Veranderingen voor jouw woning in 2022 - Appartement.be

Ieder jaar zijn er wel wat veranderingen op het vlak van (ver)kopen en (ver)huren van een huis of appartement. 2022 is geen uitzondering. Met onze korte samenvatting ben jij alvast op de hoogte van de wijzigingen en kom je niet voor (onaangename) verrassingen te staan.

Eigenaars van vastgoed in het buitenland worden anders belast

Vastgoed in het buitenland

Vanaf 2022 zullen eigenaars van vastgoed in het buitenland voor het eerst een kadastraal inkomen moeten invullen bij hun belastingaangifte. Er wordt dus geen onderscheid meer gemaakt tussen een onroerend goed in België en in het buitenland.

Bij de verkoop van een huis of appartement heb je een recent EPC nodig

EPC staat voor ‘Energieprestatiecertificaat‘ en geeft aan hoe goed je woning scoort op energetisch vlak. Vanaf 2022 moet je van een EPC van 2019 of recenter gebruikmaken bij de verkoop van een woning of appartement. Vorig jaar mocht het EPC nog maximaal 10 jaar oud zijn.

Verhuur je huizen of appartementen? Dan verandert er niets. Je mag nog steeds het bestaande EPC verder gebruiken als dat maximaal 10 jaar oud is.

Wat ook een verandering is, is het verplichte EPC voor gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen indien er minstens 15 wooneenheden zijn. Vanaf 2023 geldt dit ook voor middelgrote appartementsgebouwen (van 5 tot en met 14 wooneenheden), en vanaf 2024 ook voor de kleinste appartementsgebouwen (van 2 tot en met 4 wooneenheden). Deze verplichting staat los van de verhuur of verkoop van appartementen in het gebouw.

Veranderingen bij een hypotheeklening

Hypotheeklening

Vanaf 2022 zijn banken verplicht om een hypotheeklening gepaard te laten gaan met een schatting. De schatting hoeft niet gemaakt te worden door een schatter die ter plaatse komt.

Het bedrag dat je leent, wordt vanaf 2022 berekend op basis van de geschatte waarde en niet op basis van de aankoopprijs.

Bij de Nationale Bank verwacht men dat de banken vaak een beroep zullen doen op een statistisch model. Hierdoor zouden er geen extra kosten zijn om een schatter ter plaatse te laten komen. De parameters die meespelen bij de schatting zijn onder andere de verkoopsprijzen van panden in de buurt die onlangs verkocht werden.

Veranderingen in registratiebelasting

Ben je van plan een bouwgrond te kopen? Dan zul je vanaf nu meer registratiebelasting moeten betalen. Daarbovenop komt ook dat de registratierechten op een extra woning van zo’n 10 naar 12 procent stijgen.

Maar ook goed nieuws: de registratierechten voor de enige en eigen gezinswoning gaan van 6 naar 3 procent. In dit geval mag je dus geen volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond. Bezit je toch nog ander vastgoed? Dan kan je nog steeds van dit gunsttarief genieten door je vastgoed binnen de 2 jaar te verkopen. Je moet ook binnen de drie jaar na aankoop op het adres gaan wonen.

Ook voor zij die een verouderde woning ingrijpend energetisch gaan veranderen, is er goed nieuws. In dit geval gaat de registratiebelasting namelijk van 5 naar 1 procent.

Verder nog goed om te weten: de grensbedragen om te kunnen spreken van een bescheiden gezinswoning worden opgetrokken van 200.000 naar 220.000 euro. Voor een woning in één van de 16 kernsteden zal dit stijgen naar 240.000 euro.

Tot slot nog een verandering in het systeem van meeneembaarheid. De meeneembaarheid is de mogelijkheid om registratiebelasting die betaald werd op een vorige woning af te rekken van de registratierechten bij een volgende woning. Deze meeneembaarheid wordt geleidelijk afgeschaft en zal uiteindelijk volledig verdwijnen in 2024.

De woning veranderingen voor 2023 staan mooi samengevat in dit artikel.

Heb je nog vragen over (ver)huren of (ver)kopen? Je vindt misschien de antwoorden in onze artikels rond huren, verhuren, kopen of verkopen.