reis bent? Dan kan je bij de politie een aanvraag doen voor gratis diefstalpreventie. Lokale politie passeert dan regelmatig langs je woning tijdens je reis en kijken uit voor verdachte zaken. Agenten bewaken hierbij je woning niet permanent, maar het is wel de bedoeling dat patrouilles verschillende keren langskomen – zowel overdag als ‘s nachts.

Lees hoe je de gratis diefstalpreventie aanvraagt in ons artikel Gratis diefstalpreventie advies in Vlaanderen.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

 

11. Bewaar waardevolle spullen buiten het zicht

Hou waardevolle spullen, zoals laptops, sieraden en elektronica, uit het zicht van nieuwsgierige voorbijgangers. Gebruik indien nodig gordijnen of jaloezieën om je privacy te behouden. Zo voorkom je dat mensen weten wat er te stelen valt.

Denk na over de bewaarplaats van je waardevolle voorwerpen. Hoe langer een dief moet zoeken naar juwelen of dure elektronica, hoe langer de inbraak duurt en hoe meer kans er is dat hij betrapt wordt. Gebruik een kluis of onverwachte verstopplaatsen (achter plinten, onder losse planken in de vloer…) zijn een mogelijkheid.

12. Hou een inventaris bij

Hou een inventaris bij van je waardevolle bezittingen, inclusief foto’s en serienummers. Dit kan van onschatbare waarde zijn bij het indienen van een verzekeringsclaim in geval van diefstal na een inbraak.

Vergeet niet om je verzekering op de hoogte te stellen van dergelijke waardevolle bezittingen, zodat ze adequaat gedekt zijn in je polis. Overweeg specifieke verzekeringsopties voor kostbare sieraden of elektronica.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

 

Het beveiligen van je huis of appartement tegen inbraak vergt wat planning en investering, maar verhoogt de veiligheid van jou en je gezin. Volg deze tips en minimaliseer het risico op inbraak.

Gerelateerde artikels:

 

Bronnen: Politie Antwerpen, VRT NWS

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Biets, R. (2024, 10 juli). 12 effectieve tips tegen inbraak van je huis of appartement. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/12-tips-tegen-inbraak/