Nieuwe wetgeving rookmelder: de 3 meestgestelde vragen

Rookmelder

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om een rookmelder te hangen in elke woning. Daarvoor was dat enkel nodig in de meeste huurwoningen en nieuwbouwwoningen, maar binnenkort breidt de wetgeving dus uit.

Is een rookmelder verplicht?

Rookmelder

Een rookmelder plaatsen is sinds januari 2020 verplicht voor iedereen die een woning bezit of huurt.

Het is verder ook verplicht om er een te kopen die 10 jaar meegaat. Dat houdt in dat je de batterij in die 10 jaar niet moet vervangen. Je kan best wel enkele keren per jaar testen of het piepsignaal nog werkt. Een kapot exemplaar moet zo snel mogelijk vervangen worden voor je eigen veiligheid: zeker ‘s nachts kan hij levens redden!

Waar plaats ik mijn rookmelder?

rookmelder wetgeving

In een appartement of huis dat je huurt, is het de verantwoordelijkheid van de verhuurder om een rookmelder te kopen en te plaatsen. Als huurder zorg je verder voor het onderhoud: testen of het piepsignaal nog werkt en, als dat nodig is, de batterijen vervangen.

In huizen moet er (minstens) één exemplaar per verdieping hangen, in appartementen (minstens) één per bouwlaag. Je zou denken dat de keuken een goede plaats is om er eentje te installeren, maar dat wordt net afgeraden: er is namelijk een grotere kans op vals alarm. Je plaatst je rookmelders best in doorgangen. In de meeste woningen is dat de gang.

Tip: als je als huurder een extra rookmelder wil hangen, kan je die best in de buurt van je droogkast installeren. Daar ontstaat namelijk sneller brand dan je zou verwachten.

Wordt dit gecontroleerd?

rookmelder

Als verhuurder verkrijg je geen conformiteitsattest én riskeer je een boete als je niet in orde blijkt te zijn. Voor woningeigenaren zal er geen actieve controle komen om te kijken of je je rookmelder al dan niet geïnstalleerd hebt. Voor je brandverzekering is dit (nog) niet verplicht, al is het nooit een slecht idee om er één te installeren. Wel roept de brandweer op om je toestel te registreren via www.hangrookmelders.be. Zo kunnen zij in kaart brengen hoe brandveilig de Vlaamse huizen zijn.

Opgelet: vanaf 1 januari 2021 wordt het ontbreken van rookmelders zwaarder gesanctioneerd.

Een rookmelder plaatsen blijft een slimme én veilige keuze. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte zijn als er ooit brand uitbreekt. Tips om dat te voorkomen vind je hier. Wie aansprakelijk is bij een brand in je huurappartement, is afhankelijk van hoe de brand is ontstaan.