12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

Banner Appartement - 12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

Een inbraak wil elke huiseigenaar en huurder vermijden! Met de juiste beveiligingsmaatregelen kun je je huis of appartement aanzienlijk beschermen tegen indringers. Hier zijn 10 praktische tips om je woning veiliger te maken en het risico op inbraak te verminderen.

1. Installeer beveiligingscamera’s

Moderne beveiligingscamera’s kunnen een krachtig afschrikmiddel zijn en je helpen bij het bewaken van je eigendom. Plaats camera’s op strategische locaties rond je huis of appartement, zoals bij de voordeur, achterdeur en toegangspunten tot de tuin.

Je moet een camera die als doel heeft om plaatsen te bewaken en misdrijven vast te stellen steeds officieel aangeven bij de politie. Ook moet die voorzien zijn van een pictogram zodat voorbijgangers weten dat ze gefilmd kunnen worden. Enkel wanneer je een camera binnen installeert, moet dit niet. Een deurbel met videocamera moet niet geregistreerd worden voor de duidelijkheid.

Hoe je bewakingscamera’s kan aangeven vind je terug op de website van de politie.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

2. Bescherm je ramen

Een inbraak gebeurt vaak via deuren of ramen. Versterk deze zwakke plekken door gebruik te maken van stevige raamsloten en veiligheidsglas. Heb je een schuifraam? Wanneer dat gesloten is, kan je een stevige houten stok in de opening onderaan steken zodat het onmogelijk is om het raam open te schuiven – ook als het slot geforceerd zou worden. 

Ook rolluiken kunnen een inbraak vertragen. Tegenwoordig heb je modellen op de markt die blokkeren wanneer ze opgetild worden: speciale veren zorgen ervoor dat het rolluik niet makkelijk (of zelfs niet) uit de geleider getrokken kan worden. Bij klassieke rolluiken heb je wel nog het gevaar dat ze er gewoon uitgetild worden. Al betekent het nog altijd meer werk voor de inbreker en dus meer kans om betrapt te worden.

3. Versterk je buitendeuren

Stevig is dé eigenschap die een inbraakwerende buitendeur moet hebben. Zowel in materiaal als in slot zorgt een stevige deur voor een hogere beveiliging. Je hebt zowel stalen deuren als houten deuren (waar dan stalen platen in de binnenkant zijn verwerkt). Er bestaan ook binnendeuren in dezelfde categorie, voor bijvoorbeeld appartementengebouwen.

Zorg ervoor dat je buitendeuren zijn uitgerust met stevige sloten en, indien het binnen je budget past, onzichtbare scharnieren. Overweeg verder het gebruik van een meerpuntssluiting: het slot in je deur sluit dan op meerdere plekken, waardoor het bijna onmogelijk te forceren valt bij een inbraak.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

4. Gebruik tijdschakelaars voor de lichten

Laat je huis er bewoond uitzien, zelfs als je er niet bent. Timer verlichting of tijdschakelaars kunnen worden ingesteld om automatisch in te schakelen tijdens de avonduren, waardoor potentiële inbrekers worden afgeschrikt.

Als je een avondje weg bent of een week op vakantie, stel je de timers zo in dat ze elke avond rond zonsondergang automatisch de lampen inschakelen. Ze blijven een paar uur branden om de indruk te wekken dat er mensen thuis zijn, ook al is dat niet het geval.

5. Investeer in een alarmsysteem tegen inbraak

Wanneer een inbreker probeert binnen te dringen, zal een alarmsysteem onmiddellijk reageren door een luid alarm te activeren. Dit harde geluid dient niet alleen om de indringer af te schrikken, maar het trekt ook de aandacht van buren en omstanders, die mogelijk kunnen ingrijpen of de autoriteiten kunnen waarschuwen.

Er is nog een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een alarmsysteem: een aansluiting op een professionele meldkamer. Als het alarmsysteem wordt geactiveerd, stuurt het automatisch een signaal naar de meldkamer, die 24/7 bemand is met getrainde operators. Deze professionals kunnen snel reageren op noodsituaties door de juiste hulpdiensten te alarmeren, zoals de politie of brandweer, en indien nodig contact met jou op te nemen. 

Een alarmsysteem biedt gemoedsrust, vooral als je vaak van huis bent of als je in een gebied woont waar een inbraak vaker voorkomen. Hier lees je meer over de voordelen ervan. Maar net als een bewakingscamera moet je ook een alarmsysteem aangeven bij de politie!

6. Snoei struiken en bomen tijdig

Grote struiken en bomen kunnen ideale schuilplaatsen bieden voor indringers. Ze regelmatig snoeien is belangrijk om het zicht rondom je huis te verbeteren. Door te zorgen voor een goede zichtlijn vanuit je ramen en vanaf de straat, maak je het moeilijker voor inbrekers om onopgemerkt dichterbij te komen.

Felle lampen met bewegingssensoren verhogen ook de zichtbaarheid. Inbrekers geven er uiteraard de voorkeur aan om in het donker te opereren. Door strategisch geplaatste lampen met bewegingssensoren te gebruiken, kun je ongewenste gasten verrassen wanneer ze dichterbij komen, waardoor ze ontmoedigd worden om verder te gaan met de inbraak.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

7. Maak gebruik van smart home technologie

Moderne technologie maakt heel wat mogelijk qua beveiliging. Neem bijvoorbeeld slimme sloten. Ze kunnen niet alleen op afstand worden vergrendeld en ontgrendeld via je smartphone, maar ze bieden ook de mogelijkheid om toegangscodes te genereren voor gasten, zodat je de controle behoudt over wie toegang heeft tot je huis.

