Ontdek de geheimen van tuinieren in de winter met dit artikel over kasverwarming en wintergewassen. Leer hoe je je kas optimaal kunt benutten en welke verwarmingsopties het beste passen bij jouw winterse tuinplannen. Ontdek ook welke heerlijke groenten en fruit je kunt kweken in de koudere maanden en krijg handige tips om je tuin gezond te houden, zelfs als de temperaturen dalen.
Kasverwarming
Als je een serre in je tuin plaatst en deze verwarmt, zijn er verschillende opties om te tuinieren in de winter. Let er wel op dat je de temperatuur van je kas moet aanpassen naargelang wat je erin zal kweken. Het is ook een tip om je kas goed te isoleren aangezien dit toch de energiekosten zal beperken.
Er zijn in totaal drie verschillende soorten kasverwarming: bodemverwarming, een petroleumkachel en een elektrische kachel. Als je kiest voor bodemverwarming, is de kans groot dat je zaadjes sneller zullen kiemen. Het is daarnaast ook energiezuinig en er is weinig warmteverspilling. De andere twee manieren zijn daarentegen wel gemakkelijker te installeren, maar ze zijn niet zo milieuvriendelijk.
Verse groenten en fruit
We sommen hieronder enkele lekkere groenten en fruit op die je kan kweken in de winter. Zo kan je er lekkere soep van maken of een lekker dessertje tijdens dat etentje waar je al weken naar uitkijkt.
Groenten
- Veldsla: plant dit vier tot acht weken voor de eerste vorst.
- Kolen zoals bloemkool & spruitjes: ze houden niet van de warmte dus plant ze niet te vroeg.
- Bieten & boerenkool: groeien bijna het hele jaar door.
- Knoflook: plant ze in de herfst om er in het voorjaar van te kunnen genieten.
Fruit
Over het algemeen groeit fruit beter in de zomer, maar als het niet te koud is, kunnen er ook heel wat bessen of vruchten groeien zoals braam- en bosbessen, kersen en peren. Plant ze in de herfst zodat je er in het voorjaar kan van genieten.
Als je het tuinieren ook in de herfst en winter volhoudt, brengt dit ook enkele voordelen met zich mee. Zo is het goed voor je bodem omdat je er dan langer gebruik van kan maken en is deze ook beter beschermd tegen het koude weer aangezien ze is bedekt. Je kan groenten ook nog eens langer bewaren op het veld dus kan je op verschillende momenten oogsten.
5 handige tips voor tuinieren in de winter
- Hou je vijver vorstvrij zodat er CO2 kan ontsnappen en het water niet verzuurt. Zet hiervoor een pot met warm water op het ijs zodat het kan smelten.
- Je houdt je struiken best sneeuwvrij door af en toe de dikke laag sneeuw eraf te kloppen.
- Dit is misschien geen tuiniertip, maar ook zeer belangrijk! Zorg ervoor dat de vogels terecht kunnen in je tuin en bewaar zo de fauna en flora. Zet een voedertafel of hang bijvoorbeeld vetbollen op.
- Leg een groendak aan om op die manier de stookkosten onder controle te houden.
- Tegen het einde van de winter, als de sneeuw verdwenen is en het niet meer vriest, mag je je potplanten opnieuw beginnen water geven en al wat compost leggen op je bloemen.
Kortom, met de juiste kennis over kasverwarming, wintergewassen en slimme tips voor winteronderhoud, ben je klaar om je tuin tot leven te brengen, zelfs in de koudste maanden. Geniet van verse groenten en fruit en houd je tuin levendig met onze handige tips. Laat de winterse pracht jouw groene oase niet belemmeren!
Wil je je voorbereiden op de koude wintermaanden aan de hand van wat gezelligheid? Ben je al helemaal in de kerstsfeer, maar vind je dat je huis nog iets mist? Lees dan zeker onze kersttrends 2023.
Bronnen: Ilovemygarden, Natuurpunt & Vtwonen.
Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:
Deferm, S. (2023, 8 december). Tuinieren in de winter. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/tuinieren-in-de-winter