Ontdek budgethuren: de betaalbare woonoptie

Banner appartement.be - Budgethuren

Wil je een betaalbare woning vinden, maar vind je het moeilijk om op de private huurmarkt terecht te komen? Budgethuren biedt een uitweg. Maar wat houdt dit precies in?

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je budgethuren. Budgethuren doe je wanneer je niet gemakkelijk op de private huurmarkt terecht kan. 

Budgethuren: wat is dat?

Als je budgethuurt, betaal je een lagere huurprijs dan de markthuurprijs. Deze prijs zal in Vlaanderen ongeveer 15% lager liggen dan de marktprijs. De huurprijs zal dus maximaal €915 of €1.017 bedragen. Dit kan verschillen in bepaalde steden en gemeentes. Kijk hier voor een overzicht waar de maximale huurprijs €1.017 bedraagt.

Zo introduceerde minister Diependaele onlangs het concept van budgethuren in Heusden-Zolder. Private ontwikkelaars krijgen daarnaast een subsidie voor de bouw van woningen voor budgethuren. Je kan ook budgethuren in afwachting van een sociale woning. Lees hier meer over de voorwaarden van een sociale woning en hoe je je ervoor kan inschrijven. 

Budgethuren

Kan ik budgethuren?

Wil je alleen gaan wonen en budgethuren, of ben je samenwonend en willen jullie budgethuren? Zowel jij als je partner moeten in Vlaanderen aan onderstaande voorwaarden voldoen: 

  • Je bent ingeschreven in het bevolkingsregister of op een referentieadres
  • Je bezit geen woning of perceel (voor woningsbouw) in binnen- en/of buitenland
  • Je inkomen mag niet hoger zijn dan

Als je voldoet aan alle voorwaarden kan je budgethuren. Je vraagt hiervoor een attest aan.

Stap 1: Attest aanvragen

Je kan het attest aanvragen via het Formulierenloket van Wonen in Vlaanderen. Je vult online een formulier in met alle nodige documenten. Hierna beoordeelt het loket jouw verzoek. Dit gebeurt meestal binnen de 15 werkdagen. Als je aanvraag onvolledig is, krijg je nog een maand de tijd om dit recht te zetten. Als je attest is goedgekeurd, is dit twaalf maanden geldig.

Stap 2: Een woning zoeken

Hierna kan je op zoek gaan naar een woning via het Woningportaal. Je duidt je interesse aan voor woningprojecten naar jouw keuze. Elk project staat gedurende een maand open. Wanneer deze deadline verstreken is, bekijkt het agentschap voor Wonen in Vlaanderen alle kandidaten na. Hebben ze wel een geldig attest bijvoorbeeld? Ze maken hierna een willekeurige rangschikking zodat elke geïnteresseerde evenveel kans maakt op een woning. De verhuurder moet verplicht de woning aanbieden aan de kandidaat met het laagste rangnummer.

Let op! De verhuurder kan je kandidatuur nog steeds weigeren onder twee voorwaarden. Allereerst kom je niet meer in aanmerking als je de huur niet kan betalen. Ten tweede kan dit als het gezin te groot is voor de woning. Als je hier niet mee akkoord bent, kan je nog altijd een procedure opstarten bij de vrederechter of klacht indienen wegens discriminatie. 

budgethuren

Geïnteresseerd in budgethuren? Zet vandaag nog de eerste stap naar een betaalbare woonoplossing. Grijp de kans en wie weet geniet je binnenkort van een comfortabele thuis met lage huurkosten.

Bronnen: vlaanderen.be & vrt.be