Is schilderen voor de verhuurder of voor de huurder?

Banner Appartement - Schilderen voor huurder of verhuurder de wetgeving

Als je een woning of appartement huurt, heb je rechten en plichten ten opzichte van de verhuurder. Valt schilderen van de woonst onder de verantwoordelijkheid van de huurder of verhuurder? Dat verschilt per situatie. Hieronder vind je een overzicht.

Start, tijdens en einde van je huurcontract

  • Bij start van het huurcontract dient de woning in goede staat te zijn gebracht door de verhuurder. Daaronder vallen dus ook deftig geschilderde muren.
  • Heeft de gevel van de woning nood aan een nieuwe laag verf tijdens je huurcontract? Dan moet de verhuurder dat in orde brengen. Ook raamkozijnen en deuren zijn de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Als de huurder zin heeft om die van een andere kleur te voorzien, spreekt hij best even zijn huisbaas aan.
  • Bij het verlaten van de huurwoning is het niet wettelijk verplicht om opnieuw te schilderen als huurder. Wanneer je ergens (een langere tijd) woont, is het normaal dat er slijtage aan de woonst optreedt. Dat wordt dan ook “normale slijtage” genoemd. Het is niet jouw taak als huurder om de muren op te frissen met een likje verf voor vertrek. Dus nee, de huurder hoeft niet te schilderen bij vertrek.

Uitzonderingen

In twee uitzonderlijke gevallen is de huurder wél verantwoordelijk voor het schilderen van de huurwoning wanneer hij het pand verlaat. Als huurder moet je de woning beheren en bewonen ‘als een goede huisvader’. Dit betekent dat je de woning op het einde van het huurcontract moet teruggeven in haar oorspronkelijke staat. Dit staat in de plaatsbeschrijving.

  • Alles wat onder “schade” valt, is wel de verantwoordelijkheid van de huurder om op te lossen alvorens hij of zij het pand verlaat. Zijn er vlekken, krassen, spijkergaten of muurschade door het plaatsen van leidingwerk op de muur? Dat moet opnieuw netjes achtergelaten worden.
  • Ben je de muren te lijf gegaan met een waaier aan felle en/of donkere kleuren? In dat geval schrijft de wet voor dat de huurder ervoor moet zorgen dat de muren opnieuw geschilderd worden. “Moeilijk overschilderbare kleuren” zijn namelijk geen werkje voor de verhuurder.

 

Let op: Wanneer je als huurder schade hebt opgelopen door overmacht (bijvoorbeeld: door stormweer breekt een raam en raakt het schilderwerk binnen beschadigd), zijn de kosten en het werk voor de verhuurder.

schilderen

Conclusie: is schilderen voor de verhuurder of huurder?

Als huurder ben je verantwoordelijk voor schilderwerken:

  • Bij het gebruik van moeilijk overschilderbare kleuren.
  • Wanneer je zelf schade toebracht aan de woning (vlekken, krassen, gaten…).

Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor schilderwerken:

  • Bij aanvang van een verhuurperiode (een woonst in goede staat aanbieden).
  • Wanneer de woning “normale slijtage” ondergaat.
  • Bij schade door overmacht.
  • Als het gaat over de gevel, de deuren en de ramen.

Bij start van het huurcontract maak je samen een verplichte plaatsbeschrijving op.

  • Een plaatsbeschrijving is wettelijk verplicht.
  • Het document biedt een handig overzicht van de staat van de woning.
  • Het biedt een houvast en zorgt dat er geen discussie kan optreden aan het einde van het contract.

 

schilderen

 

Meer details weten over de plaatsbeschrijving? Lees er alles over in ons artikel: Wat is een plaatsbeschrijving?

Benieuwd hoe het zit met andere mogelijke kosten bij een huurappartement of -huis? In ons artikel Huurder of verhuurder: wie betaalt wat? vind je een overzicht van de kostenverdeling tussen de huurder en de verhuurder.

 

 

Bronnen: Elfri, Rencura, Schilders & Verhelst Vastgoed

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

Biets, R. (2024, 2 januari). Is schilderen voor de verhuurder of voor de huurder? Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/schilderen-voor-verhuurder-of-huurder