Daarnaast zijn er slimme deurbellen met camera’s. Zo kan je niet alleen zien wie er voor je deur staat, maar ook communiceren met bezoekers, zelfs als je niet thuis bent. Je ontvangt real-time meldingen op je smartphone wanneer iemand aanbelt of wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Dit geeft je de mogelijkheid om direct te reageren, of het nu gaat om een verwachte pakketbezorger of om het identificeren van verdachte activiteiten.

Ook de nieuwste modellen van bewakingscamera’s hebben heel wat technische snufjes, zoals sensoren voor deuren en ramen, bewegingsdetectoren en glasbreuksensoren. Ze kunnen eenvoudig worden beheerd via een app op je smartphone, waardoor je je hele huis kunt bewaken en beheren vanop afstand.

Je woning volledig uitrusten met smart home technologie heeft natuurlijk wel een prijskaartje. Gelukkig kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld enkel een deurbel met camera of enkel een slim slot en op termijn uitbreiden om de kosten te drukken. 

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

8. Wees slim op sociale media

Een week naar Griekenland? Leuk! Een verlengd weekend Ardennen? Gezellig! Laat het aan je vrienden weten, maar plaats het liever niet op sociale media wanneer je op vakantie bent. Inbrekers kunnen deze informatie namelijk gebruiken om te weten wanneer je niet thuis bent. Let dus op met dat openbaar maken van je vakantieplannen.

Wacht dus ook met het delen van vakantiefoto’s totdat je weer terug bent. Op deze manier minimaliseer je het risico dat onbevoegden op de hoogte zijn van je afwezigheid en daarvan profiteren.

9. Reken op je buren en buurtwacht

Sluit je aan bij een BIN, een buurtinformatienetwerk. Dat is een initiatief dat wordt gebruikt om de veiligheid in een buurt te verbeteren door burgers, lokale autoriteiten en politie te laten samenwerken. Lees: verdachte zaken, zoals vandalisme of inbraak, worden gemeld en zo is iedereen op de hoogte van wat er in de buurt gebeurt. 

Je buren hoeven niet je beste vrienden te worden, maar het is natuurlijk fijn dat je directe buren een oogje in het zeil kunnen houden als jij weg bent. Zo kan je ze bijvoorbeeld vragen om twee keer per week je brievenbus te legen. Post die blijft liggen is namelijk een teken van een onbewoonde plek. Zelfs als je lichten ‘s avonds automatisch aangaan met een tijdschakelaar, kan het mensen met slechte bedoelingen op de hoogte brengen van jouw afwezigheid.

10. Schakel de politie in

Geen goed contact met je buren? Of nood aan extra gemoedsrust als je op reis bent? Dan kan je bij de politie een aanvraag doen voor “afwezigheidstoezicht”. Lokale agenten passeren dan langs je woning tijdens je reis en kijken uit voor verdachte zaken. Hebben ze iets te melden zoals sporen van een inbraak? Dan nemen ze zo snel mogelijk contact op.

Je woning wordt natuurlijk niet permanent bewaakt door agenten, maar het is wel de bedoeling dat patrouilles verschillende keren langskomen – zowel overdag als ‘s nachts. Een aanvraag kan je indienen op elk commissariaat of via deze link.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

11. Bewaar waardevolle spullen buiten het zicht

Houd waardevolle spullen, zoals laptops, sieraden en elektronica, uit het zicht van nieuwsgierige voorbijgangers. Gebruik indien nodig gordijnen of jaloezieën om je privacy te behouden. Zo voorkom je dat mensen weten wat er te stelen valt. 

Daarnaast is het slim om even na te denken over de bewaarplaats van waardevolle voorwerpen. Hoe langer een dief moet zoeken naar juwelen of dure elektronica, hoe langer de inbraak duurt en hoe meer kans er is dat hij betrapt wordt. Een kluis kan hiervoor een oplossing zijn, maar ook onverwachte verstopplaatsen (achter plinten, onder losse planken in de vloer…) zijn een mogelijkheid. Zorg wel dat je de spullen zelf nog kan terugvinden!

12. Hou een inventaris bij

Het kost wat tijd en moeite, maar het is raadzaam om een inventaris bij te houden van je waardevolle bezittingen, inclusief foto’s en serienummers. Dit kan van onschatbare waarde zijn bij het indienen van een verzekeringsclaim in geval van diefstal na een inbraak.

Vergeet niet om je verzekering op de hoogte te stellen van dergelijke waardevolle bezittingen, zodat ze adequaat gedekt zijn in je polis. Het kan ook verstandig zijn om specifieke verzekeringsopties te overwegen voor kostbare sieraden of elektronica.

12 tips tegen inbraak om je huis of appartement effectief te beveiligen

Het beveiligen van je huis of appartement tegen inbraak vergt wat planning en investering, maar het kan aanzienlijk bijdragen aan de gemoedsrust en de veiligheid van jou en je gezin. Door deze tips te volgen, kun je het risico op inbraak minimaliseren en je huis een stuk veiliger maken.

Als je toch bezig bent met het beveiligen van je woning tegen inbraak, neem je best ook eens onze tips over brandveiligheid door.