Je appartement zien afbranden, dat wil niemand meemaken. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat je verantwoordelijkheden als (ver)huurder zijn moest het noodlot toch eens toeslaan. Hieronder alle informatie op een rij.
Een brandverzekering is verplicht
Sinds het nieuwe Vlaams Woninghuurdecreet, dat op 1 januari 2019 van kracht is gegaan, is het zowel voor de huurder als de verhuurder verplicht om een brandverzekering af te sluiten.
Afhankelijk van waar het brandt, wordt één van beide verzekeringen aangesproken. Als de brand ontstaat in de gemeenschappelijke delen, valt dat onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Ook als er delen van jouw huurappartement en inboedel beschadigd zijn geraakt, wordt dat gedekt.
Bij brand in je eigen huurappartement zijn er twee mogelijkheden. Bij geval van overmacht (bijv. een blikseminslag) of gebreken aan de woning (bijv. een verouderd elektriciteitsnet) wordt de verhuurder aansprakelijk gesteld en komt zijn/haar verzekering tussen. Wanneer de brand door je eigen (al dan niet onbewuste) fout ontstaat, moet je je eigen brandverzekering aanspreken, ook voor eventuele schade aan gemeenschappelijke delen en/of de woning van de buren.
Ook een rookmelder is verplicht
Een rookmelder maakt officieel geen onderdeel uit van je brandverzekering, maar is vanaf 1 januari 2020 verplicht in alle woningen. Verhuurders van appartementen moeten één rookmelder per bouwlaag voorzien. In huurhuizen moet er één exemplaar per verdieping hangen. De kosten van de aankoop en de plaatsing zijn voor de verhuurder. De huurder is dan weer verantwoordelijk voor het onderhouden van de rookmelders.
Meer weten over waar je rookmelders best plaatst en welke controle er bestaat? Dat vind je terug in dit artikel. Sinds 2021 gelden er trouwens strengere sanctioneringen op het niet installeren van rookmelders.
Tips voor brandpreventie
Zowel een brandverzekering en een rookmelder zijn dus verplicht omdat ze een grote hulp zijn moest er brand uitbreken. Natuurlijk wil je dat scenario liever vermijden. Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je preventief kan doen om de kans op brand te minimaliseren.