Alles over “Mijn VerbouwLening”

Doe beroep op Mijn VerbouwLening van de Vlaamse Overheid bij je verbouwingen

Heb jij binnenkort verbouwingsplannen? De Vlaamse Overheid voorziet een financiële steun om de woonkwaliteit en de energieprestaties van de Vlaamse woning te verbeteren. Raadpleeg voor de start van de werken of je in aanmerking komt voor Mijn Verbouwlening en leen tot €60.000 voor je renovatiewerken. Mijn VerbouwLening vervangt sinds 1 september 2022 de Energielening (lening tot €15.000) en de Energielening+ (woning verworven via een erfenis of schenking). In dit artikel leggen we je uit wie in aanmerking komt, hoe je een aanvraag indient, voor welke werken je een aanvraag kan doen en hoe het terugbetalingsproces verloopt.

Wie komt in aanmerking?

De 5 onderstaande doelgroepen kunnen beroep doen op Mijn VerbouwLening. Lees de groepen goed door, wie weet kom je ook in aanmerking.

Particuliere eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie van Mijn VerbouwPremie
 • De aanvrager is eigenaar van de woning en is er gedomicilieerd (of uiterlijk binnen 36 maanden).
 • Mijn VerbouwLening kan aangevraagd worden in combinatie met een lopen hypothecaire lening (indien er voldoende terugbetalingscapaciteit is, wat zijn blijken uit de analyse van het Energiehuis).

 

Voor particuliere eigenaars gelden volgende inkomensgrenzen om in aanmerking te komen (voor aanvragen vanaf 1 januari 2023):

 • Alleenstaande: maximaal inkomen bedraagt op jaarbasis € 51.840.
 • Alleenstaande met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste: maximaal inkomen bedraagt op jaarbasis € 74.060. Dit bedrag wordt met € 4160 euro verhoogd per persoon extra ten laste.

 

Private verhuurders

1. Verhuurders via een sociaal verhuurkantoor. 

 • Voor deze doelgroep zijn de inkomensgrenzen niet van toepassing.
 • Men moet in bezit zijn van een geschreven huurbelofte met het sociaal verhuurkantoor voor de verhuur van het pand.

 

2. Geconventioneerde verhuur (particuliere verhuur)

 • Ook bij deze doelgroep zijn de inkomensgrenzen niet van toepassing.
 • De maandelijkse huur mag niet boven €900 liggen. Deze wordt echter vastgesteld  na de uitvoerende renovatiewerken.

 

Nieuwe eigenaars via een erfenis of schenking

Heb je een woning of appartement geërfd of via een schenking verworven, kom je sinds september 2022 in aanmerking voor Mijn VerbouwLening, mits je loon behoort tot de laagste of middelste inkomensgroep. Onthoud dat je in deze situatie slechts tot eind 2024 beroep kan doen op Mijn VerbouwLening.

Vond de erfenis of schenking plaats voor 1 september 2022? Dan zal je wel nog een Energielening+ kunnen afsluiten.

 

Niet commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen 
 • Gebouwen waarop ze een zakelijk recht hebben
 • Woningen die worden verhuurd via SVK (sociaal verhuurkantoor)
 • Woningen verhuurd via particuliere verhuur

 

Verenigingen van mede-eigenaars 

Een Vereniging van Mede-eigenaars (VME) kan gebruikmaken van Mijn VerbouwLening met een maximale looptijd van 25 jaar. De lening biedt een bedrag tot €60.000 voor het gebouw, plus €25.000 per appartement.

 

Een man plaatst zonnepanelen op zijn dak

 

Welke werken kan ik financieren?

Niet alleen jij, maar ook je woning moet voldoen aan enkele zaken. Benieuwd wat de voorwaarden zijn? Lees dan snel verder

Mijn VerbouwLening is enkel van toepassing op gebouwen die zijn gelegen in het Vlaams Gewest en op de aanvraagdatum een leeftijd van minstens 15 jaar oud zijn. Voor zonneboilers, warmtepompen en warmtepompboilers geldt het volgende: de omgevingsvergunning moet meer dan 5 jaar geleden zijn verleend en het gebouw moet voldoen aan de EPB-voorwaarden

Afbraak en heropbouw vallen niet onder categorieën van werken en maken dus geen deel uit van Mijn VerbouwLening.

