Banner Appartement - Woningveranderingen 2024

2024 brengt aanzienlijke veranderingen in de Belgische vastgoedsector, met afnemende tarieven voor de Mijn Verbouwpremie en het verdwijnen van het verlaagde btw-tarief op zonnepanelen. Ontdek al de woningveranderingen 2024 in Vlaanderen en hoe deze ons woonlandschap zullen vormgeven.

Hieronder alvast een korte opsomming van wat er verandert:

 • Voordeeltarieven Mijn Verbouwpremie dalen
 • Eind verlaagd btw-tarief op zonnenpanelen- en boilers
 • Eind premie op zonnepanelen
 • Opnieuw registratierechten voor meeneembaarheid
 • Onroerende voorheffing stijgt
 • Vastgoedaktes duurder
 • Overgangsjaar btw sloop en heropbouw
 • Extra premie voor asbestverwijdering gecombineerd met muurisolatie of dakisolatie
 • Minder dossierkosten bij hypothecaire lening
 • Voorkeurrecht huurders in Brussels Gewest. 
 • Huurprijzen mogen geïndexeerd worden voor woningen slecht EPC-label
 • EPC-label verplicht voor appartementsgebouwen

Bye bye, voordelige tarieven

Mijn Verbouwpremie is een premie die je krijgt als je gaat investeren in een appartement of huis in het Vlaamse gewest. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je woning energiezuiniger te maken. De verbouwpremie blijft nog zeker tot het eind van 2024 gelden, maar de voordeeltarieven dalen wel. Zo dalen de tarieven van de laagste inkomenscategorie van 50% naar 35% en die van de middelste van 35% naar 25%. 

Daarnaast betekenen de woningveranderingen 2024 ook het einde van het verlaagd btw-tarief op zonnepanelen en -boilers. In 2022 kregen we een verlaging van 21% naar 6% op deze producten om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om mee te doen aan de energietransitie. Het goede nieuws is dat dit verlaagde tarief wel blijft bestaan voor warmtepompen. 

Sinds 2021 bestond er een premie voor zonnepanelen. Als je deze had geplaatst, kreeg je een eenmalige premie van 1.500 euro als deze professioneel werden geïnstalleerd. Dit jaar daalde deze premie al aanzienlijk naar 750 euro om het dan uiteindelijk stop te zetten in 2024. Nog van plan om zonnepanelen te plaatsen? Doe het dan snel! 

Waarvoor je ook snel moet zijn, is de meeneembaarheid van je woning. Deze meeneembare registratierechten blijven maar gelden tot en met eind 2023. In 2024 zal je opnieuw 3% registratierechten moeten betalen. 

Woningveranderingen 2024

2024 overgangsjaar voor sloop en heropbouw

Sinds 2021 geldt er een voordelig tarief van 6% btw voor de sloop en heropbouw. Zowel particulieren als mensen die een woning kopen via een bouwpromoter, kwamen in aanmerking. 

De regering heeft besloten om het lagere BTW-tarief van 6% te verlengen voor particulieren, maar er zijn veranderingen voor mensen die een heropgebouwde woning kopen via een bouwpromotor. Zij moeten nu het standaardtarief van 21% betalen.

Gelukkig is er goed nieuws voor de woningveranderingen 2024. Als je een heropgebouwde woning via een bouwpromotor hebt gekocht en de vergunning voor de heropbouw voor 1 juli 2023 hebt aangevraagd, kun je nog steeds profiteren van het lagere tarief. Dit geldt ook voor alle betalingen die voor het einde van 2024 zijn gedaan.

Bovendien is er een overgangsregeling voor zowel particulieren als bedrijven in de 32 centrumsteden met een permanent verlaagd BTW-tarief van 6%. De voorwaarde hiervoor is dat de vergunning voor de heropbouw van de woning voor 2024 is aangevraagd. Ook hier geldt dat alle facturen en betalingen voor het einde van 2024 moeten zijn gedaan.

Ook goed nieuws voor de woningveranderingen 2024!

De regering verlengt de extra premie voor asbestverwijdering gecombineerd met muurisolatie of dakisolatie. Deze bedraagt 8 euro per vierkante meter. Tot eind 2025 kan je nu je aanvraag indienen. Voor dakisolatie met asbestverwijdering is er nog geen einddatum vastgelegd. 

Als je daarnaast van plan bent een hypothecaire lening af te sluiten, zullen er minder dossierkosten zijn. Vanaf 2024 mogen banken nog maar 350 euro dossierkosten geven. Als je daarbij kiest voor herfinanciering, dalen deze kosten ook nog eens van 250 naar 175 euro. 

De energieprijzen op de markt zijn ondertussen al iets beter genormaliseerd waardoor vanaf oktober 2023 de huurprijzen voor woningen met energielabel D,E of F weer geïndexeerd mogen worden. 

Terwijl de woningveranderingen 2024 dus aanzienlijke veranderingen in de Belgische vastgoedsector brengen, met dalende tarieven voor de Mijn Verbouwpremie en het einde van het verlaagde btw-tarief op zonnepanelen, blijven er positieve aankondigingen. Het behoud van het verlaagde tarief voor warmtepompen en de verlenging van premies voor asbestverwijdering bieden nieuwe kansen. 

Woningveranderingen 2024

Meer weten over alle woningveranderingen 2024? Surf dan naar bisbeurs.be & De Tijd. Als je meer wil te weten komen over een woninglening en de kersttrends voor het eind van dit jaar, bekijk dan zeker de volledige website!

 

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Deferm, S. (2023, 28 november). Woningveranderingen 2024. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/woningveranderingen-2024