Registratie huurcontract: hoe begin je eraan?

Banner Appartement - Registratie huurcontract hoe begin je eraan

Registratie huurcontract, hoe begin je eraan? Wie een woning wil huren of verhuren, heeft altijd een huurcontract nodig. Zo’n huurovereenkomst is een belangrijk bewijs dat dient als houvast, moest er ooit een geschil ontstaan met je (ver)huurder. Eenmaal je huurcontract is opgesteld en ondertekend, moet het ook nog worden geregistreerd . Ontdek het hoe en waarom van de registratie van een huurcontract:

Inhoud

  • Wat houdt de registratie van een huurcontract in?
  • Waarom een huurcontract registreren?
    • Bescherming van de huurder
    • Bescherming van de verhuurder / eigenaar
  • Wat als de verhuurder het contract niet (tijdig) registreert?
  • Registratie huurcontract: wat zijn de vereisten?
  • Hoe kan ik een huurcontract registreren?

 

Wat houdt de registratie van een huurcontract in?

De registratie van je huurcontract, betekent dat verhuurder het contract registreert bij het bevoegde registratiekantoor. Het kantoor schrijft de belangrijkste gegevens uit het huurcontract in het register. Als de registratie is afgerond, dan krijg je een stempel op je papieren huurovereenkomst ter bevestiging of vind je het contract online op MyMinfin.

Een huurcontract of -overeenkomst moet op papier staan en moet door zowel de huurder als de verhuurder schriftelijk getekend worden. Achteraf moeten beide partijen een origineel exemplaar in handen hebben.

Waarom een huurcontract registreren?

Het is verplicht. Na de registratie heeft het huurcontract een vaste datum. Dat wil zeggen dat de datum waarop het contract werd afgesloten vanaf dat moment onbetwistbaar is en dat het contract bindend is voor de huurder, de verhuurder én voor derde partijen. Daar hebben zowel de huurder als de verhuurder belang bij:

Bescherming van de huurder

Een geregistreerd huurcontract is voor de huurder vooral van belang als het gebouw waar hij/zij iets huurt, verkocht wordt aan iemand anders. Het beschermt je als huurder wettelijk tegen uitzetting als je huurwoning verkocht zou worden. De nieuwe eigenaar moet het contract dat jij ondertekende en alle afspraken die daarin werden opgenomen verder naleven.

Stel:
Jij tekent een huurcontract voor een appartement. Op een gegeven moment verkoopt jouw huisbaas het gebouw waar je appartement deel van uitmaakt aan iemand anders. Jij huurt vanaf dan je appartement van die nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar kan jou – dankzij een geregistreerd huurcontract – dan niet zomaar uit je woning zetten. Hij of zij is gebonden aan het geregistreerde huurcontract en heeft dezelfde rechten en plichten als de vorige eigenaar/verhuurder.

Bescherming van de verhuurder / eigenaar

Hebben je huurders een huurcontract getekend voor een periode van drie jaar of meer? Dan zijn ze dankzij de registratie van het huurcontract verplicht om een opzegtermijn te respecteren als ze het huurcontract voortijdig beëindigen. Wettelijk heet dat principe ‘de bescherming van de verhuurder’.

Wat als de verhuurder het contract niet (tijdig) registreert?

  • De verhuurder krijgt een boete van 25 euro (bron: Smovin).
  • Als het gaat om een hoofdverblijfplaats met een contract met duur van langer dan 3 jaar: De huurder kan het contract beëindigen zonder opzeggingstermijn of -vergoeding. De opzegging gaat dan in op de eerste dag van de maand nadat de huurder heeft opgezegd.
  • Als het gaat om een hoofdverblijfplaats die wordt verkocht: De nieuwe eigenaar kan de huurder uit het huis zetten.
  • Als het gaat om een onroerend goed dat deels voor huisvesting en andere doeleinden wordt gehuurd (zoals winkel, kantoor), dan wordt de eigenaar belast o.b.v. het totaalbedrag van de netto huurinkomsten.

Huurcontract ondertekenen

Registratie huurcontract: wat zijn de vereisten?

Voor de huurcontract registratie, moet het huurcontract aan vereisten voldoen. Hieronder een korte checklist van wat er zeker in je contract moet staan:

  1. Algemene gegevens van de verhuurder(s)/eigenaar(s): voornaam, naam, geboortedatum en -plaats en het adres.
  2. Algemene gegevens van de huurder(s): voornaam, naam, geboortedatum en -plaats en het adres.
  3. Het adres en de beschrijving van het gehuurde goed, liefst met de vermelding van de kadastrale gegevens.
  4. De datum waarop de huur ingaat en de duur van het contract. Liefst met begin- en einddatum.
  5. De huurprijs en eventuele bijkomende kosten.
  6. De datum waarop het contract ondertekend werd.
  7. De handtekeningen van zowel de verhuurder(s) als de huurder(s) op alle exemplaren.

 

Registreren huurcontract: hoe registreer ik het?

De registratie huurcontract is volledig gratis. Hoe je dit doet, leggen wij uit in ons artikel Huurcontract registreren in 4 stappen.

 

Registratie huurcontract_Contract

Bronnen: Callemepower, Federale Overheidsdienst Financiën, Smovin & Vlaanderen

Wil je dit artikel als bron vermelden? Gebruik dan:

N. (2024, 7 januari). Registratie huurcontract: hoe begin je eraan?. Appartement.be. Geraadpleegd op (datum XX/XX/202X), van https://www.appartement.be/registratie-huurcontract