Hoe vochtproblemen in huis voorkomen?

Een vrouw staat in de douche, maar de wand is helemaal aangedamd door het warme water.

Vocht in huis? Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Vochtproblemen duiken vaker op tijdens de wintermaanden, wanneer het koud is buiten en lekker warm binnen. Zelfs met een goede ventilatie, is het soms niet te voorkomen. Een hoge luchtvochtigheid kan niet alleen kwaaltjes in je huis veroorzaken, maar ook je gezondheid lijdt eronder. Maar wat kan je doen om vochtproblemen te vermijden?

 

Help, ik heb vocht in huis

Hoe hard je ook je best doet, vocht is soms niet tegen te houden. Opeens is het er.  Maar hoe komt dat nu toch? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis:

  • Condensatie

De nummer 1 grootste oorzaak van vocht is slechte ventilatie. Vocht komt niet altijd van buiten het huis, we zijn vaak zelf het probleem. Condensatie ontstaat door vochtige lucht die niet weg kan en zich vervolgens als condens vastklemt aan koude oppervlakken, zoals ramen en muren. De condens trekt in de muren en het kwaad is geschied. Vochtige lucht vormt zich tijdens het koken of tijdens een warme douche zonder een goede verluchting achteraf. 

  • Opstijgend vocht

Opstijgend vocht vind je vooral terug rond de plinten in je huis en dat veroorzaakt zo vochtplekken op de muren en vloeren. De oorsprong van dit vocht komt van buitenaf en ontstaat onder het huis in bijvoorbeeld kruipruimtes of kelders. Het grondwater trekt in het metselwerk en tast de muren aan. Dit kan een grote boosdoener zijn bij oudere huizen waarbij geen waterkering is gelegd tussen de fundering en de muren.

De witte verf komt los van de muur door vochtproblemen.

  • Doorslaand vocht

In dit geval komt het vocht letterlijk door de muren heen. Er vormen zich grote vochtplekken aan de binnen- en buitenkant van de muren. Doorslaand vocht komt voornamelijk voor bij keldermuren die langdurig nat staan door grondwater of bij binnenmuren van woning waarvan de gevel beschadigd is. Regenwater sijpelt in de gevel, waardoor de binnenmuren vochtig worden. 

  • Lekkage

Lekkages kunnen op verschillende plaatsen in het huis voorkomen. Vaak gaat het gepaard met schade aan leidingen en omdat deze meestal in de muur weggewerkt zijn, duurt het soms een lange tijd vooraleer het wordt opgemerkt. Je hebt vrijwel altijd speciale apparatuur nodig om lekkages op te sporen. Contacteer een expert in lekdetectie om het onderliggende probleem professioneel aan te pakken.

 

Zeg nee tegen vochtproblemen

Met deze 5 handige tips helpen we je op weg om de kans op vochtproblemen te verminderen:

  • Zet je thermostaat niet te laag

De laatste maanden stond de verwarming bij ons allemaal een paar graden lager. Maar je woning te lang niet verwarmen is zowel voor jou als voor je huis niet gezond. Je huis onder de 15C° verwarmen, trekt namelijk snel schimmels aan die vervolgens voor vochtproblemen zorgen. Zorg dus voor een aangename temperatuur doorheen je hele woning, ook als deze een langere periode leeg staat.

  • Ventilatie is key

We kunnen het niet genoeg zeggen, alles start met het ventileren van je woning. Zorg voor een gezonde omgeving door je woning te laten ademhalen. Geef het dagelijks een portie frisse lucht door iedere ochtend de ramen van de slaapkamers minstens een kwartiertje open te zetten. Zo hou je de luchtvochtigheid in balans.

  • Douche anders 

De badkamer, de meest vochtige plek in je huis. Met een goed afzuigsysteem kom je al een heel eind en voorkom je aangedampte spiegels. Is dit niet aanwezig in je woning? Douche dan zo kort mogelijk en niet te warm. Je sluit ook best de deur tijdens het douchen en droogt de muren na gebruik steeds af. Zet achteraf ook even de raam of deur op een kier zodat de warme lucht kan ontsnappen. 

Een vrouw neemt een douche en de ruit is aangedamd door de warmte.

  • Vergeet je dampkap niet

Zet steeds je dampkap aan tijdens het koken zodat de vochtige dampen niet in je muren of plafond kruipen. Deze kleine handeling zal wonderen verrichten. Kijk ook regelmatig de filter na: met een propere filter werkt je dampkap 10 keer beter.

  • Hang je was buiten

Gebruik jij je droogkast ook wat minder met deze energieprijzen? Let er dan wel op dat je je was laat drogen in een goed verluchte ruimte. Met mooi weer zet je best je was buiten, maar anders kies je voor een washok, bureau of garage. Deze ruimtes kan je gemakkelijk ventileren zonder te veel warmte te verliezen over de andere kamers.

 

Ook bij de aankoop van een nieuwe woning is het belangrijk om vochtproblemen te detecteren, niets zo vervelend om dit pas achteraf te ontdekken. Gebruik deze checklist tijdens je bezichtigingen, zodat je niets over het hoofd ziet.

Detecteer je als huurder schade aan de woning? Ontdek of jij moet opdraaien voor de kosten of de verhuurder verantwoordelijk is.