Als je een woning of appartement huurt, heb je rechten en plichten ten opzichte van de verhuurder. Een veelgestelde vraag is of het schilderen van de woonst dan ook onder de verantwoordelijkheid van de huurder valt.
Het antwoord op die vraag is dat zowel de huurder als de verhuurder een deel van die verantwoordelijkheid dragen.
Aanvang en opzeg van je huurcontract
Wanneer je een huurovereenkomst afsluit, dient de woning in goede staat te zijn gebracht door de verhuurder. Daaronder vallen dus ook deftig geschilderde muren. Wanneer je een appartement of woning huurt, is het schilderwerk (in principe) al in orde.
Bij het verlaten van je huurwoning is het bovendien niet wettelijk verplicht om opnieuw te schilderen. Wanneer je ergens (langere tijd) woont, is het normaal dat er slijtage aan de woonst optreedt – dat wordt dan ook “normale slijtage” genoemd. Het is niet jouw taak als huurder om de muren op te frissen met een likje verf.
In twee uitzonderlijke gevallen is de huurder wél verantwoordelijk voor het schilderen van de huurwoning wanneer hij het pand verlaat.
Uitzonderingen
Ben je de muren te lijf gegaan met een waaier aan felle en/of donkere kleuren? In dat geval schrijft de wet voor dat de huurder ervoor moet zorgen dat de muren opnieuw geschilderd worden. “Moeilijk overschilderbare kleuren” zijn namelijk geen werkje voor de verhuurder.
Waar de gevolgen van “normale slijtage” voor de verhuurder zijn, is alles wat onder schade valt wel de verantwoordelijkheid van de huurder om op te lossen voor hij het pand verlaat. Zijn er vlekken of krassen op de muur? Heb je gaten geboord om meubels te bevestigen of schilderijen op te hangen?
Dat moet opnieuw netjes achtergelaten worden.
Wanneer je als huurder schade hebt opgelopen door overmacht (bijvoorbeeld: door stormweer breekt een raam en raakt het schilderwerk binnen beschadigd), zijn de kosten en het werk voor de verhuurder.
Gevel, ramen en deuren schilderen
Heeft de gevel van het appartement of de woning nood aan een nieuwe laag verf? Daar moet de verhuurder voor zorgen. Ook raamkozijnen en deuren zijn de verantwoordelijkheid van de verhuurder. ALs je dus zin hebt om die van een kleur te voorzien, overleg je dat best even met je huisbaas.
In het kort
Als huurder ben je verantwoordelijk voor schilderwerken
- Bij het gebruik van moeilijk overschilderbare kleuren
- Wanneer je zelf schade toebracht aan de woning (vlekken, krassen, gaten…)
Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor schilderwerken
- Bij aanvang van een verhuurperiode (een woonst in goede staat aanbieden)
- Wanneer de woning “normale slijtage” ondergaat
- Bij schade door overmacht
- Als het gaat over de gevel, de deuren en de ramen
Bij het afsluiten van een huurovereenkomst moet je ook een plaatsbeschrijving opmaken. Dit document is niet alleen wettelijk verplicht, maar biedt ook een handig overzicht van de staat van de woning. Zo kan er geen discussie optreden wanneer de huurder het pand verlaat – bijvoorbeeld over de mate van slijtage.
Lees in dit artikel nog verder over het wel of niet schilderen van een huurwoning en de bijhorende regels.
Benieuwd hoe het zit met andere mogelijk kosten bij een huurappartement? In dit artikel vind je een verdeling van de kosten voor de huurder en de verhuurder.