woonlening

Wat zijn de vijf types woonleningen in Vlaanderen?

  • Hypotheeklening met vaste rente
  • Hypotheeklening met variabele rente
  • Aflossingsvrije rente
  • Bouwlening
  • Overbruggingskrediet 
  1. Hypotheeklening

Deze vorm van woonlening is de meest gebruikelijke. Als de lener de lening niet terugbetaalt, kan de geldverstrekker het onderpand bijvoorbeeld verkopen. Van deze leningen bestaan ook twee verschillende vormen: vaste rentevoet of variabele rentevoet. Bij een vaste rentevoet blijft het bedrag dat je moet aflossen iedere maand gelijk. Bij een variabele hangt het bedrag af van de rentevoet op dat moment. Het is interessant te kiezen voor een vaste rentevoet als ze op het moment dat jij de lening aangaat, laag zijn.

  • Annuïteitenlening: Bij deze lening betaalt de lener maandelijkse betalingen die zowel de rente als de aflossing van het kapitaal omvatten. Aanvankelijk bestaat het grootste deel van de betaling uit rente, maar naarmate de tijd verstrijkt, neemt het aandeel van de aflossing toe.
  • Lineaire lening: Bij een lineaire lening betaalt de lener elke maand een vast bedrag aan kapitaal, samen met de verschuldigde rente. Hierdoor neemt het openstaande kapitaal elke maand af, wat resulteert in een geleidelijke afname van de maandelijkse betalingen.

Voor- en nadelen hypotheeklening

Bij dit soort woonlening dient het onderpand als zekerheid voor de geldverstrekker. Dit maakt het mogelijk om lagere rentetarieven te verkrijgen in vergelijking met leningen zonder onderpand. Daarnaast biedt de keuze tussen een vaste of variabele rentevoet flexibiliteit. Een vaste rentevoet kan stabiliteit bieden door constante maandelijkse betalingen, terwijl een variabele rentevoet de mogelijkheid biedt om te profiteren van dalende rentetarieven.

Als de lener de lening echter niet kan terugbetalen, loopt hij het risico zijn eigendom te verliezen, aangezien het onderpand kan worden verkocht om de schuld af te lossen. Bij een variabele rentevoet kunnen de maandelijkse betalingen schommelen afhankelijk van de rentevoet, waardoor het moeilijker kan zijn om het budget te plannen.

  1. Aflossingsvrije woonlening

Bij deze lening betaalt de lener gedurende een bepaalde periode alleen rente, zonder het kapitaal af te lossen. Aan het einde van de looptijd moet het volledige kapitaalbedrag worden terugbetaald. Dit soort lening zal wel nooit zelfstandig worden afgesloten, maar wel in combinatie met een vorm van aflossen

Voor- en nadelen aflossingsvrije woonlening

Omdat de lener gedurende een bepaalde periode alleen rente betaalt, zijn de maandelijkse betalingen doorgaans lager dan bij leningen met aflossing. Aan het einde van de looptijd moet het volledige geleende kapitaal worden terugbetaald, wat tot hogere totale kosten kan leiden. Als de waarde van het onderpand daalt, kan de lener uiteindelijk met een restschuld blijven zitten.

  1. Bouwlening

Deze woonlening dient voor de financiering van nieuwbouwprojecten. Het geleende bedrag wordt in fasen uitbetaald naarmate de bouw vordert.

Voor- en nadelen bouwlening

Deze lening stelt bouwers in staat om het benodigde geld in fasen te ontvangen naarmate de bouw vordert, waardoor ze alleen betalen voor wat nodig is op dat moment. Bouwleningen kunnen alleen wel complexer zijn dan standaardhypotheken vanwege de fasen van financiering en de noodzaak om samen te werken met bouwinspecteurs en aannemers.

  1. Overbruggingskrediet

Dit type woonlening overbrugt de periode tussen de aankoop van een nieuw huis en de verkoop van een bestaande woning. Het is vaak een kortlopende lening.

Voor- en nadelen overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet biedt een tijdelijke financiële oplossing voor leners die een nieuw huis willen kopen voordat ze hun bestaande huis hebben verkocht. Ze hebben over het algemeen een beperkte looptijd waardoor het belangrijk is dat het bestaande huis snel wordt verkocht om de lening af te lossen. Als het bestaande huis niet snel wordt verkocht, kan de lener dus in financiële moeilijkheden komen.

Wil je meer te weten komen over hypothecaire leningen? Lees er meer over. 

 

Bronnen: Immoweb, hypotheekwinkel & woonhypotheek

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Deferm, S. (2024, 31 januari). 5 soorten woonleningen. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/5-soorten-woonleningen