Je appartement verkopen met huurder: hoe doe je dat?

Appartement verkopen met huurder - Appartement.be

Je appartement verkopen met huurder? Geen nood! Als eigenaar van een appartement ben je steeds vrij de eigendom te verkopen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken waar je op moet letten wanneer je een huurappartement verkoopt.

Je appartement verkopen: verwittig de huurder of niet?

Er is geen wettelijke verplichting om je huurder te verwittigen wanneer je jouw appartement wil verkopen. Toch raden we aan om de huurder te verwittigen en gerust te stellen dat hij niet uit het appartement gedreven wordt. Daarnaast is het de perfecte gelegenheid om bepaalde regels te bespreken rond de overname van de huurwoning. Zo moeten er afspraken gemaakt worden voor bezoekmomenten en moeten de huurgelden overgeschreven worden op de rekening van de nieuwe verhuurder.

Appartement verkopen: regels overname huurwoning

Je bent niet aan wettelijke regels verbonden wanneer je een huurwoning verkoopt. Met andere woorden moet je geen rekening houden met de huidige huurders. Je bent ook nooit verplicht om de zittende huurder als eerste de mogelijkheid te geven om het appartement te kopen. Het enigste wat je moet doen als verkoper van een huurappartement is de kandidaat-overnemer verwittigen dat de woning verhuurd wordt.

Daarnaast zijn er wel regels voor de nieuwe eigenaar van het appartement. Zo moet de nieuwe verhuurder de bestaande huurovereenkomst respecteren. Zoals deze overeenkomst zou bepalen, neemt de nieuwe eigenaar alle rechten en plichten over van de oude eigenaar. Zo is de nieuwe huisbaas onderworpen aan dezelfde opzegvoorwaarden als de vorige huisbaas en is het niet mogelijk om het huurcontract meteen op te zeggen.

Contract bij de verkoop van een huurappartement

Er zijn twee soorten contracten: een geregistreerd huurcontract en een niet-geregistreerd huurcontract. Het grootste verschil tussen tussen de twee is de datum van registratie. Met deze vaste datum bewijs je het moment waarop het contract is aangegaan tussen huurder en verhuurder. Bij een niet-geregistreerd contract is deze datum niet aanwezig en is het moeilijk om te bewijzen hoe lang de huurder het appartement al huurt. Bij een huurcontract dat geregistreerd is, wordt de huurder beschermd tegen uitzetting na verkoop van het appartement.

In tegenstelling tot een geregistreerd contract is uiteenzetting bij een niet-geregistreerd huurcontract makkelijker. Als een huurder minder dan zes maanden in het appartement woont, kan de nieuwe verhuurder de huurder gewoon uit de woning zetten. Dit is zelfs mogelijk zonder opzegtermijn en zonder schadevergoeding.

Contract verkoop appartement

Appartement verkopen: bezichtigingen

Wanneer de huisbaas het appartement wil verkopen zullen er ongetwijfeld bezichtigingen aan te pas komen. De eigenaar van het appartement moet de huurders altijd op de hoogte brengen van bezoekmomenten. Soms zijn bezoekmomenten vastgelegd in het huurcontract. Wanneer dit niet het geval is, kan je onderling afspraken maken met de huurder. In het algemeen is de huurder verplicht om wekelijks twee of drie bezichtigingen toe te laten.

Bezichtiging verkoop appartement

Nog niet zeker of je je appartement zelf wil verkopen, via een notaris of via een makelaar? Vergelijk hier de drie opties.

Lees hier nog meer informatie over de gevolgen van de huurder bij het verkopen van een huurwoning.