Voorwaarden van de Vlaamse Woonwaarborg (2025)

Banner Appartement - Vlaamse Woonwaarborg volgens wetgeving 2025

Wie maakt kans op de Vlaamse Woonwaarborg? Wat zijn de voorwaarden? Wat is de kritiek? Ontdek alles wat je moet weten over de Vlaamse Woonwaarborg van de Vlaamse regering. 

Wat is de Vlaamse Woonwaarborg?

De Vlaamse Woonwaarborg is enkel geldig in Vlaanderen, België. De Woonwaarborg helpt jonge Vlamingen om hun eigen inbreng te betalen bij het afsluiten van een hypotheeklening. Dit voor de aankoop of de bouw van een eerste eigen woning. De implementatie van de Vlaamse Woonwaarborg vereist nog goedkeuring van het Vlaams Parlement en gaat naar verwachting van kracht op 1 januari 2025.

Banken vragen tegenwoordig vaak tot 20 procent eigen inbreng bij het afsluiten van een hypotheeklening, waardoor het voor veel jonge Vlamingen zonder ouderlijke of familiale steun moeilijk is om aan dit bedrag te voldoen. De Vlaamse regering wil dit probleem aanpakken door een waarborg te verstrekken, waardoor jonge kopers gemakkelijker een lening krijgen.

Hoeveel bedraagt de Vlaamse Woonwaarborg?

De Vlaamse regering staat borg voor de laatste 10 procent van de inbreng voor jonge kopers, zonder genoeg eigen middelen, om een lening te krijgen. Als tegenprestatie moeten de banken een premie betalen aan Vlaanderen voor deze waarborg. Hiermee dekken ze de kosten van het waarborgsysteem  beperken ze het risico voor de overheidsinvestering.

Voor wie is de Vlaamse Woonwaarborg?

De maatregel is bedoeld voor jonge gezinnen met een stabiel en hoog genoeg inkomen om een lening af te betalen, maar die te weinig eigen inbreng hebben en geen steun van ouders of familie krijgen. De Vlaamse regering ziet dit als een doelgerichte maatregel om de betaalbaarheid van woningen te verbeteren.

Wat zijn de voorwaarden?

  • De woning is bestemd voor eigen gebruik.
  • De aankoopwaarde van de woning is maximaal 434.830 euro.
  • Je bent een first time buyer. Je hebt dus nog nooit eerder een hypotheeklening gekregen.
  • De waarborgtermijn is maximaal de eerste 5 jaar van de looptijd van de hypotheeklening.

 

Banner Appartement - Vlaamse Woonwaarborg volgens wetgeving 2025 - verhuizen

Wat is de kritiek?

De Vlaamse Woonwaarborg wordt niet gespaard van kritiek. Hier zijn de 5 grootste bedenkingen:

  • Het aanbod van woningen moet vergroten om de betaalbaarheid te verbeteren in plaats van een woonwaarborg aan de “happy few” (5.000 gezinnen) te verstrekken.
  • De hoge rentes hebben een grotere invloed op de betaalbaarheid van leningen dan de eigen inbreng.
  • De Vlaamse regering heeft zelf de nood voor een Woonwaarborg gecreëerd omdat ze de Vlaamse Woonbonus afschafte in januari 2020.
  • Het verlenen van de Vlaamse Woonbonus zorgde ervoor dat de woningprijzen stegen. Mogelijks gebeurt dit ook met het activeren van de Vlaamse Woonwaarborg. De Vlaamse regering stuurt woningzoekers richting het aankopen van een woning, terwijl de prijzen op de huurmarkt ook stevig stijgen. Zo bedroeg de gemiddelde huurprijs vorig jaar (2023) maar liefst 868 euro.
  • Het dalende aantal toegekende hypothecaire kredieten, het dalende aantal toegekende bouwvergunningen en de forse inflatie zorgen voor een grotere uitdaging dan de Vlaamse Woonwaarborg waarschijnlijk kan aanpakken.

 

Banner Appartement - Vlaamse Woonwaarborg volgens wetgeving 2025 - kritiek

 

Bronnen: De Morgen, De Tijd, Het Nieuwsblad, Hln, Knack, Vrt

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Stiasteny, L. (2024, 12 februari). Vlaamse Woonwaarborg. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/vlaamse-woonwaarborg-wetgeving