Wil je wonen boven winkels? Overweeg dan wat de wetgeving zegt, wat de voor- en nadelen zijn. Je leest het hier!
Inhoud
- Wat houdt “wonen boven winkels” in?
- Wat zegt de Vlaamse wetgeving over wonen boven winkels?
- Voordelen van wonen boven winkels
- Nadelen van wonen boven winkels
1. Wat houdt “wonen boven winkels” in?
Wonen boven winkels is een populaire woonvorm in stedelijke gebieden. Je woont in een woonunit boven een winkel. De winkels zijn bijvoorbeeld kledingzaken en supermarkten.
2. Wat zegt de Vlaamse wetgeving over wonen boven winkels?
- Als de eigenaar de winkelruimte nog naar woonruimte moet omvormen, dan is er een omgevingsvergunning voor nodig.
- Als de eigenaar een omgevingsvergunning aanvraagt, moet deze voldoen aan de lokale stedenbouwkundige voorschriften van de gemeente zoals bestemmingsplannen en bouwverordeningen.
- Als eigenaar moet je zorgen dat je winkel en woonunit voldoen aan strikte brandveiligheidsnormen. Dit omvat de aanwezigheid van brandwerende scheidingen tussen de winkel en de woonruimte, rookmelders, nooduitgangen en brandblusapparatuur. Daarnaast is er regelmatige controle en verplicht onderhoud van brandveiligheidsvoorzieningen.
- De woonunit moet voldoen aan de meest recente woningkwaliteitsnormen.
- De Vlaamse overheid stimuleert het wonen boven winkels via het programma “Handelskernversterking”. Via dit programma krijg je als gemeente of stad subsidies om leegstaande verdiepingen boven winkelpanden om te vormen tot wooneenheden.
- De toegang tot de woning moet gescheiden zijn van de winkelruimte en mag niet via de winkel lopen, tenzij er een speciale vergunning is verleend.
3. Voordelen van wonen boven winkels
- Als je woont boven winkels, woon je vaak op een centrale locatie in het hart van de stad, dichtbij voorzieningen zoals supermarkten, restaurants en openbaar vervoer.
- In een wooneenheid wonen boven een winkel kan goedkoper zijn qua huurprijs of aankoopprijs.
- Energiekosten zijn soms lager, omdat winkels vaak goed geïsoleerd en verwarmd zijn en er soms gedeelde verwarmings- of koelsystemen zijn.
- Wonen in een stedelijke omgeving creëert een gemeenschapsgevoel. Je leeft in een levendige sfeer met gemakkelijke toegang tot sociale en culturele activiteiten.
- Winkels hebben vaak goed uitgeruste beveiligingssystemen zoals camera’s en alarmsystemen. Die systemen bieden ook een zekere veiligheid aan de bovenliggende woonruimtes.
- Wonen boven winkels draagt bij aan een efficiënter ruimtegebruik in steden en helpt bij het aantrekkelijker maken van de stadskern.
4. Nadelen van wonen boven winkels
- Aangezien je hoogstwaarschijnlijk in het stadscentrum woont, heb je sneller geluidsoverlast. Niet alleen van winkelactiviteiten (klanten, leveranciers en muziek), maar ook van voorbijgangers. Aangezien winkels deze geluiden niet expres veroorzaken, is het moeilijk om hier iets aan te doen i.v.m. de huurwet.
- De centrale locatie en nabijheid van commerciële activiteiten beperken je privacy mogelijks. Als je op je balkon zit, zijn er heel wat passanten die eventueel in je appartement kunnen kijken.
- De toegankelijkheid tot de woonruimte kan beperkt zijn, vooral als de ingang gedeeld wordt met de winkel. Daarnaast is er vaak geen aparte lift of trap voor bewoners, wat de toegankelijkheid verder beperkt.
- Woonruimtes boven winkels hebben vaak geen tuin of balkon, wat een nadeel kan zijn voor mensen die waarde hechten aan buitenruimte.
- Als je woont boven winkels, heb je sneller last van geuren. Dit zijn geuren van eetgelegenheden, grote vuilnisbakken, sluikafval etc.
- Bij de aankoop van een woning boven een winkel kan het verkrijgen van een hypotheek soms lastiger zijn. Banken beschouwen dit soort vastgoed vaak als risicovoller. Daarnaast is de waardebepaling moeilijker aangezien de woonunit boven winkels ligt.
Bronnen: Nieuwsblad, Stad Aalst, Vlaio
Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:
Stiasteny, L. (2024, 8 november). Wonen boven winkels volgens wetgeving. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/wonen-boven-winkels-volgens-wetgeving/
Gerelateerde artikels:
- Zorgwonen volgens wetgeving
- Coöperatief wonen volgens de wetgeving
- Wonen in een tiny house volgens wetgeving
- Wonen op een woonboot volgens wetgeving