Huurcontract registreren in 4 stappen volgens wetgeving 2024

Banner Appartement - Huurcontract registreren in 4 stappen

Huurcontract registreren omdat je op het punt een woning te huren of verhuren? Of dit nu een huis of appartement is, in beide gevallen moet je een contract opstellen en registreren. Zo’n huurovereenkomst moet in lijn liggen met de huurwetgeving van 2024. Dankzij ons stappenplan zie je niets over het hoofd!

Huurcontract registreren: 4 stappen

  1. Huurcontract opstellen
  2. Contract nalezen en ondertekenen
  3. Huurcontract registreren
  4. Plaatsbeschrijving of inventaris opmaken

1. Het huurcontract opstellen

Een huurcontract registreren kan niet voor je er eentje hebt opgesteld. Een huurcontract is een belangrijk bewijs dat dient als houvast als er een geschil ontstaat met je (ver)huurder. Moest het geschil ooit voor de rechter komen, is jouw huurovereenkomst doorslaggevend voor de uitkomst. Een deel van het huurcontract kan je zelf bepalen, maar verder moet het in lijn zijn met de huurwetgeving 2024.

Belangrijke elementen uit de Vlaamse huurwet

  • Het huurcontract moet op papier staan voor een woning die dient als hoofdverblijfplaats (een huis, appartement, maar niet voor een studentenkamer of tweede verblijf).
  • De huurprijs van het pand moet door de verhuurder openbaar geafficheerd worden.
  • Het is verplicht om de huurprijs en de huurtermijn in het contract vast te leggen.
  • De verhuurder moet het contract laten registreren binnen de 2 maanden na ondertekening.
  • Een waarborg is enkel verplicht als de overeenkomst het voorziet. De verhuurder mag maximaal 3 maanden huur vragen.
  • Het is verplicht om samen met de huurder een gedetailleerde plaatsbeschrijving of inventaris van de woonst op te maken, te dateren en te tekenen.
  • Sinds 2019 zijn huurder en verhuurder verplicht om een brandverzekering af te sluiten.

Verplichte inhoud van het huurcontract volgens de Vlaamse wetgeving

Duur van de overeenkomst

Er bestaan drie types huurovereenkomsten. Een huurcontract van korte duur (3 jaar of minder), een van 9 jaar of langer en een levenslang huurcontract (voor het leven van de huurder).

Let hierbij wel op dat je een huurcontract van korte duur maar één keer onder dezelfde voorwaarden kan verlengen. Onder voorwaarde dat de twee contracten samen maximaal 3 jaar duren. De contracten hoeven niet exact dezelfde duur te hebben. Daarnaast heeft de verhuurder geen mogelijkheid om het contract vroegtijdig op te zeggen.

Een huurovereenkomst voor meer dan 9 jaar of een levenslang huurcontract sluit je rechtstreeks bij de notaris. Een levenslang contract stopt enkel, en automatisch wanneer de huurder overlijdt.

Klaar om het huurcontract op te stellen? Gebruik een modeldocument van de Huurdersbond als voorbeeld of stel eigenhandig huurovereenkomst op m.b.v deze webapplicatie.

 

Huurcontract registreren_huurcontract ondertekenen

2. Het contract nalezen en ondertekenen

Als huurder is het enorm belangrijk om het huurcontract goed na te lezen voor je het ondertekent. Zo vermijd je discussies tijdens de huurperiode of wanneer je de huur wilt opzeggen.

Zowel de huurder als verhuurder moeten deze schriftelijke overeenkomst tekenen en een origineel exemplaar krijgen. In deze exemplaren moet staan hoeveel originelen er gemaakt en getekend zijn.

3. Het huurcontract registreren

Als de huurovereenkomst ondertekend is, dan is het zover. Je gaat het huurcontract registreren, of wie moet dat eigenlijk doen en wanneer? De verhuurder is verplicht om het huurcontract binnen de twee maanden na de ondertekening te registreren. Die registratie is volledig gratis en kan op twee manieren:

Wat als de verhuurder het contract niet (tijdig) registreert?

  • De verhuurder krijgt een boete van 25 euro (bron: Smovin).
  • Als het gaat om een hoofdverblijfplaats met een contract met duur van langer dan 3 jaar: De huurder kan het contract beëindigen zonder opzeggingstermijn of -vergoeding. De opzegging gaat dan in op de eerste dag van de maand nadat de huurder heeft opgezegd.
  • Als het gaat om een hoofdverblijfplaats die wordt verkocht: De nieuwe eigenaar kan de huurder uit het huis zetten.
  • Als het gaat om een onroerend goed dat deels voor huisvesting en andere doeleinden wordt gehuurd (zoals winkel, kantoor), dan wordt de eigenaar belast o.b.v. het totaalbedrag van de netto huurinkomsten.

Huurcontract registreren in 4 stappen_Huurcontract ondertekenen

4. Plaatsbeschrijving of inventaris opmaken en registreren

Na het huurcontract registreren, maakt de verhuurder samen met de verhuurder een plaatsbeschrijving of inventaris op. Een plaatsbeschrijving is een document waarin je de staat van de verschillende ruimtes van je woning zo nauwkeurig mogelijk beschrijft. De huurder en verhuurder moeten samen deze plaatsbeschrijving opstellen, dateren en tekenen, ten laatste tijdens de eerste maand van de huurperiode.

De plaatsbeschrijving bewijst in welke staat de woning is voor een huurder er intrekt. Zijn er gebreken zoals barsten, krassen of loshangende plinten? Dan vermeld je dat in de plaatsbeschrijving. Zo vermijd je achteraf discussies. Het is cruciaal voor de huurder en verhuurder om bij het einde van de huur eventuele huurschade te bewijzen.

Zo’n plaatsbeschrijving en inventaris kan zowel door de partijen zelf als door een deskundige (bv. architect, landmeter-expert) opgesteld worden. De huurder en verhuurder komen daarin samen overeen. Elke partij betaalt de helft van de kosten (het ereloon van de expert). Gemiddeld kost een plaatsbeschrijving door een expert zo’n 300 en 500 euro. De prijzen hangen af van de grootte van de woning en verschillen per expert.

 

In dit artikel vind je meer informatie over wat er net in een plaatsbeschrijving moet staan en hoe je dit samen met het huurcontract kan registreren.

Huurcontract registeren in 4 stappen_Plaatsbeschrijving opstellen

Proficiat! Je kan nu perfect je huurcontract registreren. Onthoud dat het correct registreren van je huurcontract niet alleen juridisch verplicht is, maar ook essentieel voor een vlotte huurervaring. Of je nu een verhuurder of huurder bent, het naleven van de regels en voorschriften draagt bij aan een transparante en wederzijds respectvolle huurrelatie.

Wil je je huurcontract opzeggen? Vind alle info over het vroegtijdig beëindigen van een huurovereenkomst in ons artikel: Huurcontract opzeggen in 1, 2, 3

 

Bronnen: Callemepower, Federale Overheidsdienst Financiën, Smovin & Vlaanderen

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

N. (2024, 1 januari). Huurcontract registreren in 4 stappen. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/huurcontract-registreren-in-4-stappen