Voorkom uithuiszetting: je rechten en opties

uithuiszetting

Wist je dat een verhuurder je niet zomaar uit huis mag zetten? Enkel een bevoegde rechter kan uithuiszetting bevelen, vooral als je moeite hebt met de huur of andere kosten te betalen. Ontdek hier hoe je met de juiste stappen en ondersteuning een uithuiszetting kan voorkomen en wat te doen als het toch dreigt te gebeuren.

Wat mag niet?

Alleen een bevoegde rechter mag uithuiszetting bevelen. Daarnaast als je de huurprijs of kosten niet meteen zou kunnen betalen, mag de verhuurder je niet zomaar op straat zetten. Indien de verhuurder toch wil doorzetten en een verzoekschrift indient bij de rechter, brengt de vrederechter in Vlaanderen het OCMW op de hoogte. Zij proberen te bemiddelen en een andere manier te zoeken om dit op te lossen.

uithuiszetting

Uithuiszetting wegens huurachterstand

Huurachterstand is de meest voorkomende reden voor uithuiszetting. Als je huurachterstand zou hebben en je het even allemaal niet meer goed ziet komen, kan je het OCMW contacteren voor begeleiding bij de betalingen. Het OCMW kan hiervoor het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen inschakelen als blijkt dat je in aanmerking komt voor een afbetalingsplan. Zij geven een tegemoetkoming aan het OCMW om je als huurder te ondersteunen bij je achterstand. Als de verhuurder je nog steeds uit huis zou willen zetten, kan je rekenen op beschermende maatregelen.

Indien je een begeleidingsovereenkomst hebt afgesloten met het OCMW en je verhuurder, krijg je een afbetalingsplan. Als je dit goed volgt en er geen nieuwe achterstand ontstaat, kan je niet meer uit huis gezet worden. 

Uithuiszetting gaat wel door

Als de rechter besluit je uit het huis te zetten, heb je een maand de tijd om de woning te verlaten. Dit kan eventueel nog veranderen naar een andere termijn in overleg met je verhuurder. Let er op dat je al je persoonlijk materiaal meeneemt want anders plaatsen ze dit op de openbare weg op jouw kosten. 

Weet je niet waar naartoe? Vraag dan hulp bij je gemeente aan. Zij zullen je raad geven wat je moet doen en waar je naartoe kan.

uithuiszetting

Tips bij voorkomen van uithuiszetting

  1. Communiceer: Praat met je verhuurder over mogelijke problemen die uithuiszetting kunnen veroorzaken.
  2. Ken je rechten: Wees op de hoogte van de huurwetgeving. Deze beschermt je vaak tegen onredelijke uithuiszettingen.
  3. Zoek juridische hulp: Als je denkt dat je rechten als huurder worden geschonden, schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld een advocaat of huurdersvereniging.
  4. Zoek alternatieve woonopties: Voel je dat een uithuiszetting onvermijdelijk is? Ga dan alvast op zoek naar andere woonopties.

Als huurder is het dus cruciaal om je rechten te kennen en proactief te handelen om uithuiszetting te voorkomen. Communiceer openlijk met je verhuurder, zoek ondersteuning van instanties zoals het OCMW en wees bereid juridische hulp in te schakelen indien nodig. Verlies nooit de hoop en blijf actief op zoek naar alternatieve woonopties.

Verhuur je een woning en wil je je huurder uit huis zetten? Lees dan dit artikel.

Bron: vlaanderen.be