 

Voor welke soort werken kan je een aanvraag doen?

We lijsten alle categorieën van werken binnen Mijn VerbouwLening even voor je op en vermelden ook het maximaal te ontlenen bedrag per categorie:

 • Dakrenovatie (beperkt tot bedrag op de factuur incl. btw)
 • Binnenrenovatie (een maximale factuur van €5000 + btw)
 • Renovatie van vloeren en funderingen (beperkt tot bedrag op factuur incl. btw)
 • Buitenmuur renovatie (beperkt tot bedrag op factuur incl. btw)
 • Renovatie van ramen en deuren (beperkt tot bedrag op factuur incl. btw)
 • Zonneboiler (beperkt tot bedrag op factuur incl. btw)
 • Warmtepompboiler (beperkt tot bedrag op factuur incl. btw)
 • (hybride) Warmtepomp (beperkt tot bedrag op factuur incl. btw)
 • Elektriciteit en sanitair (maximumfactuur van € 7.500 + btw)
 • Condensatieketel op gas (deze categorie is enkel mogelijk bij verhuur via een sociaal verhuurkantoor en voor de laagste inkomenscategorie)
 • Zonnepanelen die voldoen aan de voorwaarden van de Premie voor zonnepanelen van Fuvius (het volledige bedrag op factuur incl. btw)

 

Ben je een doe-het-zelver? Dan komen werken aan elektriciteit, sanitair en binnenrenovatie in aanmerking.

 

Plaats nieuwe ramen met hulp van Mijn VerbouwLening

 

Hoe dien ik een aanvraag in?

Aanvraag

Vanaf 1 september 2022 vraag je Mijn Verbouwlening aan via het Energiehuis in jouw buurt, hiervoor raadpleeg je best jouw gemeente. Je kan tot € 60.000 euro lenen aan een voordelige rentevoet. De aflossing van de lening verloopt op maximaal 25 jaar. 

Je kan Mijn VerbouwLening aanvragen vanaf 1 september 2022 tot eind 2026 (tot eind 2024 in geval van erfenis/schenking). Je kan een aanvraag indienen via het online aanvraagplatform of via het Energiehuis voor jouw gemeente.

Er kan maar 1 Mijn VerbouwLening per onroerend goed lopen. Er kan pas een nieuwe verbouwlening toegekend worden, eenmaal de eerste volledig werd terugbetaald. De lening is op te delen in maximaal 6 verschillende schijven, je hoeft het ontleend bedrag dus niet meteen volledig te gebruiken. De opnameschijven mogen in totaal maximaal €60.000 bedragen. De uiterste opnamedatum van het ontleend bedrag bedraagt 36 maanden (na de ondertekening van de leningovereenkomst

 

Facturen

Om een lening aan te vragen heb je offertes nodig. Op basis van deze offertes kan Het Energiehuis bepalen of de aanvrager, de woning en de geplande werken in aanmerking komen op Mijn VerbouwLening.

Om de lening uit te betalen, heb je facturen nodig. Deze mogen niet ouder zijn dan de aanvraagdatum van Mijn VerbouwLening. Het factuurbedrag bepaalt het uiteindelijke bedrag van de lening.

 

Hoe verloopt het terugbetalingsproces?

Net zoals een lening aangaan bij een bank, gaat ook Het Energiehuis op basis van de individuele situatie en terugbetalingscapaciteit nagaan wat voor jou haalbaar en zal dan een goed afgewogen leningsbedrag en looptijd bepalen.

Enkele belangrijke puntjes:

 • Het te ontlenen bedrag ligt tussen € 1.250 en € 60.000
 • Een maximaal afbetalingstermijn van 25 jaar
 • De Vlaamse Overheid biedt deze lening renteloos aan, zolang de wettelijke rente onder 3% blijft (momenteel bedraagt de wettelijke rentevoet 5,25%)
 • Sinds 1 februari 2023 zullen nieuwe aanvragen een rentevoet van 2,25% krijgen (lopende leningen worden niet aangepast)
 • Je de rente voor jouw renovaties zelf berekenen via de rentesimulator
 • Het Energiehuis rekent geen dossierkosten aan

 

Kom je niet in aanmerking voor Mijn Verbouwlening? Doe dan beroep op een groene lening om energiebesparende werken te financieren.